Tyrimo dalyviai, kuriuos testavo melo detektoriumi, pasakojo apie seksualinių partnerių skaičių ir abiejų lyčių atstovų rezultatai gavosi daugmaž vienodi.

Moterys, beje, melavo, kai galvojo, jog gali tai nuslėpti, kadangi bijojo būti pasmerktos už palaidą seksualinį gyvenimą.

Nežiūrint į tai, kad šiuolaikiniame gyvenime daugybė stereotipų išnyko, naujausi tyrimai vis dažniau patvirtina, kad ir vyrai, ir moterys tebejaučia spaudimą lyties klausimuose, ypač kai kalba užeina apie seksą.

Maždaug 300 koledžo studentų dalyvavo apklausoje ir pildė anketas, kuriose buvo klausimai apie 124 įvairius elgesio modelius. Tokiu būdu buvo nustatyti būdingiausi vyriško ir moteriško elgesio bruožai. Vyrams, pavyzdžiui, labiau nei moterims būdinga svaidytis „gauruotais“ juokeliais. Po darbo su anketomis, kai kuriuos studentus prijungė prie melo detektoriaus, tačiau nepasakė, kad šie detektoriai neveikia.

Kai kalba ėjo apie temas, nesusijusias su seksu, studentai nejautė jokio diskomforto ir drąsiai atsakinėjo į klausimus. Tačiau pradėjus kalbėti apie seksą, elgesys keitėsi.

„Seksualume esama kažko unikalaus, verčiančio žmogų labiau rūpintis su lytimi susijusiais stereotipais“ – teigia tyrimo autorius Teris Fišeris, psichologijos profesorius.

Seksualinių partnerių skaičius iškart sumažėjo, kai tik vyrus pajungė tegu ir prie neveikiančio melo detektoriaus. Moterų tarpe, atvirkščiai – padidėjo. Dauguma eksperimento dalyvių skirtingai atsakinėjo į klausimus, priklausomai nuo to, privalėjo jie kalbėti tiesą, ar tai buvo nebūtina.

Paaiškėjo, kad seksualumas – vienintelė sritis, kur vyrai ir moterys pergyvena, jog negali atitikti vidutinio statistinio savo lyčiai būdingo standarto. Istoriškai įsitvirtinusios elgesio normos idealizuoja daug partnerių turinčio vyro paveikslą – tai byloja apie jo jėgą ir sveikatą. O moteris, priešingai, turi turėti nedaug partnerių, kas byloja apie jos kuklumą ir dorumą.