Po keturių mėnesių draugystės per atstumą, Jen Glantz santykiai su vaikinu baigėsi. Pasak jos, draugystę jis nutraukė „pusiau pasyviai“.

„Mes abu – verslininkai. Vieną dieną jis paskambino ir pasakė, kad ketina kelis mėnesius pagyventi Tailande, – laikraščiui „Huffington Post“ pasakojo autorė ir tinklalaidės „You’re Not Getting Any Younger“ vedėja J. Glantz. – Atsakiau: „Gerai, važiuosiu ir aš.“ O jis atkirto: „Ne, Jen. Niekas tavęs nekvietė.“ Po to pokalbio supratau, kad klajodamas po visą pasaulį jis bandė atsikratyti manęs.“

Po tokio poelgio Glantz pareiškė, kad draugystė baigta. Tačiau vos po savaitės jis ėmė rašinėti žinutes, lyg nieko nebūtų nutikę.

„Buvo sunku, nes jaučiausi sugniuždyta, tačiau pamačiusi jo vardą telefone iškart susijaudindavau, – pasakojo ji. – Turėjau sukaupti visą drąsą ir pasitikėjimą savimi, kad galėčiau nekreipti dėmesio į jo žinutes.“

Glantz teigia galų gale supratusi, kad žinutes jis rašė, nes norėjo būti su ja, tačiau neketino turėti įpareigojančių santykių.

„Iš žinučių supratau, koks jis bailys“, – teigia ji.

J. Glantz istorija šiuolaikiniam santykiams gana įprasta. Dabar buvusiems mylimiesiems daug lengviau sekti, ką veikiate, o panorėjus vėl grįžti į jūsų gyvenimą. Pasiteiravome terapeutų, kodėl antroji pusė kartais ir po išsiskyrimo rašo žinutes ir kaip į jas atsakyti (arba neatsakyti), jei taip nutiktų jums.

Kodėl buvusysis ar buvusioji vėl jums rašo

Negalime tiksliai pasakyti, apie ką galvojo jūsų buvęs vaikinas ar mergina, kai paėmė į rankas telefoną ir nusprendė jums parašyti, tačiau jų sprendimas greičiausiai priklausė nuo to, kaip ir kodėl nutraukėte santykius.

Jei santykius nutraukti nusprendėte ne jūs, tačiau po kiek laiko buvęs mylimasis vėl staiga pradėjo jums rašyti, galite pasijusti sutrikę. Galbūt galvojate: „Hm, man aiškiai pasakė, kad manęs daugiau nebemyli. Tačiau kodėl tada staiga parašė žinutę paklausti, ką manau apie „Žaislų istorijos 4“ reklamą?“ Tad kas nutiko?

„Greičiausiai jis apmąstė santykius ir ėmė jūsų ilgėtis, – tvirtina psichologė Samantha Rodman. – Dažniausiai tokiu atveju tikimasi romantiškų arba seksualinių ryšių, tačiau gali būti, kad buvęs mylimasis tiesiog nori vėl būti draugais.“

Pasak Rodman, jei santykiai baigėsi blogai arba jei buvusysis mano, kad išsiskyrėte dėl jo kaltės, gali būti, kad rašo, nes nori atitaisyti klaidas.

Štai dar viena priežastis. Jei turite daug bendrų draugų, gali būti, kad buvusysis ar buvusioji tiesiog nori susitaikyti, nes galų gale vis tiek susitiksite kieno nors gimtadienio vakarėlyje, draugų vestuvėse ar kitame susibūrime.

O jei santykius nutraukėte jūs, gali būti, kad jūsų buvusysis tiesiog nori viską tinkamai užbaigti. „Jeigu buvusysis mano, kad išsiskyrėte staigiai, dėl neaiškių priežasčių arba liko neatsakytų klausimų, gali būti, kad nori aiškumo, – teigia terapeutė Anna Poss. – Bendrauti žinutėmis – geras būdas patikrinti, kokie jūsų santykiai. Gali būti, kad jūsų antroji pusė nori vėl būti kartu arba likti draugais, o parašyti žinutę – nerizikingas būdas atkreipti jūsų dėmesį.“

Be to, kas žino – galbūt jūsų buvusysis ar buvusioji tiesiog sėdi namuose ir nuobodžiauja, todėl nori dėmesio iš buvusio partnerio, kad būtų ką veikti. Galbūt prisigėrė ir nori mylėtis. Galbūt užplūdo prisiminimai, kai „Spotify“ užgrojo „jūsų“ dainą.

Jei nežinote, kodėl buvusysis vėl nori su jumis bendrauti (tačiau tikrai norite žinoti), pasak A. Poss, neverta mintyse analizuoti visų galimų priežasčių. Tiesiog imkite ir paklauskite.

