Jei turite makštį, žinote, kad oras iš jos išeiti gali itin nepatogiu metu – mylintis, viduryje jogos pamokos arba lankantis pas ginekologą.

Galbūt esate girdėję žmonių, šį reiškinį vadinančių „bezdėjimu iš makšties“ (žavingas posakis). Tačiau nors garsas panašus, oro išėjimas iš makšties skiriasi nuo oro gadinimo.

Taigi pasikalbėjome su ginekologais ir sekso terapeutais ir išsiaiškinome, kas sukelia oro išėjimą iš makšties, kokie mitai apie šį reiškinį sklando ir kodėl jis nėra toks gėdingas, kaip manome.

Kodėl iš makšties kartais išeina oras?

Iš makšties išeinantis oras – tai nevalinga kūno funkcija, įvykstanti tada, kai į makštį įstumiamas oras, kuris trumpam sulaikomas makšties kanalo raukšlėse (vadinamose rugae vaginales), o tada išleidžiamas.

„Oras iš makšties išeina tada, kai į vidų įstumiamas penis, pirštai ar sekso žaislai, o su jais – papildomas oras, – laikraščiui „Huffington Post“ paaiškino Santa Monikoje, Kalifornijoje praktikuojanti akušerijos ir ginekologijos specialistė ir knygos „Moterologija – išsamus įvadas į intymią moterų sveikatą“ („She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health“) autorė Sherry A. Ross. – Mylintis penis daug kartų įstumiamas ir ištraukiamas iš makšties, tad į uždarą makšties erdvę patenka papildomo oro.“

Oro išėjimas iš makšties mylintis arba sportuojant, pavyzdžiui, atliekant jogos pratimus – įprastas reiškinys, kurio gėdytis tikrai nereikia.

Tikimybę, kad iš makšties išeis oras, padidina kai kurios sekso pozos, pavyzdžiui, mylėjimasis šuniuku, kai dubuo pakeltas į viršų, arba greitas perėjimas nuo vienos pozos prie kitos. Šį reiškinį gali sukelti ir su seksu nesusijusi veikla, pavyzdžiui, kai įsidedate tamponą arba menstruacinę taurelę, atliekate jogos pratimus (ypač tada, kai kurį laiką pabuvus pozoje su iškeltu dubeniu, vėl grįžtate atgal) arba jeigu ginekologas naudoja makšties skėtiklį.

„Iš savo ginekologės patirties žinau, kad beveik visos moterys bent kartą gyvenime yra tai patyrusios, kartais net atliekant apžiūrą“, – tikino Ensinitase, Kalifornijos valstijoje praktikuojanti akušerijos ir ginekologijos specialistė Diana Hoppe.

D. Hoppe pridūrė, kad iš žarnyno išeinančios dujos turi nemalonų kvapą (jis atsiranda dėl bakterijų veiklos žarnose), tačiau iš makšties išeinantis oras jokio kvapo neturi.

Ar galima sustabdyti oro išėjimą iš makšties?

Jei oras jau eina lauk, jo sustabdyti negalėsite. Jo negalima paprasčiausiai „sulaikyti“ kaip pirstelėjimo.

„Jei bandysite įtempti makšties kanalo raumenis ir taip stengtis neleisti į vidų patekti orui, seksas gali tapti skausmingesnis“, – žurnalui „Cosmopolitan“ teigė akušerijos ir ginekologijos specialistė Sheila Loanzon.

Pagimdžiusias moteris ši bėda ištinka dažniau, nes nėštumas ir gimdymas susilpnina dubens dugno raumenis. Pasak D. Hoppe, jei šiuos raumenis stiprinsite, pavyzdžiui, atliksite Kėgelio pratimus, galite sumažinti tikimybę, kad iš makšties išeis oras.

„Atliekant pratimus pilvui arba keliant svorius svarbu suspausti dubens dugno raumenis ir tuo pačiu įtempti centrinius pilvo raumenis, – aiškina D. Hoppe. – Daugelis moterų įtempia tik pilvą, tačiau pamiršta tuo pačiu metu įtempti dubens dugno raumenis ir leidžia jiems atsipalaiduoti, o tada padidėja tikimybė, kad į makšties kanalą pateks oro.“

Jei mylintis keisite pozas neištraukdama penio, pirštų arba sekso žaislo iš makšties, tikimybė, kad iš makšties išeis oras, bus mažesnė. „Tokiu atveju mažesnė tikimybė, kad į makštį pateks oro“, – žurnalui „Self“ paaiškino akušerijos ir ginekologijos specialistas ir įmonės „Vista Health System“ Vokigane, Ilinojaus valstijoje, akušerijos ir ginekologijos skyriaus pirmininkas Jamilas Abduras-Rahmanas.

Be to, jei norite, galite tiesiog vengti tam tikrų sekso arba jogos pozų. Tačiau tada nebus taip smagu!

Jei tai nutiko, nesijaudinkite

Kodėl ši visiškai normali kūno funkcija sukelia tiek gėdos, kai mylitės šuniuko poza arba atliekate „žemyn žiūrinčio šuns“ jogos pozą? Pasak D. Hoppe, vienintelė problema – nemalonus garsas.

„Šį reiškinį laikome gėdingu, nes žmonės dažnai nesupranta, jog iš makšties išeinantis oras skiriasi nuo oro gadinimo, – teigia ji. – Abu šie dalykai sukelia tokį patį garsą, todėl gali būti, kad nejaukumą ir gėdą jaučiame dėl to, kad tai vyksta „ten apačioje“.

Sekso terapeutė Vanessa Marin pabrėžia, kad iš makšties išeinantis oras – normalus ir dažnai pasitaikantis reiškinys, todėl „nėra ko gėdytis“. Jei neišsigąsime gėdingo momento, seksas gali tapti malonesnis abiem partneriams.

„Kartais mūsų kūnai skleidžia keistus garsus – ir nieko čia baisaus! – teigia ji. – Be to, mylintis nutinka daug kitų šiek tiek gėdingų dalykų – išprakaituojame, kartais penis išslysta iš makšties, mylimės keistomis pozomis ir panašiai. Kuo geriau išmoksime iš to tiesiog pasijuokti, tuo smagesnis bus seksas.“

Jei oras išeina lytinio akto viduryje, galite pasirinkti: nekreipti dėmesio į išleidžiamo baliono garsą arba iš karto pasakyti, kas nutiko ir greit viską pamiršti. V. Marin renkasi antrąjį variantą.
„Tai asmeninis pasirinkimas, tačiau man atrodo, kad geriau iš karto iš to pripažinti, kas nutiko, ir iš to pasijuokti, – teigia ji. – Tada nereikės daugiau apie tai galvoti ir jaudintis, ar partneris išgirdo, ar ne.“

Ar verta nerimauti?

Apskritai kalbant, dėl to jaudintis nereikia. Retais atvejais iš makšties išeinantis oras būna nemalonaus kvapo arba sukelia skausmą. Tada reikėtų pasitarti su gydytoju ir įsitikinti, iš makšties išeinanti oras nėra ligos požymis.

„Jei iš makšties išeinantis oras nemalonaus kvapo, gali būti, kad kvapas atsirado dėl makšties infekcijos arba fistulės – anomalios jungties tarp makšties ir tiesiosios žarnos, atsirandančios dėl operacijų arba radioterapijos. Susiformavus fistulei iš makšties gali išsiskirti išmatos“, – aiškina D. Hoppe.

Tačiau dažniausiai iš makšties išsiskiriantis oras – šiek tiek nejaukus, tačiau visiškai normalus gyvenimo reiškinys. Tad gal liaukimės dėl to nerimauti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (194)