Tenka konstatuoti, kad palyginti nemažai ilgalaikių ryšių saistomų porų galėtų atvirai prisipažinti intymių partnerio glamonių nepatyrę ištisus mėnesius, o kartais ir metus. Seksas žmones nustoja dominti dėl įvairių priežasčių, rašoma prevention.com.

Lytinis gyvenimas kartais nutrūksta užklupus ligoms, sutrikus psichinei sveikatai arba dėl giliai įsišaknijusių, iš esmė poros santykius pagraužusių priežasčių. Nutinka ir taip, kad santykiauti vengiama dėl su metais mąžtančio kūno lankstumo – išsiriesti taip, kaip būnant dvidešimties, staiga ima ir nebepavyksta ar bent jau tampa pavojinga.

Pavojai kartais kaitina aistras, tik nepamirškite, kuo rizikuojate, o kad netektų skubiai vykti į ligoninę ir raustant aiškinti, kaip įvyko trauma, verčiau rinkitės saugias pozas. Toliau rasite keletą pasiūlymų, galbūt sukelsiančių tikrą atgimimą miegamajame ir leisiančių pasimėgauti maloniais potyriais, kad ir kiek metų jums bebūtų.

Jei jums virš 30

Maždaug 25 proc. moterų nėštumo laikotarpiu patiria skausmus dubens srityje ir apie 8 proc. juos junta dar porą metų po nėštumo. Skausmas dažnai plinta į kaulinio dubens sandarą įeinančių kryžkaulio ir klubakaulio srityse. Dėl šio diskomforto kai kurios sekso pozos trisdešimtmetį perkopusioms moterims kartais gali kelti skausmą.

Skausmo veikiausiai išvengsite, jei lytinė sueitis įvyks jums stovint keturiomis. „Kai remsitės rankomis ir keliais, dubuo jokios apkrovos nepatirs“, – sako šią pozą rekomendavusi Niujorke dirbanti fizioterapeutė Isa Herrera.

Net jei skausmo dubens srityje ir nejuntate, žemiau juosmens esanti zona gali būti jautri, ypač jei neseniai pagimdėte. „Apatinės sritys ir nugara dar tikrai gali būti jautrios ir skausmingos“, – pripažįsta I. Herrera ir rekomenduoja išmėginti vadinamąją šaukštelių pozą, kai abu partneriai guli ant šono, pasisukę ta pačia kryptimi (priekyje moteris, o už jos vyras) arba atsigręžę vienas į kitą.

Pasak Niujorke dirbančios seksologės terapeutės Amy Levine, ką tik motinomis tapusioms moterims ši poza rekomenduotina todėl, kad leidžia kontroliuoti įsiskverbimo gylį ir judesių intensyvumą.

Jei jums virš 40

JAV chirurgų ortopedų akademijos (AAOS) duomenimis, perkopusi trisdešimtmetį arba keturiasdešimtmetį dažna moteris pirmą kartą susiduria su sėdmeninio nervo uždegimo keliamais skausmais. Šis skausmas prasideda nugaros apačioje arba tieks klubais ir plinta žemyn į abi kojas. Kad skausmo neatsirastų lytiškai santykiaujant, geriausia, aišku, rinktis pirmiau minėtas pozas – keturiomis arba šaukštelių, nes jų metu nespaudžiamas sėdimasis nervas, tvirtina Kanados Vaterlu universiteto mokslininkė Natalie Sidorkewicz 2014 metais šia tema paskelbtoje publikacijoje.

Tačiau jei patinka įvairovė, galite išmėginti ir nusigręžusios kaubojės pozą. Tegul partneris atsigula ant nugaros, o jūs, jį apžergdama, užsisėskite ant viršaus taip, kad nugara būtų atgręžta jam į veidą. „Tik jokiu būdu nesistenkite atsilošti, nes tokia padėtis gali išprovokuoti skausmą“, – perspėja N. Sidorkewicz.

Galite išmėginti ir tam tikrą sekso keturiomis variaciją: atsigulkite ant pilvo, kelius šiek tiek sulenkite ir klubus pakelkite – taip, kad sėdmenys būtų iškilę. Kaip atramą, po krūtine pasikiškite pagalvę. „Santykiaujant tokia poza neapkraunama nugara, todėl nekyla skausmo“, – aiškina I. Herrera.

Jei jums virš 50

Menopauzės laikotarpiu, sumažėjus moteriškųjų lytinių hormonų estrogenų, lytinė sueitis kartais gali būti skausminga. Taip nutinka dėl to, kad nepakankamai sudrėksta makšties audiniai. Be to, šiame amžiaus tarpsnyje tikėtinas dubens organų nusileidimas. Tai toks reiškinys, kai, pavyzdžiui, šlapimo pūslė pasislenka iš įprastos savo vietos ir pradeda spausti makštį.

Kad lytiniai santykiai nekeltų diskomforto, išmėginkite seksą sėdomis: atsigręžkite į partnerį veidu ir atsisėskite jam ant kelių. Šitaip jo varpa galės lengvai įsiterpti į makštį, be to, jums bus patogu savo nuožiūra kontroliuoti judesių intensyvumą.

Dar vienas būdas – atsigulkite ant nugaros, po klubais ir šlaunimis pasikišusios pagalvę. Taip makštis labiau atsivers ir sueitis taps lengvesnė. Ši poza pasiteisins ir tuo atveju, jei ima reikštis su amžiumi atsirandantys kaulų ir sąnarių skausmai.

Jei jums virš 60

Maždaug trečdalis vyrų ir moterų perkopę šešiasdešimtmetį kenčia nuo osteoartrito. Jei į jų grupę patenkate ir jūs, tokias sekso pozos, kurių metu apkraunami keliai ir klubai – stovint keturiomis ir sėdint kaip kaubojei, teks pamiršti.

Niujorke dirbantis fizioterapeutas Lynnas Bermanas tokio amžiaus sulaukusiems savo pacientams pataria užsiimti seksu stovint, nes taip sąnariai patiria mažesnę apkrovą, be to, stiprėja kaulai. Taigi, atsistokite atgręžusios partneriui nugarą, o jis tegul atsistoja už jūsų. Rankomis, kad išlaikytumėte pusiausvyrą, remkitės į kokį nors baldą.

Jei juntate skausmą, atsirandantį dėl osteoartrito arba stuburo kanalo susiaurėjimo, tikėtina, kad jis ypač paaštrėja išsirietus arba gulint ant pilvo. Tokiu atveju lytiškai santykiauti galima misionieriaus poza, po nugara pasidėjus pagalvę.

Poza, kai moteris sėdi viršuje, atsigręžusi į partnerį veidu, taip pat tinkama, nes leidžia moteriai kontroliuoti judesius. „Kilojant dubenį, lai dirba ne nugara, o keliai ir šlaunys“, – pataria N. Sidorkewicz.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)