Deja, šis nedidukas T formos prietaisas, dar vadinamas intrauterininiu pesaru (IUP), kartais gali turėti įtakos seksualiniam gyvenimui. Kaip pakinta (arba ne) lytiniai santykiai pradėjus naudoti gimdos spiralę, sužinosite, perskaitę toliau suminėtus faktus iš portalo „Women‘s Health“.

1. Gimdos spiralė neturi nieko bendra su libido

„Gimdos spiralės yra dviejų rūšių – nehormoninės ir hormoninės. Nei vienos, nei kitos neturėtų kaip nors paveikti seksualinio moters apetito, taip pat lytinių santykių keliamų potyrių“, – sako Kolorado vaisingumo medicinos centro Niujorko padalinyje dirbanti vaisingumo ekspertė Jaime Knopman.

Tiesa ta, kad jokie simptomai neturėtų priminti apie įterptą gimdos spiralę.

„Kadangi spiralė įterpiama į gimdos ertmę, jos nei matysite, nei jausite, todėl jokio neigiamo poveikio seksualiniam gyvenimui įvykti neturėtų“, – tikina specialistė.

2. Hormoninė gimdos spiralė gali pakoreguoti menstruacijų eigą (ir tai tik į gera)

Pasak Niujorke dirbančios ginekologės Alyssos Dweck, moterims, kurių menstruacijos yra gausios ir lydimos skausmų, hormoninė gimdos spiralė turėtų atnešti tikrą palengvėjimą. Taip yra dėl spiralės išskiriamo hormono progestino.

Hormoninė gimdos spiralė ne tik sumažina kraujavimą ir palengvina menstruacijų skausmus. Naudojant šią priemonę, anot Niujorke dirbančio ginekologo Amiro Marashi, mėnesinės ir su jomis susijęs diskomfortas gali apskritai liautis. Vadinasi, turėtumėte daugiau laiko aktyviam laisvalaikiui ir tai turėtumėte laikyti pliusu, nebent, žinoma, dievinate seksą „tomis dienomis“.

Taigi, hormoninė gimdos spiralė – puiki išeitis 20 proc. moterų, kurios per menstruacijas gausiai kraujuoja ir kenčia skausmą, trukdantį užsiimti įprasta kasdiene veikla. Šis faktas minimas žurnale „American Family Physician“ paskelbtoje ataskaitoje.

3. Tikėtinas kokybinis sekso pagerėjimas

„Kai galva neužimta mintimis apie būtinybę reguliariai vartoti kontraceptines tabletes, seksas automatiškai gali tapti daug labiau spontaniškas“, – svarsto su įmone „Astroglide“ bendradarbiaujanti seksologė Jess O‘Reilly.

Beje, tuo atveju, jei jūs arba partneris nešnairuoja į poligamiją, taip pat jei nesate tikra, ar nerizikuojate užsikrėsti lytiškai plintančia liga, pasirūpinkite, kad būtų naudojamas prezervatyvas.

4. Partneris gali jausti gimdos spiralės siūlus

Nors ir mažai tikėtina, vis dėlto taip tikrai gali būti. Jei gimdos spiralė įterpta tinkamai ir nėra pasislinkusi, siūlų jaustis neturėtų, kadangi jie ypač ploni, o laikui bėgant suminkštėja.

Jei nuogąstaujate, kad spiralė gali būti pasislinkusi, siūlus galite pamėginti užčiuopti pačios (tam tikru būdu įterpdamos pirštus) arba apsilankyti pas ginekologą.

5. Po lytinės sueities galite pastebėti šiek tiek kraujo

Kai kurios gimdos spiralę, dažniausiai – hormoninę, naudojančios moterys nurodo, kad lytinės sueities metu išsiskiria šiek tiek kraujo. Vis dėlto tokie skundai gana reti.

„Dėl hormoninės gimdos spiralės suplonėja endometrinis audinys – gimdą iš vidaus dengiantis sluoksnis, pasišalinantis menstruacijų metu, – nurodo Kalifornijos Kecko medicinos mokykloje dirbanti klinikinės akušerijos ir ginekologijos specialistė Sara Twogood. – Jei sluoksnis ypač suplonėja, jis gali atsiskirti ir lytinės sueities metu. Dėl to ir atsiranda kraujo.“

Vis dėlto tikrąją kraujavimo priežastį, ypač jei juntate ir skausmą, turėtumėte išsiaiškinti per konsultaciją su ginekologu. Tai gali būti ženklas, kad spiralė pasislinko ir jūs nebesate apsaugota.

6. Beveik jokių šansų pastoti

JAV organizacijos „Planned Parenthood“ duomenimis, tiek hormoninės, tie nehormoninės gimdos spiralės suteikia net 99 proc. apsaugą nuo nėštumo.

7. Jokia poza nėra tabu

„Kiekvieno žmogaus organizmas – unikalus, bet jei gimdos spiralė nepasislinkusi iš reikiamos vietos, per lytinius santykius jos jausti neturėtumėte“, – tvirtina S. Twogood.

„Daugelis moterų tikina nejuntančios jokių pokyčių ir neturinčios atsisakyti pamėgtų pozų“, – pritaria J. O‘Reilly.

8. Audringas lytinis gyvenimas jokio pavojaus nekelia

Vienareikšmiškai tvirtinti, kad gimdos spiralė negali pasislinkti arba išslysti, deja, negalima. Laimei, taip nutinka ypač retai.

„Konstatuojama maždaug 5 proc. spiralės išslydimo tikimybė per pirmus metus nuo jos įterpimo, – nurodo S. Twogood. – Vis dėlto lytinis gyvenimas šios rizikos nei padidina, nei sumažina.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)