Gyvenimo eigoje žmogaus lytinis potraukis kartkartėmis gali sumažėti ir taip gali nutikti dėl daugybės priežasčių: stipraus streso, kelių iš eilės nemiegotų naktų ar tokios ligos, kaip gripas.

Tačiau, nors šie pakilimai ir atoslūgiai priklauso nuo aplinkybių, kartais dėl staigaus libido sumažėjimo vertėtų susirūpinti. Miego sutrikimai, vitaminų trūkumas ir kitos sveikatos problemos gali stipriai paveikti jūsų seksualinį gyvenimą.

Toliau išvardintos priežastys, kodėl sumažėja geismas, ir atskleidžiama, ką tokiu atveju daryti.

1. Sutrikusi hormonų pusiausvyra

Jeigu sumažėja vyro seksualinis potraukis, tai gali reikšti, kad jo organizme mažai testosterono, sako urologas Stanonas Honigas. Kiti tos pačios problemos simptomai – sumažėjęs energijos lygis ir nepaaiškinamas svorio augimas.

„Tai įveikti padės fizinis krūvis, sveika mityba ir pakankamas miego kiekis, – sako S. Honigas. – Pasikalbėkite su savo gydytoju, kuris patikrins jūsų testosterono lygį ir, esant reikalui, skirs testosterono injekcijas, tabletes ar pleistrus.“

Taip pat turite žinoti, kad testosterono sumažėjimą patiria daug vyrų. Iš tikrųjų, manoma, kad nuo 30 iki 40 procentų vyrų virš 50 metų turi žemą testosterono lygį, aiškina urologas Damonas Davisas. Tai galima patikrinti atlikus paprastą kraujo tyrimą.

Hormonų pusiausvyra gali sutrikti ir moterims, ypač vyresnėms nei 35 metų, kai pradeda mažėti jų natūralių hormonų kiekis, įspėja vidaus ligų gydytojas Alexas Spinoso. „Šie hormonai yra pagrindinis mūsų lytinio potraukio veiksnys“, – sako specialistas ir primena, kad tokiu atveju vienas problemos sprendimo būdų – pakaitinė hormonų terapija.

2. Kalti jūsų medikamentai

Pradėjote gerti naujus vaistus? Kimberly Langdon, medicinos konsultantė iš JAV ir Jungtinėje Karalystėje įsikūrusios sveikatos įmonės „Dr Felix“, paaiškino, kad nuo kai kurių receptinių vaistų gali sumažėti lytinis potraukis. Pavyzdžiui, ilgai vartojant steroidus nuo automimuninių ligų ar astmos, gali sumažėti testosterono gamyba, ir atitinkamai sumažėti lytinis potraukis.

Mičigano medicinos mokyklos Medicinos studijų skyriaus direktorius Joelis J. Heidelbaughas pridūrė, kad vaistai nuo vėžio, opioidai, nerimą mažinantys vaistai, preparatai nuo grybelio ir kai kurie diuretikai taip pat gali paveikti normalią seksualinę funciją, nes jie veikia širdies ir kraujotakos sistemą, taip pat testosterono gamybą.

3. Jus kankina depresija

Lytinį potraukį gali susilpninti ir pscihikos sveikatos problemos. „Tai, kaip jaučiamės viduje, gali turėti įtakos seksualinio potraukio sumažėjimui“, – sako S. Honigas.

Galbūt kalta depresija ir jos sukelta anhedonijos būklė – kai žmogus nesugeba mėgautis dalykais, kurie anksčiau teikė džiaugsmą, paaiškino Harvardo medicinos mokyklos psichiatrijos mokslų daktarė ir konsultantė Ashwini Nadkarni.

„Depresija – pakitęs geros savijautos hormonų dopamino ir serotonino lygis smegenyse – paveikia ne tik nuotaiką, bet ir gebėjimą pajusti malonumą sekso metu“, sako A. Nadkarni.

Jei įtariate, kad jums depresija, S. Honigas pataria kreiptis į psichikos sveikatos specialistą. Depresiją ir sumažėjusį lytinį potraukį esant reikalui galima gydyti terapija ir vaistais.
„Pagerėjus emocinei būklei ir santykiams, išmokus susidoroti su stresu, seksualinis potraukis natūraliai sugrįžta“, – pridūrė S. Honigas.

J. J. Heidelbaughas įspėjo, kad dauguma antidepresantų gali sumažinti lytinį potraukį. Tačiau jis pažymėjo, kad yra nemažai preparatų, kurie padeda išspręsti abi šias problemas, todėl derėtų kreiptis į gydytoją ir kartu pabandyti paieškoti variantų, kurie neturi tokio šalutinio poveikio.

