Specialistai ir menopauzę išgyvenusios moterys papasakojo, kaip pagerinti seksualinį gyvenimą po jos, rašo prevention.com.

Pirmiausia išsiaiškinkime, kas tiksliai vyksta su jūsų organizmu po menopauzės? Jos metu ir po jos kūnas patiria daug pasikeitimų. Be to, kad visiems laikams atsisveikinama su menstruacijomis, taip pat menopauzei būdingi šie simptomai:

  • karščio bangos, po kurių stipriai prakaituojama ar krečia drebulys;
  • makšties ir šlapimo pūslės infekcijos;
  • sunkiai kontroliuojama šlapimo pūslė, pavyzdžiui, staiga užeina netramdomas noras šlapintis arba tampa sunku sulaikyti šlapimą;
  • naktinis prakaitavimas ar miego sutrikimai;
  • nuotaikos svyravimai;
  • galimas svorio augimas;
  • skausmingi sąnariai ir raumenys.

Kaip teigia akušerė-ginekologė Lauren Streicher iš Feinbergo medicinos mokyklos Čikagoje, kadangi stipriai sumažėja estrogeno kiekis, tai neišvengiamai atsiliepia – sumažėja libido ir išsausėja makštis.

Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos duomenimis, menopauzės metu ir po jos seksualiniais sutrikimais skundžiasi maždaug pusė moterų.

Taigi, kokių pokyčių galima tikėtis seksualiniame gyvenime?

Problema: negalite susijaudinti
Sprendimas: didinti lubrikanto kiekį.

Jeigu jaučiate, kad makštis išsausėjo, jaudintis nereikia. Pirmas jūsų žingsnis – pasirūpinti lubrikantais. Kol rasite tinkamiausią, gali tekti šiek tiek paeksperimentuoti, tačiau silikono pagrindu pagaminti lubrikantai tikrai turėtų sumažinti trintį, atsirandančią dėl plonų ir sausų audinių, teigia L. Streicher.

Jeigu to jums nepakaks, galima papildomai naudoti drėkinantį preparatą makščiai, kuris susigeria į odą ir prilimpa prie makšties sienelių (priešingai nei lubrikantai, jis naudojamas ne prieš seksą, o kasdien). Taip pat galima išbandyti šildantį gelį, kuris nėra lubrikantas, tačiau tepamas ant klitorio sustiprina pojūčius.

Profesionalų patarimas: rinkitės lubrikantus, pagamintus vandens ar silikono pagrindu. Jeigu lubrikantas pagamintas vazelino ar mineralinių aliejų pagrindu, jis gali didinti makšties sudirgimo ir infekcijos riziką, įspėja L. Streicher.

O štai šildantį gelį patariama naudoti atsargiai. „Jį naudodama tikrai būdavau labiau susijaudinusi, tačiau paskui kelias dienas jaučiau deginimą ir dilgčiojimą“, – prisipažįsta 53 metų Natalie iš Ferfildo (Konektikuto valstija).

Problema: sunku pasiekti orgazmą
Sprendimas: išbandykite naują sekso žaisliuką.

Po menopauzės orgazmai tampa retesni, o jeigu ir pavyksta jį pasiekti, pojūčiai paprastai būna silpnesni.

„Kai man prasidėjo menopauzė, sekso metu patyriau daug skausmo, taip pat pastebėjau, kad stipriai pasikeitė ir seksualinis potraukis, ir orgazmai“, – neslepia 54 metų Beth iš San Francisko (Kalifornijos valstija).

Moteriai susigrąžinti libido padėjo hormonų terapija, tačiau orgazmams ji įtakos neturėjo. „Nenorėjau daugiau mėginti jokių vaistų, tad išties ieškojau nemedikamentinio sprendimo“, – aiškina ji.
Tada Beth atrado prietaisą, kuris siurbimo metodu stimuliuoja klitorį (tai laisvų rankų prietaisas, tereikia įdėti ir mėgautis įžangine dalimi). „Man tai išties padėjo, nes tarsi paruošia mane seksui su savo vyru. Taip pat panašu, kad tai man suteikia intensyvesnius orgazmus“, – džiaugiasi pašnekovė.

