Leidinyje „The Journal of Sex Research“ pristatytas vokiečių atliktas tyrimas atskleidė, kad linkę viską planuoti į ateitį žmonės mėgaujasi geresniu seksu už tuos, kurie pasiduoda savieigai. Jeigu žmonės yra kruopštūs, patikimi, disciplinuoti ir orientuoti į pasiekimus – taigi, sąmoningesni – jie jaučia didesnį pasitenkinimą seksu palyginti su tais, kurie į intymų gyvenimą žiūri nerūpestingai.

Grupė psichologų iš Ruhro universiteto Bochume (Vokietija) apklausė 966 poras, kurių dauguma buvo heteroseksualios. Tyrimo dalyvių buvo klausinėjama apie jų seksualinį gyvenimą ir asmenybės bruožus, mat buvo siekiama nustatyti sąryšį tarp pirmojo ir antrojo.

Žmonių identifikavimui pagal asmenybės bruožus tyrėjai naudojo „Didžiojo penketo“ (angl. big five) sistemą, pagal kurią žmogaus asmenybę galime nusakyti penkiais pagrindiniais bruožais: ekstravertiškumu, neurotiškumu, atvirumu patirčiai, sutarumu ir sąmoningumu.

Apskritai tyrėjai nustatė, kad stropūs ir atsakingi žmonės jaučia gerokai didesnį seksualinį pasitenkinimą, o heteroseksualios moterys su ypač stropiais ir atsakingais partneriais jaučiasi ypač patenkintos. Pasak tyrimo autorių, taip gali būti dėl to, kad „kruopštūs ir rūpestingi“ vyrai – o atsakingi žmonės tokie dažniausiai ir būna – gali jausti didesnį įsipareigojimą patenkinti savo partneres nei kiti. Taip pat tyrėjai daro prielaidą, kad tokie žmonės, atsižvelgiant į seksualinio pasitenkinimo svarbą santykiuose, dažniau turi ilgesnes ir didesnį pasitenkinimą teikiančias partnerystes.

Tyrėjai taip pat padarė išvadą, kad intymumo planavimas tam tikra forma gali prisidėti prie geresnio bendravimo. „Didelis sąmoningumas gali būti ypač naudingas, kalbant apie pastangas siekiant pasitenkinimo seksualiniame gyvenime, – sakė tyrimo autorė Julia Velten. – Svarbus gebėjimas atidėti savo poreikius ir interesus, ir susitelkti į seksualinės problemos sprendimą atsidavusių ilgalaikių santykių kontekste.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)