Fizioterapeutė Isa Herrera iš Niujorko, besispecializuojanti integruotose dubens dugno terapijose moterims, tvirtina, kad skausmingus pojūčius po lytinės sueities gali sukelti partnerio, pozos ar produktų pakeitimas, taip pat ir su amžiumi susiję pokyčiai.
Bet kokiu atveju, anot specialistės, labai svarbu surasti skausmo priežastį ir tinkamą problemos sprendimą. Nes, anot I. Herreros, „jūs niekada neturėtumėte atsisakyti sekso“.

Taigi, išsiaiškinkime, kas gali kelti skausmus, kaip išspręsti problemą ir užkirsti jai kelią ateityje.

1. Jūs praleidote įžanginius žaidimus (ar pamiršote lubrikantą)

Dauguma žmonių žino, kad dėl vaginos sausumo lytiniai santykiai gali būti nepatogūs, tačiau vis tiek verta tai pakartoti dar kartą, mat tai yra pati dažniausia diskomforto po sueities priežastis, teigia gydytoja Alyssa Dweck, dėstanti ginekologiją Icahno medicinos mokykloje Niujorke. Paprastai makšties sausumas reiškia, kad buvote šiek tiek per daug nekantrūs.

Ką daryti: Pakankamas susijaudinimas (pratęskite įžangines glamones) gali užkirsti kelią šiam skausmui. Makštis labiau sudrėks, taps elastingesnė ir susijaudinimas išaugs. Taip pat nebijokite naudoti lubrikantų.

2. Seksas buvo ypač ilgas ar įnirtingas

Stenfordo universiteto Medicinos mokyklos Akušerijos ir ginekologijos departamento moterų seksualinės medicinos programos direktorė Leah Millheiser įspėja: „Jeigu esate labai energingi, žinoma, kad jausite skausmą“. Ypač jeigu esate nepakankamai susijaudinusi ar trūksta lubrikantų, pernelyg aistringa sekso sesija makšties audiniuose gali palikti įtrūkimų, o tai kelia skausmą.

Ką daryti: Pailsėkite. A. Dweck rekomenduoja pasinerti į šiltą vonią su nekvapniomis „Epsom“ druskomis, jeigu reikia, aplink makšties angą patepkite hidrokortizono kremu. Kitą kartą pasirūpinkite, kad reikiamu momentu būtų pertrauka lubrikantams. „Klausykite savo kūno ir žinokite, kada reikia padaryti pertrauką, įspėja L. Millheiser.

3. Kaltos kontraceptinės priemonės

Mažų dozių kontraceptinės tabletės dažnai siejamos su skausmingos vaginos atvejais. „Tai susiję su jūsų natūralaus estrogeno ar testosterono slopinimu, kai tai pakeičiama kontraceptinėse tabletėse esančiais kiekiais, kurie yra mažesni“, – aiškina L. Millheiser. Dėl to kai kurių moterų vaginos audiniai tampa plonesni ir sausesni – tarsi jie būtų pomenopauziniai – dėl ko jie tampa jautresni dirginimui ir skausmui.

Ką daryti: Trumpalaikis sprendimas – natūralus asmeninis lubrikantas. Jeigu norite ilgalaikio sprendimo, vertėtų pasikalbėti su savo gydytoju ir pagalvoti apie kontraceptinių priemonių keitimą.

4. Jūsų dubens dugno raumenys įtempti

Iniciatyvios ir aktyvios jaunos moterys dažnai yra įsitempusios ir tai galioja visam kūnui. Pasak I. Herreros, dažnai būna įtemptas ir dubens dugnas. Kartais apima jausmas, tarsi turėtumėte eiti į tualetą, arba negalite visiškai atsipalaiduoti.

Ką daryti: Dubens dugną fizioterapeutai gali išmokyti valdyti atliekant įvairius pratimus – kartais tam pakanka gilaus kvėpavimo – kurie gali padėti atpalaiduoti dubens dugno raumenis. Tai kažkas panašaus į atvirkštinius Kegelio pratimus. Taip pat galite pabandyti pakeisti pozą. Gali būti, kad jūsų partneris pataiko į skausmingą tašką arba sukietėjimą makšties sienelėje.

5. Jūsų oda reaguoja į tam tikrus produktus

Jeigu skausmą jaučiate tik po to kai pasinaudojate tam tikrais higienos produktais (pavyzdžiui, aromatizuotais prausikliais ar prezervatyvais), labai tikėtina, kad skausmą sukelia šių produktų iššauktas odos sudirgimas. A. Dweck teigimu kai kurioms moterims tokias reakcijas sukelti gali kai kurie prezervatyvai (ypač jeigu esate alergiška lateksui), naujas muilas ar naujas skalbiklis, kuriuo plaunate apatinius.

Ką daryti: Atsisakykite odą dirginančių produktų ir ieškokite kaip įmanoma natūralesnių bekvapių alternatyvų. L. Millheiser netgi pataria nenaudoti lubrikantų su „dilgčiojimo“ efektu, nes kai kurioms moterims tai labiau primena deginimą.

6. Jūs turite sveikatos sutrikimų

Bakterinė vaginozė, mielinė infekcija, chlamidijos, gonorėja, pūslelinė – visos šios infekcijos gali seksui (ir savijautai po jo) suteikti nemalonių pojūčių, aiškina L. Millheiser. Tad jeigu jaučiate kažką neįprasto, pasidalinkite savo nuogąstavimais su profesionalais. Tas pats pasakytina ir apie giliai dubenyje juntamą skausmą, kurį gali sukelti cista, fibroidai ar endometriozė, įspėja A. Dweck.

Ką daryti: Apsilankykite pas savo ginekologą. Šios infekcijos yra gydomos, o cistas ir fibroidus (jeigu reikia) galima pašalinti. Be to, tokios ligos kaip endometriozė gali būti veiksmingai valdomos, jei jos teisingai diagnozuojamos. „Apskritai, ilgiau nei 24 valandas trunkantis skausmas su kraujavimu po sekso, neįprastos išskyros ar kvapai reikalauja vizito pas ginekologą“, – įspėja A. Dweck.

Nepriklausomai nuo jūsų skausmo priežasties, neturite susitaikyti su skausmo pojūčiu po sekso. Jūsų dispozicijoje yra daugybė priemonių ir šaltinių, todėl privalote rasti laiko sau (ir savo seksualiniam gyvenimui), bei rasti tai, kas jums padeda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (210)