„Minčių skaityti nemoka niekas, o jei spėliosite, tik patirsite daugiau streso ir lengviau susipyksite, – teigia ji. – Galite pasakyti: „Senokai nesikalbėjome, todėl nustebau, kai gavau tavo žinutę ir pagalvojau paklausti, ko norėjai.“

Gavus žinutę iš buvusiojo užplūsta prieštaringi jausmai

Pamačius buvusiojo vardą telefone gali užplūsti labai stiprūs jausmai, kaip nutiko ir Jen Glantz. Jaučiate sunkumą pilve, greičiau plaka širdis, prakaituoja delnai. Kartais susijaudinate. Kartais pasijuntate pamaloninti (vadinasi, jam iš tiesų manęs trūksta). Tokią žinutę gauti gali būti malonu, net jeigu suvokiate, kad tas žmogus jums netiko ir kad santykiai paprasčiausiai turėjo nutrūkti.

„Kai kurie žmonės gavę buvusiojo ar buvusiosios žinutę pasijunta šiek tiek geriau, nes taip patvirtinama, kad jis ar ji vis dar apie jus galvoja ir žinote, kad jūsų ryšiai tikrai buvo artimi“, – teigia vedybinio gyvenimo ir šeimų terapeutas Jonas Paulas Birdas.

Tačiau nuslūgus susijaudinimui gali užplūsti prieštaringi jausmai. Viena vertus, gera žinoti, kad apie jus vis dar galvoja. Kita vertus, galite susierzinti, nes pradėjus bendrauti prarasite pažangą, kurią padarėte siekdami tą žmogų užmiršti.

„Išsiskyrus patiriamas gedėjimo etapas, – teigia Birdas. – Nei iš šio, nei iš to gavus buvusiojo žinutę mintys ir jausmai gali grįžti į ankstesnę būseną ir taip sutrikdyti gijimo procesą.“

Kitais atvejais gavę žinutę susierzinate, sunerimstate ar net išsigąstate – ypač tada, jei santykiai buvo nelaimingi arba jus išnaudojo, todėl stengėtės nuo to žmogaus atsiriboti.

Pasak Birdo, po išsiskyrimo kai kurie žmonės tiesiog nori „emociškai atsitverti ir pašalinti visus buvusiojo ar buvusiosios jų gyvenime paliktus pėdsakus“.

Atsakyti ar neatsakyti – štai kur klausimas


Nepamirškite, kad turite teisę į buvusiojo žinutę ir neatsakyti, ypač tada, kai atsakę rizikuojate pabloginti savo psichinę sveikatą arba atsidurti pavojuje.

„Jei pagalvoję, kad vėl reikės bendrauti su buvusiuoju, jaučiate baimę ar nerimą, jeigu jūsų santykiai buvo jums buvo nelaimingi arba jeigu jus išnaudojo, geriausia saugoti savo psichinę sveikatą ir neatsakyti“, – tikina A. Poss.

Taigi jei norite apsaugoti savo emocinę (ar net fizinę) sveikatą, geriau buvusiojo žinutes ignoruoti.

O jeigu jūsų santykiai buvo normalūs ir laimingi? Galbūt netgi svarstėte kada nors vėl pradėti draugauti? Jei taip, S. Rodman tvirtina, kad geriausia atsakyti draugiškai. Pasiteiraukite, kaip jam sekasi, šiek tiek pasikalbėkite ir paklauskite, ar nenorėtų susitikti.

„Jei matote, kad kalbėtis lengva, pabandykite patikrinti, kaip buvusysis sureaguos į neįpareigojantį pasiūlymą, pavyzdžiui „gal norėtum kada šią savaitę išgerti kavos“, – aiškina Rodman. – Jei jums iš karto neatsakys ir nepasiūlys laiko ir dienos, greičiausiai jis tiesiog nori draugiškai pabendrauti, bet ne atnaujinti santykius.“

Kartais gali būti, kad išsiskyrėte be pykčių, tačiau su tuo žmogumi nenorite turėti romantiškų santykių. Nenorite visiškai jo ignoruoti ir neatsakyti į žinutes, tačiau taip pat nenorite, kad pagalvotų, jog svarstote vėl pradėti santykius.

„Jei manote, kad vėliau norėtumėte būti draugais arba tiesiog nenorite, kad ateityje susitikus būtų nesmagu, atsakykite, tačiau neskubėkite ir nieko kartu neplanuokite, – pataria Rodman. – Taip neužtrenksite durų galimybei kada nors palaikyti draugiškus santykius, tačiau taip pat aiškiai parodysite, kad nenorite romantiškų ar seksualinių ryšių.“

J. Glantz davė paskutinį patarimą, kuriam pritariame ir mes: „Jei žmogus nusprendžia pasitraukti iš jūsų gyvenimo, netrukdykite jam. Tačiau patys irgi išeikite iš jo gyvenimo. Nesusirašinėkite. Laiką, kurį skirtumėte gudriam atsakymui, paskirkite pasirūpinti savimi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)