Profesionalų patarimas: Pasirūpinkite, kad kiekvieną kartą sekso žaisliukas būtų švarus. Po kiekvieno naudojimo nuplaukite jį švelniu muilu ir šiltu vandeniu, paskui gerai nusausinkite. Priešingu atveju gali būti bakterijų, galite pasigauti infekciją.

Problema: seksas yra skausmingas
Sprendimas: pagalvokite apie lazerių terapiją.

Jeigu sekso metu nuolat jaučiate skausmą ir atmetėte visas kitas medicinines priežastis (tokias kaip lėtinis stresas, sudirgusios žarnos sindromas ir infekcijos), taip pat nepadeda didelis lubrikanto kiekis, yra daugiau priemonių, kurias vertėtų apsvarstyti.

Nors lazerio procedūros makščiai gali skambėti kaip kankinimas, tačiau jau ne viena menopauzę išgyvenusi moteris tvirtina, kad būtent ji išgelbėjo jų seksualinį gyvenimą. „Lazeriai stimuliuoja kolageno gamybą makštyje, kas padeda atkurti audinius ir drėkina“, – aiškina gydytoja L. Streicher.

Paprastai reikia trijų lazerio procedūrų (su mėnesio tarpu tarp jų). Tyrimais įrodyta, kad po procedūros moterys apskritai džiaugiasi sumažėjusiais menopauzės simptomais, tokiais kaip sausumas, niežėjimas, deginimas ar skausmingas seksas.

Be to, pati procedūra visai neskausminga. „Jausmas toks, tarsi penkias minutes kažkas nestipriai vibruotų, – sako sesele dirbanti 52 metų Sara Marsini iš Neiplso (Floridos valstija). – Net po pirmos procedūros rezultatai buvo pakankamai akivaizdūs. Anksčiau jaučiau deginantį skausmą, dabar jokio diskomforto.“

Moteris džiaugiasi, kad skirtumą pastebėjo ir jos partneris: „Jis sakė, kad mano makštis atrodo putlesnė, tarsi būtų pastorėjusios sienelės“.

Kad būtų poveikis, procedūrą būtina kartoti kasmet.

Profesionalų patarimas: saugokitės nesąžiningų gydytojų, kurie siūlo nesertifikuotas procedūras. Taip pat lazerio terapijos negalima atlikti be gimdos kaklelio citologinio tyrimo bei atidaus gydytojo apžiūrėjimo, siekiant įsitikinti, kad skausmo nesukelia kitos medicininės problemos, tokios kaip, pavyzdžiui, gimdos fibrozė.

Problema: sumažėjo seksualinis potraukis
Sprendimas: tai labai individualu, todėl būtina pasikalbėti su savo gydytoju.

Žemas libido nėra toks jau neįprastas dalykas, net jeigu moteris nėra menopauzinio amžiaus. Seksualinį potraukį gali mažinti daugybė veiksnių, tokių kaip esminiai gyvenimo pokyčiai (pavyzdžiui, pradedate naują darbą), nauji medikamentai ar sveikatos sutrikimai.

Laimei, yra ne vienas būdas seksualiniam potraukiui susigrąžinti. Ilgesnė įžanga (kad spėtumėte sudrėkti), dažnesnė masturbacija, atviresni pokalbiai su partneriu apie jūsų seksualinį gyvenimą – visa tai gali tapti tramplinu į problemos sprendimą.

Tačiau gali padėti ir su miegamuoju visai nesusiję dalykai. Tyrimais įrodyta, kad penkiolika minučių per dieną trunkanti meditacija, reguliarus sportavimas ar net konsultacija su sekso terapeutu gali padėti nustatyti tuos veiksnius, kurie gilina šią problemą.

Profesionalų patarimas: kadangi jūsų seksualinį potraukį veikia įvairūs negalavimai (tokie kaip miego sutrikimai, širdies problemos ar net depresija) ir medikamentai (pavyzdžiui, antidepresantai), pirmiausia susitikite su savo gydytoju ir aptarkite šią problemą. Specialistas galės nustatyti jos priežastis ir pasiūlys geriausią sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)