4. Jūs išgyvenate menopauzę

Ginekologė iš Bruklino Wyckoff Heights medicinos centro Morgan West sako, kad lytinis potraukis dažnai susilpnėja 40-60 m. moterims – maždaug tokio amžiaus moterys patiria menopauzę, todėl tai nėra atsitiktinumas.

M. West pridūrė, kad žemas testosterono lygis gali sukelti nuotaikų svyravimą, sumažėjusį lytinį potraukį, makšties sausumą ir skausmą sueities metu. Ji pabrėžia, kad tai normalūs pokyčiai, o dėl galimo šių simptomų palengvinimo reikėtų pasitarti su gydytoju.

Okušerė Brittany Denny iš Ohajuje įsikūrusios sveikatos priežiūros įstaigos „ProMedica“ pridūrė, kad prasidėjus menopauzei estrogeno lygis sumažėja, ir tai gali paveikti moters reprodukcinę sistemą – makštis gali išsausėti, tad sueities metu galimi sužeidimai. Taigi, kai kurioms moterims lytinis potraukis sumažėja būtent dėl skausmingos sueities.

5. Jums trūksta esminių vitaminų ir mineralų

Nenorą mylėtis taip pat gali paskatinti nesubalansuota mityba. K. Langdon sako, kad norint išlaikyti seksualinį potraukį, svarbu, kad organizme netrūktų geležies, jodo ir folio rūgšties.

„Geležis sumažina anemiją ir nuovargį. Jodas užtikrina sklandžią skydliaukės veiklą, o cinko ir folio rūgšties trūkumas gali paskatinti mažakraujystę, nuovargį, kartu ir sumažėjusį lytinį potraukį“, – sako ji.

K. Langdon pridūrė, kad anemiją, kuri gali paveikti ir vyrų lytinį potraukį, gali sukelti ir virškinimo trakto bei žarnyno kraujavimas. Šį simptomą gali sukelti kai kurios ligos, pavyzdžiui, onkologiniai susirgimai ar opos. Jei nuolat jaučiatės pavargę arba nuovargis didesnis, nei įprasta, kreipkitės į gydytoją.

„Mažakraujystė nulemia nuovargį, tad vengiama bet kokios fizinės veiklos, o tai savo ruožtu mažina lytinį potraukį ir energiją“, – sako ji.

A. Spinoso pridūrė, kad lytinis potraukis gali sumažėti ir dėl to, kad mėnesinių metu moteris su krauju praranda daug geležies ir tai sukelia anemiją ir nuovargį.

6. Jūs patiriate stresą.

Chroniškas stresas ir nerimas tai pat gali nulemti problemas miegamajame.

„Dažniausiai pasitaikanti sumažėjusio lytinio potraukio priežastis, ypač kalbant apie jaunesnius vyrus, yra emocinės problemos“, – sako Niujorke dirbantis psichiatras Scottas Daltonas.

Stresas taip pat gali paveikti ir moters seksualinį potraukį, tad ji vis rečiau nori mylėtis.

Pasak psichiatro, svarbu savo gyvenime užtikrinti pusiausvyrą – labai svarbus yra judėjimas ir meditacija, o jei simptomai nepraeina, derėtų kreiptis į specialistus.

J. J. Heidelbaughas pridūrė: „Įrodyta, kad sumažėjusio lytinio potraukio problemas padeda išspręsti psichoterapija ir seksualinė terapija, taikomos individualiai ir poroms.“

7. Jūs turite skydliaukės problemų.

„Jei jūsų lytinis potraukis sumažėjęs, tai gali reikšti, kad turite skydliaukės sutrikimų, kuriuos sukelia sumažėjęs skydliaukės hormonų kiekis“, – sako Stanfordo sveikatos priežiūros skyriaus vyrų reprodukcinės sistemos medicinos ir chirurgijos skyriaus direktorius Michaelas Eisenbergas.

Kiti skydliaukės sutrikimų simptomai yra nuovargis, silpnumas, jautrumas šalčiui, išsausėjusi oda ir augantis svoris.

K. Langdon pridūrė, kad kadangi skydliaukė yra svarbi visam organizmui, nes palaiko daugumos sistemų veiklą, sumažėjusi ar padidėjusi skydliaukės funkcija gali sukelti seksualinio potraukio problemų.

M. Eisenbergas pataria kreiptis į sveikatos specialistus, kurie atlikę išsamų sveikatos patikrinimą gali išrašyti skydliaukės veiklą normalizuojančius vaistus.

8. Jus kankina miego sutrikimai.


Kai nuolat neišsimiegama, seksualinis potraukis taip pat gali sumažėti.

