Kaip įsikvėpti ir įkvėpti

Pagaliau nusprendėte numesti keletą kilogramų ir užsiauginti raumenų, tad nusiperkate jogos kilimėlį ir prabangius sportbačius. Iš pradžių viskas einasi kaip per sviestą – „saulės pasveikinimas“ rytais, pilatesas po darbo, bėgiojimas kas antrą vakarą.

Bet antrą savaitę aplanko senas geras tingulys, ir į galvą ima lįsti provokuojančios mintys: „gal ne šiandien?“ arba „ai, rytoj, juk pavargau“. Ir jei artėjant darbo pabaigai paskambina mylimasis pasiteirauti, kokią picą užsakyti aštuntai valandai, kad kartu pažiūrėtumėte serialą, vakarinio pasibėgiojimo svarba ištirpsta lyg mocarela ant picos. Iš dviejų įmanomų variantų a) nusprendžiate nebėgioti ir b) „susiimate ir išeinate pabėgioti“ lieka vienintelis – pirmasis.

Kodėl taip nutinka – sąmoningas sprendimas pakeisti įpročius neatlaiko nedidelės pagundos? Todėl, kad siekiant tikslų labai svarbus artimų žmonių palaikymas. Be to, psichologai priėjo prie išvados, kad partnerio palaikymas ypač svarbus moterims.

Neseniai Australijos universitetuose atliktų dviejų tyrimų rezultatai patvirtino: palaikomos mylimojo moterys nusibrėžtus tikslus pasiekia greičiau ir veiksmingiau. Kitaip tariant, tos, kurių vyrai ar vaikinai taip pat siekia gyventi sveikiau ir palaiko tokį savo moters siekį, dažniau pasirenka b) variantą iš pirmosios pastraipos.

Svarbiausia tai, kad palaikymas žodžiais ne toks veiksmingas kaip reali pagalba – tai yra, net jei jis ištisas dienas kartoja „pirmyn, brangioji, aš tavimi tikiu“, tai nesuveiks taip juntamai, kaip nesavanaudiška vaikų priežiūra tuo metu, kol sutuoktinė lieja prakaitą sporto salėje.

Išsiaiškinę, kad santykiai svarbūs siekiant tikslų, nes padeda progresuoti arba stabdo, ir kad veiksmai svarbiau nei žodžiai, pereiname prie kito klausimo: kaip teisingai palaikyti mylimus ir artimus žmones? Toliau pateikiame penkis patarimus, kaip padėti artimam žmogui įgyvendinti planus.

1. Girkite ir drąsinkite

Būtent tai mes ir apibendriname žodžiu „palaikymas“: parodykite mylimajam arba draugei, kad esate jų pusėje ir suvokiate jų tikslo svarbą. Padėkite išvengti potencialių kliūčių baimės, akcentuodami teigiamus aspektus. Tai, žinoma, nereiškia aklo problemų ignoravimo – svarbu jas įžvelgti ir įveikti.

2. Kurkite strategijas

Padėkite vienas kitam kurti strategijas, kurios padės įgyvendinti sumanymus. Jei jūsų (ar jo) noras – daugiau sportuoti, galite kartu sudaryti tikslų planą, susitelkdami į realistiškus tikslus ir konkrečius veiksmus: pavyzdžiui, „kasdien prieš darbą 15 min. treniruotis ant bėgtakio“, o ne „sporto klubas tris kartus per savaitę“.

3. Padėkite taupyti jėgas

Savikontrolė siekiant tikslų sekina, o tai trukdo mobilizuoti valią, reikalingą atlikti kitą svarbią užduotį. Pavyzdžiui, jei visą dieną mokotės, ruošiatės egzaminui, o vėlai vakare užsuksite į virtuvę užkąsti, jums bus labai sunku pasirinkti stiklinę kefyro, o ne šokoladinį tortą, nes jau išsėmėte visas valios atsargas.

Todėl jeigu norite, kad mylimasis išlaikytų motyvaciją, padėkite jam išvengti kitų, mažiau svarbių veiksmų, reikalaujančių moralinių pastangų. Pavyzdžiui, jei jis bando mesti rūkyti, nereikėtų jo kviesti į vakarėlį, kuriame jam tektų bendrauti su mažai pažįstamais žmonėmis – tai gali paskatinti jaudulį, ir jam kils nenumaldomas noras užsirūkyti.

4. Nekontroliuokite

Perdėta kontrolė niekada neduoda naudos. Kai žmonės (net ir patys artimiausi) jaučia, kad jų laisvė ribojama, jie iš paskutiniųjų į ją įsikimba, kaip vaikai, kurie tyčia daro tai, ko jiems daryti neleidžiama.

Tarkim, jei žmona rūpestingai sudeda vyrui į dėžutę sveikus pietus, o po to skambina ir griežtai teiraujasi, ar jis suvalgė visus brokolius, jo potraukis nesveikam maistui didės diena iš dienos. Procesas vyksta pasąmoniniame lygmenyje – tyrėjai pamatė, kad vien užuomina apie „kontrolierių“ paskatina žmones maištauti prieš taisykles.

5. Nesikiškite, jei nebūtina

Ir susimildama palikite mylimajam teisę nenorėti jokios paramos ir pagalbos. Priklausomai nuo asmenybės, o kartais – nuo nuotaikos, bet kokią pagalbą žmogus gali vertinti kaip įkyrumą, brovimąsi į jo asmeninę erdvę. Jis gali jaustis skolingas arba apatiškas dėl partnerio netikėjimo jo jėgomis. Jei vis vien labai maga padėti – darykite tai subtiliai ir nepastebimai, orientuodamiesi į naudą jam, ir nesitikėdami dėkingumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (434)