Paklausėme į septintą dešimtmetį įžengusių vyrų ir moterų, ką jie būtų norėję žinoti, kai buvo jauni, vos pradėję trečią dešimtį. Štai ką byloja jų seksualinio gyvenimo išmintis, sukaupta per daugelį gyvenimo metų:

1. Lyginti savo seksualinį gyvenimą su kitų – laiko švaistymas.

„Internetas suteikia progų pažvelgti į žmonių seksualinius gyvenimus. Toks atvirumas turi daug privalumų, bet tuo pačiu kuria spaudimą išbandyti naujausius, aštriausių pojūčių, seksualiausius dalykus. Dėl šio spaudimo žmonės gali tapti sau pernelyg kritiški, nepasitikintys savimi ar net imti smerkti tuos, ką traukia kitokie dalykai. Negana to, visos šios neigiamos emocijos tik įtvirtina sampratą, kad seksualinė išraiška yra blogai ir turėtų būti tabu. Nepasiduokite impulsui lyginti savo seksualinį gyvenimą su kitų ir atsiminkite, kad visi santykiai skirtingi, o žmogaus seksualiniai interesai keičiasi, priklausomai nuo amžiaus tarpsnio. Žmonių patarimus vertinkite atsargiau.“ – Sandra LaMorgese, 61 m.

2. Atraskite, kas leidžia jums pasijusti seksualiai, ir tai darykite.

„Atraskite savo paslaptį, tai, kas leidžia pasijusti seksualiai. Mano paslaptis – auksinė grandinėlė ant liemens, nemūvint kelnaičių. Vajė, išdaviau paslaptį.“ – Brenda Braxton, 61 m.

3. Nesitikėkite, kad partneris skaitys jūsų mintis. Išsiaiškinkite, kas jums patinka lovoje, ir paprašykite to.

„Mes turime teisę į seksualinį malonumą – turime patenkinti ne tik partnerį, bet ir save (seksas vienumoje – tikras seksas), taip pat išmokyti partnerius, kaip mus sujaudinti. Kai buvau jauna, galvodavau, kad partneris žinos, kaip suteikti man malonumą. Buvau per mažai patyrusi ir per mažai savimi pasitikinti, kad suprasčiau – tai aš turiu pasakyti, ko noriu. Minčių skaitymas gerokai pervertinamas.“ – Joan Price, 74 m., vyresnio amžiaus žmonių seksologė, knygos „Sekso po 50 m. gidas“ autorė.

4. Atsipalaiduokite ir atsiminkite – nebūtinai kiekviena seksualinė sueitis turi būti verčianti iš kojų.

„Kai santykiai grįsti pasitikėjimu, visai nesvarbu, ką darote lovoje, kol tai abiem patinka. Svarbiausia – ne tik kūnų, bet ir sielų ryšys. Be šito sunku, o gal net neįmanoma išlaikyti romantišką ryšį. Kai man buvo kiek daugiau nei 20 m., seksui kaipo tokiam teikiau per daug reikšmės, maniau, kad meilės santykių kokybė didėja ir mažėja, priklausomai nuo kiekvienos sueities intensyvumo (kokybės). Taip seksui teikiama per daug reikšmės. Tereikia ateiti, mėgautis ir parodyti partneriui, kad jis yra geidžiamas.“ – Markas Matousekas, 61 m., knygos „Tikra istorija: Seksas, mirtis, nušvitimas“ autorius.

5. Tinkamas partneris patenkina jūsų troškimus.

„Kai man buvo kiek daugiau nei 20 m., stengdavausi patenkinti kito poreikius, o į savuosius nekreipdavau dėmesio. Įžengusi į septintą dešimtį suprantu, kad yra absoliučiai priešingai. Esi su netinkamu žmogumi, jei jis neinvestuoja tiek pat į tavo fizinius, emocinius ir dvasinius poreikius.“ – Mary Ann Holanad, 61 m.

6. Išjunkite protą ir atsiduokite kūno pojūčiams.

„Būdama vieniša (padūkusi) moteris, išmokau pajusti malonumą be prisilietimų, mėgautis proto ir kūno ryšiu tantrinio sekso metu ir be išankstinio nusistatymo dalyvauti abipusį pasitenkinimą teikiančiame eksperimente. Ne tik daryti tai, ko nori partneris, bet ištirpti vienas kitame, atsiduoti malonumo akimirkai.“ – Anne Rosenberg, 61 m.

7. Atsiminkite, kad metams bėgant jūsų seksualumas keisis.

„Tai, kas mus jaudina ir kaitina kraują, kai esame 20 m., bėgant metams gali šiek tiek keistis arba visiškai pasikeisti. Geriausias puikaus seksualinio gyvenimo garantas – būti atviriems ir plėsti suvokimą apie tai, kas yra geras seksas. Tyrinėkite, eksperimentuokite, būkite atviri, stenkitės išreikšti savo seksualumą, turėdami galutinį tikslą. Mėgaukitės šiuo keliu.“ – Price.

8. Kad seksas būtų geras, svarbu ne išvaizda, o energija ir pasitikėjimas, kuriuos atsinešate į miegamąjį.

„Išvaizda gali teikti daugiau pasitikėjimo miegamajame, tačiau norint patirti malonumą, jūsų energija kur kas svarbiau už tai, kaip atrodo jūsų kūnas. Kiekvienas, įskaitant ir jūsų partnerį, norėtų kažką pakoreguoti savo išvaizdoje, bet koncentravimasis į šiuos nesaugumo pojūtį skatinančius dalykus akimirksniu nuslopins geismą. Verčiau koncentruokitės į tai, kaip jaučiatės, ką norite pajusti. Atsiduokite pojūčiams, geismui, leiskite energijai tekėti. Kai tai išmoksite, seksas nebebus toks, koks buvo iki šiol.“ – LaMorgese.

9. Pamirškite pagaliau gėdą, kad galėtumėte atsiduoti geismui.

„Gėda – pirma seksualinio geismo naikintoja. Kuo vyresni tampame, tuo labiau jaučiame, kiek gėdos nešiojamės savyje, kaip stipriai drovumas ir teisimas riboja gebėjimą mėgautis seksu. Neįmanoma būti laisvam, kūrybingam, atsipalaiduoti miegamajame, kai galvoje daugybė balsų sako – daryk, nedaryk.

Kai man buvo 20 m. ir kiek daugiau, tiek stengiausi būti „geras“, dorybingas, kad negalėdavau džiaugtis savimi ar kitu žmogumi. Dabar, kai įžengiau į septintą dešimtį ir iš tiesų pasitikiu savimi, tų abejonių nebeliko. Lovoje gali būti ir velniu, ir angelu, nes pagaliau suvokiu, kas esu ir kas nesu.“ – Matousekas.

10. Atsitiktinis seksas gali teikti malonumo, bet emocinis ryšys kilsteli seksualinę sueitį į kitą lygį.

„Mylėti savo partnerį – visų svarbiausia. Be gilaus dvasinio ryšio seksas tėra fizinis pasitenkinimas. Mylint ir mylintis fizinis ryšys perauga į sielų ryšį. Tai net nenusakoma žodžiais.“ – Holand.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)