„Labai svarbi priežastis, kodėl gali sumažėti lytinis potraukis – miego apnėja, nors apie ją retai kalbama“, – paaiškino sertifikuotas greitosios medicinos pagalbos gydytojas ir „PollMed“ apžvalgininkas Chiragas Shahas, ir pridūrė, kad miego apnėja yra būsena, kai miegodamas žmogus kuriam laikui nustoja kvėpuoti arba jo kvėpavimas sulėtėja.

„Miego apnėja ne tik sukelia nuovargį ir didina kitų ligų riziką, ji taip pat siejama su sumažėjusiu vyrų seksualiniu potraukiu“, – sako Ch. Shahas.

Miego sutrikimai paveikia lytinį potraukį ne tik dėl to, kad sumažėja energijos kiekis, bet ir dėl to, kad sumažėja testosterono gamyba. Šią būklę dažniausiai galima išgydyti, tačiau visų pirma reikėtų kreiptis į miego specialistą.

Sertifikuota klinikinė edukatorė miego klausimais ir knygos „Sleeping Your Way to the Top“ bendraautorė Terry Cralle cituoja 2011 m. paskelbtą tyrimą, kuriame nurodyta, kad net vidutinio lygio miego trūkumas sumažina kasdien organizme pagaminamo testosterono kiekį 10 – 15 proc. Dėl to vyrams gali sumažėti lytinis potraukis.

„2015 m. tyrime mokslininkai pateikia išvadas, kad norint, jog moteris jaustų sveiką lytinį potraukį ir norėtų seksualinių potyrių, labai svarbu kokybiškai išsmiegoti“, – sako T. Cralle.

9. Jums pasireiškia erekcijos sutrikimai.

Seksualinis potraukis gali sumažėti ir sutrikus erekcijai ar seksualinei funkcijai, sako M. Eisenbergas. Kai vyrui sutrinka erekcija ar ejakuliacija, jis dažniausiai ima vengti intymumo. Tokiu atveju reikėtų kreiptis į gydytoją, atlikti visus reikalingus tyrimus ir gauti reikalingą gydymą arba konsultaciją.

S. Honigas pridūrė, kad dažnai žmonės painioja sumažėjusį lytinį potraukį ir erekcijos sutrikimus.

Sumažėjus lytiniam potraukiui, mažiau domina seksualinė veikla ir intymios patirtys. Kartais dėl to gali būti kaltos erekcijos problemos.

„Labai dažnai į mane kreipiasi pacientai, kurie skundžiasi sumažėjusiu lytiniu potraukiu, tačiau jų pagrindinė problema yra sumažėjusi erekcijos kokybė“, – sako jis.

10. Jūs turite širdies problemų.

Jei anksčiau esate turėję šrdies problemų, jos gali nulemti sumažėjusį lytinį potraukį. Tyrimai parodo, kad apytikriai 60–87 proc. pacientų, kuriems diagnozuotas širdies nepakankamumas, skundžiasi ir seksualinio pobūdžio problemomis. Taip pat atrastas dėsningumas, kad erekcijos sutrikimų turi 81 proc. širdies ligomis sergančių pacientų vyrų.

„Nedidelio masto tyrimai parodo, kad valgant produktus, kurie užkerta kelią širdies ligoms, gerėja kraujo pritekėjimas į vyro lytinius organus“, – sako kardiologas iš „Kaiser Permanente‘ Pietų Kalifornijoje Columbusas Batiste‘as.

Columbusas Batiste‘as sako, kad nuo abiejų problemų padeda ankštinės daržovės, vaisiai ir viso grūdo produktai.

11. Jus kankina kitos ligos.

Retais atvejais lytinio potraukio sumažėjimą gali paskatinti kokia nors liga ar sveikatos sutrikimas.

„Tai gali būti diabetas, jei jis menkai kontroliuojamas, paskutinės stadijos inkstų nepakankamumas, onkologiniai susirgimai ir autoimuninės ligos“, – sako J. J. Heidelbaughas.

Moterims gali pasireikšti vaginizmas – dubens raumenų sutrikimas, sukeliantis dubens skausmą ir įsiskverbimo problemas, todėl moteris gali imti vengti sekso, sako M. West. Vaginizmą galima gydyti.
Kalbant apie kitas lėtines ligas ar sutrikimus, reikėtų užtikrinti ligos kontrolę medikamentais ar kitais gydytojo nurodytais būdais – tai gali padėti normalizuoti ir lytinį potraukį.

Apskritai, norint išvengti seksualinės apatijos, reikia rūpintis savo sveikata, sako M. Eisenbergas, ir pataria įprasti sportuoti ir sveikai maitintis.

Jei jaučiate nesuprantamus simptomus, labai svarbu pasikalbėti su savo gydytoju. Greičiausiai, jums bus paskirti tyrimai, o atsižvelgus į jų rezultatus – tinkamas gydymas. Tai jums padės susigrąžinti džiaugsmą miegamajame ir gyvenimo pilnatvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (311)