Straipsnis adaptuotas pagal naują Amy Stanton ir Cathrine Connors knygą The Feminine Revolution: 21 Ways to Ignite the Power of Your Femininity for a Brighter Life and a Better World“ („Moteriškumo revoliucija: 21 būdas įžiebti moteriškumo ugnį, kad gyvenimas būtų ryškesnis, o pasaulis – geresnis“).

Moters seksualinė jėga visada buvo ir iki šiol tebėra vertinama prieštaringai, kad ir kaip nelogiškai tai skambėtų kultūroje, aukštinančioje Kardashian šeimą ir iki bestselerio aukštumų iškėlusioje „50 pilkų atspalvių“.

Moterys, kurios pripažįsta savo erotinę galią, didžiąją dalį žmonijos istorijos buvo laikomos pavojingomis, potencialiai griaunančiomis pasaulio tvarką. (Prisiminkime kad ir biblinę Ievą, kuri vaizduojama kaip begėdė moteris, sugundžiusi nekaltą vyrą. Juk tai dėl jos kaltės žmonija buvo išmesta iš Rojaus!). Istoriniuose ir teologiniuose diskursuose apstu pasakojimų apie moteris, kurių seksualinė galia sukėlė tautų ir civilizacijų žlugimą. Nuo Mohinės hinduizme iki Graikijos sirenų, nuo Senojo Testamento Dalilos ir Salomės iki dabartinių laikų Stormy Daniels – savimi pasitikinčios, seksualios moterys buvo ir tebėra laikomos sumaišties kėlėjomis.

Nesunku suprasti, kodėl: moters seksualinė jėga visada buvo tiesiogiai siejama su vyro seksualiniu silpnumu. Nurėžusi Samsonui plaukus Delila jį simboliškai kastruoja: seksualiai stipri moteris atima iš vyro jėgą ir šis tampa pažeidžiamas.

Kitose kultūrose moters įtakai pasidavęs vyras taip glumino, kad tai buvo aiškinama demonų ar kitų antgamtinių jėgų piktadarystėmis.

Visi žinome „raguoto vyro“ tragediją: seksualiai išduotas moters, jis nėra tikras, ar vaikai yra jo, o tai taip pat savotiška impotencija.

Įsitikinimo, kad moteris negali jausti arba bent jau demonstruoti seksualinės galios, šaknys glūdi taip giliai, kad dažnai mes nė nesuvokiame, kaip stipriai jis mus veikia.

Pavyzdžiui, sąvoka „kekšė“ ir su ja susiję dvigubi standartai. Rašytojos ir žurnalistės Peggy Orenstein teigimu, „seksualiai aktyvi mergina [ar moteris] yra kekšė, o panašiai besielgiantis vaikinas [vyras] yra užkariautojas.“

Vyrai dar gali būti „donžuanai“ – su bent jau humoristine, jei ne teigiama konotacija. O štai moterys dar būna „paleistuvės“, „šliundros“, „barakudos“, o vyresnės dar vadinamos „pumomis“. Visų šių žodžių reikšmė neigiama.

Nors atvirai seksualios moterys mūsų visuomenėje smerkiamos (pagalvokime, kiek pagiežos sulaukia Kim Kardashian), mes taip pat netoleruojame ir vadinamųjų „davatkų“ – moterų, užgniaužusių savo seksualumą.

Nenuostabu, kad šie dvigubi standartai ir prieštaravimai mergaitėms ir moterims sukuria, švelniai tariant, gluminančią aplinką.

Tokia aplinka ne tik glumina, ji yra pavojinga. „#metoo“ eroje mes labiau nei bet kada suvokiame, kad pasitikėjimas savimi – savo seksualumu ir ne tik – neapsaugos mūsų nuo rizikos patirti prievartą.

Ir nors teoriškai žinome, kad argumentas, esą moterų seksualinę laisvę reikia pažaboti dėl mūsų pačių saugumo, yra visiškai iš piršto laužtas – netgi pavojingas – sunku išlaikyti imunitetą tokio pobūdžio žinutėms.

Tad kaip pajusti ir pripažinti savo seksualinę jėgą? Ir kaip ją panaudoti siekiant emocinės, dvasinės ir fizinės laimės?

