Tyrėjai, seksologai nuo seno liaupsina reguliarų seksą – ir ne be priežasties (po teisybei, dėl daugelio priežasčių). Sekso naudą liudija ir po jo regimi pozityvūs fiziologiniai pokyčiai.

Štai keli fizinio intymumo teikiami privalumai kūnui ir protui:

Seksas gali pailginti gyvenimo trukmę

Medikės seksologės, sertifikuotos sekso instruktorės Sunny Rodgers teigimu, reguliarus seksas ilgina gyvenimo trukmę.

„Kas kartą, patiriant orgazmą, organizme gaminasi DHEA hormonas, kuris stiprina imuninę sistemą, stiprina koncentraciją, gražina odą ir jaunina“, – teigė S. Rodgers.

Seksas gerina psichinę sveikatą

Po sekso visi rūpesčiai atrodo tokie nereikšmingi, tiesa? S. Rodgers teigimu, seksas malšina skausmą, mažina nerimą, skatina atsipalaidavimą ir gerovės pojūtį.

Taip yra dėl cheminių medžiagų, kurios sekso metu gaminasi smegenyse. „Endorfinai – neuromoduliatoriai, suteikiantys laimės pojūtį, gerinantys nuotaiką, užkertantys kelią depresijai“, – aiškina S. Rodgers.

Seksas stiprina intymumą tarp partnerių

Prisilietimai daugeliu aspektų suartina su partneriu, teigia seksologė Laurie Watson, vedanti radijo laidą apie seksą „Foreplay Radio Sex Therapy“.

„Mylintis pastoviems partneriams organizmuose gaminasi oksitocinas, vadinamasis meilės hormonas, dėl kurio jaučiamas stipresnis ryšys su partneriu“, – aiškino specialistė. 2017 m. tyrimo duomenimis, stipresnis ryšys jaučiamas dvi paras po sekso, taigi ilgalaikėje perspektyvoje tai stiprina santykius.

Seksas neretai atstoja vaistus

Dažnas seksas įvairiais būdais gerina fizinę sveikatą.

„Bostono universiteto Visuomenės sveikatos mokyklos tyrimo duomenimis, ejakuliacija mažina prostatos vėžio riziką, taigi seksas vyras naudingas, – teigė S. Rodgers. – Orgazmo metu gaminasi oksitocinas, kuris yra natūralus nuskausminamasis, mažina galvos ir raumenų skausmą.“ Oksitocinas ne tik stiprina ryšį su partneriu, bet ir ramina.

Seksas degina kalorijas

Nuo seno verda diskusijos, kiek kalorijų sudeginama sekso. Šiaip ar taip, geriau mylėtis, nei po ilgos dienos susmukti ant sofos.

„Mylėdamasi pora sudegina apie 100 kalorijų, – teigė S. Rodgers. – Jei pora mylisi tris kartus per savaitę, per metus sudegina 15 000 kalorijų, neinant į sporto salę.“

Seksas mažina stresą

Po orgazmo žmogus stipriai atsipalaiduoja. L. Watson pasakojo: „Viena pacientė 12 metų mylėdavosi tris kartus per savaitę, nepatirdama orgazmo. Kai pagaliau radome išeitį ir moteris patyrė orgazmą, ji pasakė: „Jūs teisi, tai puikiai mažina stresą!”

Žurnale PLOS buvo aprašytas tyrimas, parodęs, kad dvi savaites kasdien mylintis hipokampe, smegenų žievės dalyje reguliuojančioje nuotaiką, pradeda augti naujos ląstelės. Buvo įrodyta, kad jaučiant fizinį ir emocinį artumą su partneriu, organizme mažėja streso hormono kortizolio lygis.

Seksas stiprina dubens dugną, švelnina PMS simptomus

Pasak S. Rodgers, seksas tampa dar geresniu seksu, nes „stiprina genitalijų ir dubens dugno raumenis, dėl to laikui bėgant gerėja sekso kokybė, orgazmai tampa ryškesni.“

Kadangi seksas malšina skausmus, jis slopina ir PMS simptomus – spazmus ir pan.

Reziumė? Dažniau mylėkitės!

Reguliaraus sekso privalumai nesuskaičiuojami. Atsiminkite – seksu specialistai vadina bet kokią seksualinę veiklą, kuri jums maloni, sustiprina ryšį su partneriu ir gerina sveikatą.

„Seksas, seksualiniai malonumai apima ir bučinius, prisilietimus, įžangines glamones, erotinį masažą, oralines glamones, intymaus malonumo produktus, abipusę masturbaciją ir pan., – aiškino S. Rodgers. – Poroms reikėtų atsiriboti nuo klišių ir koncentruotis į malonumą teikiančius atradimus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)