Australijos Kvinslando technologijų universiteto mokslininkai atliko pirmą tyrimą su vyrais, kenčiančiais nuo postkoitinės disforijos – liūdesio, ašarojimo ir dirglumo, kuris užplūsta po sekso. Šis reiškinys yra paplitęs tarp moterų, tačiau tarp vyrų dar nebuvo tyrinėjamas.

Prislėgta nuotaika po sekso

2015 metais pasirodė tyrimas, kurio metu paaiškėjo, kad 46 proc. moterų bent kartą gyvenime po lytinių santykių buvo pajutusios staigų nuotaikos kritimą, o 5 proc. toks liūdesys po sekso buvo aplankęs kelis kartus per paskutinį mėnesį.

Postkoitinė disforija (prislėgta nuotaika po lytinių santykių) gali trukti nuo kelių minučių iki trijų – keturių dienų. Dažniausiai tai priklauso nuo šios būklės sunkumo ir priežasčių pobūdžio, tačiau kas tiksliai ją sukelia, iki šiol nežinoma.

„Šis tyrimas atskleidžia 1208 vyrų iš Australijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Naujosios Zelandijos, Vokietijos ir kitų šalių anoniminės apklausos internetu duomenis, - teigė pagrindinis tyrimo autorius Joelis Maczkowiackas. – 41 proc. iš jų kažkada gyvenime buvo patyrę postkoitinę disforiją, o 20 proc. ją patyrė per pastarąjį mėnesį. 4 proc. vyrų nuo postkoitinės disforijos kenčia reguliariai“.

Kai kurie vyrai taip pat paliko komentarus apie savo jausmus po sekso. Tarp jų buvo ir tokių prisipažinimų: „Noriu, kad manęs neliestų ir paliktų ramybėje“, „Jaučiuosi nepasitenkinęs, suirzęs ir labai neramus“, „Viskas, ko noriu, tai pasilikti vienas ir atitraukti savo dėmesį nuo to, kas dabar įvyko“.

„Tarp kitų išsakytų jausmų galima sutikti „būseną be jokių emocijų“ ir „tuštumą“, – tęsė J. Maczkowiackas. – Tačiau tie vyrai, kurių potyriai po sueities buvo teigiami, rašė apie gerą savijautą, pasitenkinimą ir artumą partnerei“.

Dar vienas šio tyrimo autorių, profesorius Robertas Schweitzeris pažymėjo, kad šis tyrimas parodė, jog vyrų reakcijos į seksą gali būti kur kas įvairesnės, negu manyta anksčiau. Tai galima panaudoti gydant seksualinius sutrikimus ir atviriau diskutuojant apie vyrų seksualinę patirtį.

„Iki šiol daugiausia mokslininkų dėmesio sulaukdavo tik pirmosios trys žmonių lytinio akto fazės: susijaudinimas, lytinio akto eiga ir orgazmas, – teigė R. Schweitzeris. – Potyriai po sekso nėra iki galo aiškūs, todėl yra mažai tyrinėti. Manoma, kad po sekso vyrai ir moterys pajunta virtinę teigiamų emocijų, įskaitant pasitenkinimą ir atsipalaidavimą. Tačiau kiek anksčiau atlikti moterų postkoitinės disforijos tyrinėjimai leidžia manyti, kad nuo jos kenčia tiek vyrai, tiek moterys. Jos priežastys nėra iki galo aiškios ir gali būti susijusios tiek su biologiniais, tiek su psichologiniais veiksniais“.

J. Maczkowiackas pažymi, kad atskiri duomenys, gauti per klinikinius tyrimus, taip pat įrašų tinklaraščiuose analizė rodo, kad postkoitinė disforija tikrai būdinga ir vyrams. Maža to, ji gali turėti įtakos poros santykiams.

„Pavyzdžiui, buvo nustatyta, kad tos poros, kurios po lytinių santykių kalbasi, bučiuojasi ir apsikabina, jaučia didesnį pasitenkinimą seksu ir savo santykiais. Tai įrodo, kad laikas iš karto po sekso yra labai svarbus santykių įtvirtinimui, – teigė jis. – Neigiamos emocijos, kurias sukelia postkoitinė disforija, gali sukelti stresą abiem partneriams, įnešti konfliktų ir padaryti įtakos tiek patiems lytiniams santykiams, tiek pačiai jų sąjungos ateičiai“.

R. Schweitzeris teigia, kad Vakarų kultūroje vyrai itin dažnai susiduria su išankstiniais sekso lūkesčiais ir nuostatomis, kaip jie turėtų elgtis. „Šios prielaidos yra plačiai paplitusios maskulistinėje subkultūroje ir numato, kad vyrai visada nori sekso ir vertina jį kaip kažką malonaus. Tačiau postkoitinės disforijos tyrimai prieštarauja tokioms dogmoms“, – sakė profesorius.

Poorgazminio negalavimo sindromas

Dar viena problema, kuri gali kankinti vyrus po sekso, yra poorgazminio negalavimo sindromas. Jis pasireiškia po ejakuliacijos virtine fizinių ir kognityvinių simptomų, įskaitant kalbos sutrikimą, atminties problemas, pablogėjusią nuotaiką, suprastėjusį regėjimą, galvos skausmą, šaltkrėtį ir prakaitavimą.

Šis sindromas buvo aptiktas 2002 metais ir iki šiol yra užregistruota vos 50 jo atvejų.

Pagrindinė šių negalavimų priežastis – autoimuninė ar alerginė reakcija, mano mokslininkai. Šiam sindromui skirtų tyrinėjimų analizė parodė, kad 29 iš 33 pacientų pasireiškė alerginė reakcija, kai jiems į petį buvo sušvirkšta jų pačių spermos. Suleidus placebo, jokios reakcijos nebuvo.

Taip pat manoma, kad šis sutrikimas gali būti susijęs su tam tikrų cheminių medžiagų disbalansu paciento galvos smegenyse. Maža to, pusę nuo šio sindromo kenčiančių vyrų kankina priešlaikinė ejakuliacija, tačiau ryšys tarp šių reiškinių kol kas nėra aiškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (573)