Visų pirma, pasak knygos autorių, reikia pripažinti savo erotinį pradą. Ištyrinėti savo lytinę tapatybę ir geriau ją pažinti. Kaip prisipažino viena iš knygos autorių, A. Stanton, vienas iš būdų, kaip ji tai daro – puoselėja savo žavėjimąsi apatiniu trikotažu. Ji pajuto, kad dailus apatinis trikotažas stiprina jos pasitikėjimą savimi, ji puikiai jaučiasi, o jei ir vyrams jis patinka, juo geriau.

Kita knygos autorė, C. Connors, rašo, kad ji visų pirma turėjo priimti savo jausmingumą, juslingumą – ne tik seksualinį – ir ištyrinėti, kas ją jaudina ir kas įkvepia.

Jums tai gali būti visai kas kita – svarbiausia yra pradėti save tyrinėti, gilintis į save. Paklauskite savęs: „Kas man leidžia jaustis gerai? Kas leidžia jaustis seksualiai ir jusliškai patenkinta, pasitikėti savimi? Ir išbandykite šias gudrybes:

Lavinkite erotinio stebėjimo įgūdį

Stebėkite, ką jaučiate, kai žavitės saulėlydžiu arba grožitės dūmų forma virš laužo – ir ugdykite grožio pajautimą visur, kur jį įžvelgiate. Jūsų erotinę savastį apibrėžia jūsų požiūris į tai, kas gražu ir dvasinga, tad jei norite užmegzti ryšį su savo erotine – arba seksualine – galia, reikia išmokti vertinti dalykus, kurie yra už sekso ir romantinių santykių ribų.

Ištyrinėkite savo jusles

Seksualumas yra proto galia, bet, žinoma, ir kūno, tad jei norite pripažinti savo seksualinę galią, reikia užmegzti ryšį su savo juslėmis. Tačiau tai neapsiriboja vien seksualinėmis juslinėmis patirtimis – atvirkščiai, jei treniruosite jusles platesne prasme, tik sustiprinsite specifines jausmines patirtis. Ką jaučiate, kai gomurį paliečia tauraus gėrimo skonis arba kai burnoje lėtai tirpsta rafinuoto skonio šokoladas? Kai kūną šildo traškanti židinio ugnis arba kai vėjas kedena plaukus? Kai raumenys pulsuoja po ilgos distancijos bėgimo? Pasigilinkite į tai – sužinosite apie save daug naujo.

Pripažinkite savo kūniškumą ir juo mėgaukitės

Tai, kaip jūs sėdite, kaip vaikštote – kiekvienas jūsų judesys atspindi seksualinę jėgą. Kaip tai išnaudoti savo naudai? Kaip išmokti kontroliuoti savo kūno judesius taip, kad jie išreikštų tai, ką norite išreikšti? Tempimo pratimai (pavyzdžiui, pilatesas) puikiai padeda pajusti kūno dalis ir išmokti jas teisingai judinti ir kontroliuoti. Šokis padeda išsilaisvinti ir išreikšti save. Atkreipkite dėmesį, kaip einate gatve, ir kaip jaučiatės eidama.

Eksperimentuokite

Išbandykite skirtingas savo jausmingumo ir seksualumo išraiškas. Pažiūrėkite, kaip jaučiatės. Žaiskite, eksperimentuokite – nebijokite atsiduoti fantazijoms ir peržengti nusistatytas ribas. Kada jaučiatės geriausiai? Galbūt pamatysite, kad per daug varžėte save ir atėjo laikas išsilaisvinti. Arba atvirkščiai, galbūt suprasite, kad norite gyventi ramiau. Svarbiausia, kad įgysite aiškumo ir žinosite, ko norite.

Ieškokite įkvėpimo kituose žmonėse

Apsidairykite aplink – kas labiausiai jus įkvepia seksualine, jusline, erotine prasme? Tai gali padėti rasti kelią link savo seksualumo. Atmeskite lyčių spektrą, prisiminkite, kas jums atrodo seksualus (-i)? Kodėl? Kas tame žmoguje seksualiai ar erotiškai patrauklu? Fizinis grožis ar stiliaus pojūtis, protas, o gal vidinis žavesys? Suvokimas, kas mums yra erotiška – ko mes geidžiame – gali padėti atrasti savo pačių lytiškumą.

Gilindamosi į savo moteriškumą, savo moterišką galią ir kaip jos dalį, į savo seksualumą ir seksualinę jėgą, nepamirškime, kad tai procesas, kelionė. Tai kelionė link išsilaisvinimo, link suvokimo, kas leidžia mums jaustis gerai ir pasitikėti savimi. Tai kelionė link autentiškumo. Link geresnio pasaulio mums ir tiems, kurie mus supa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (340)