Atsakau:
– Nei gerai, nei blogai.
– Na va, vėl išsisukai. Sakyk taip, kaip yra. Mes norim tiesos!

Viskas iš tiesų yra paprasta. Tiesa reliatyvi, kaip teigė senukas Einšteinas. Viskas priklauso nuo to, kaip ir su kokia sąmone naudosime mūsų kintamuosius: šiuo atveju jį ir ją. Žinoma, oficiali mokslinė statistika rodo, kad kuo didesnis amžiaus skirtumas poroje, tuo dažnesnės skyrybos.

– Nu va, Ražauskai! Tai čia gi ir atsakymas! Nereikia amžiaus skirtumo! Blogai skirtumas!

O mano malonusis vidinis pašnekove, prašau paklausyti. Kiekviena taisyklė turi daug išimčių. Taip, jei visus žmones vertiname statistiškai vienodai, tuomet galima sakyti, kad amžiaus skirtumas poroje kelia santykiams riziką. Kuo jis didesnis, tuo ir tikimybė išsiskirti didesnė. Kitaip sakant, ieškokite bendraamžių.

Vis dėlto dirbdamas ir konsultuodamas žmones asmeniškai susiduriu su tokiomis poromis, kuriose amžiaus skirtumas būna gerokai virš dešimties ar net dvidešimties metų. Dalis jų puikiai sutaria – labai puikiai. Ir nesiskiria. Vat ir bėda su statistika. O jei kalbėtume rimtai, labai rimtai, tai svarbu pasakyti, kad amžius nėra tai, kas jus išskirs ar išlaikys kartu. Galite būt gimę tą pačią dieną, bet jei elgsitės kaip idiotai, mylimieji tikriausiai jus paliks. Na, bet ar amžius visai netrukdo santykiams? Trukdo. Todėl patarsime, ką daryti, jei norite stiprinti savo santykius.

Pirmas patarimas. Kalbėkitės

Kasdien vienas kitam atverkite širdis. Dalinkitės tuo, kas jums svarbu. Išklausykite vienas kitą. Dažnai tai nėra lengva, priešingai – sunku, erzina. Na, bet kas sakė, kad vaistai skanūs?! Reikia išmokti kasdien išklausyti ir pasidalinti savo dienos įspūdžiais. Su laiku, kai „apsišlifuosite“ šiuose pokalbiuose, tai taps įpročiu ir net malonia tradicija.

Antras patarimas. Reflektuokite apie santykius

Kiekvienas rašykite santykių dienoraštį. Kas jums šiandien santykiuose pavyko, už ką esate dėkingi, kur vėl suklydote. Apmąstykite savo elgesį, klaidas ir pasiekimus. Raštu, ant popieriaus. Tai lengva ir veiksminga. Puiki terapija, gerinanti vienas kito supratimą santykiuose.

Trečias patarimas. Kurkite svajones kartu

Skirkite laiko bendriems planams ir svajonėms apie ateitį. Svajojimas drauge, kaip ir kelionės kartu, labai suartina žmones. Kaip svajoti? Kaip jums patogu. Prie ežero, gamtoje, fotelyje ar ant kalno viršūnės. Svarbu darykite tai kuo dažniau.

Ketvirtas patarimas. Draugaukite, draugaukite, draugaukite

Su kuo? Su partnerio tėvais. Lankykite juos, dovanokite dovanas, palaikykite ryšį (jei jie gyvi). Draugiški santykiai su tėvais sustiprins jūsų šeimą. Netingėkite investuoti į tai laiko. Atsipirks. Laukia tikrai geresnės palūkanos, negu dabar siūlomos bankuose.

Penktas patarimas. Aptarkite ilgalaikius tikslus

Padarykite tai santykių pradžioje, o vėliau reguliariai (kasmet) iš naujo juos įvertinkite. Vaikai, namai, darbai, bitės ir ūkis. Kas, kur, kada. Kaip visa tai įsivaizduojate po penkerių, dešimties, dvidešimties metų? Kam to reikia? Patikėkite, reikia. Dažnai galvojame, kad partneris apie viską mąsto taip pat, kaip mes. O, pasirodo, ne. Todėl ir reikia dalintis savo ilgalaikėmis vizijomis. Jos gali ir nesutapti, nieko tokio. Kalbėkitės, diskutuokite – taip atrasite bendrus taškus.

Pabaigai

Amžiaus skirtumas – tai ne nuosprendis. Jei abu norite tobulėti, augti, keistis ir aukotis dėl santykių, galima įveikti viską. Svarbu suvokti, kad pamokų ir iššūkių ateityje gali būti daugiau. Tam reikia nusiteikti. Tiesiog viduje priimkite mokinio poziciją. Ir pirmyn – mokytis ir augti.

Viskas. Apkabinu ir linkiu vidinės ramybės bei meilės. Net jei jūsų poroje amžiaus skirtumas – viena diena, konfliktai vis tiek aplankys. Jie įveikiami. Tereikia trupučio žinių, pastangų, kantrybės ir vidinio darbo.

Jūsų draugas internete,

Darius Ražauskas