Rodney Lacroixas su sutuoktine Kerri santuokoje gyvena ketverius metus. Jiedu yra sutarę bent jau stengtis neleisti dujų būdami vienas greta kito. „Tai turėtų būti daroma vonios kambaryje, išskyrus tuos atvejus, kai manome, kad pavyks tai padaryti tyliai, niekam negirdint. – pasakojo R. Lacroixas. – Kartais vis tik planas nebūna sėkmingas, o tada kitam žmogui tenka įveikti nematomą dujų ruožą arba pasigirsta išsileidžiančio baliono stenėjimą primenantis garsas. Tokiais atvejais tenka kaltę versti šuniui.“

Kalbant apie oro gadinimą būnant šalia partnerio, su kuriuo palaikomi romantiški santykiai, dalis porų linkusios manyti, kad tai visiškai nėra baisus dalykas. Kai kurie netgi žvelgia į tai kaip į pozityvų reiškinį: juk du vienas kitą mylintys žmonės turėtų jaustis vienas šalia kito visiškai atsipalaidavę, rašo „Huffington Post“. Vis tik dalis porų nesijaučia patogiai vien įsivaizduodami situaciją, kai oras gadinamas būnant šalia mylimojo ar mylimosios. Toks elgesys pastariesiems atrodo atstumiantis, žeminantis ir galbūt net turėtų būti vertinamas kaip įrodymas, kad romantiški santykiai priartėjo prie pabaigos.

Psichologė ir su seksualinėmis problemomis susiduriančių porų konsultantė Shannon Chavez mano, kad toks įsitikinimas susijęs su socialine stigma dėl oro gadinimo ir kitų natūralių organizmo funkcijų.

„Dujų leidimas vertinamas kaip bjaurus, nešvarus, dvokiantis ir nepatrauklus dalykas, – teigė ji. – Iš vaikų tokiais atvejais mokyklose tyčiojamasi, bendraamžiai juos pašiepia, jei jie pagadina orą būdami šalia priešingos lyties atstovo.“

Gėda, kurią patiriame vaikystėje, persikelia į mūsų kaip suaugusiųjų gyvenimus ir santykius. „Štai toks ankstyvasis programavimas gali turėti įtakos romantiškiems santykiams, kai žmogus jaučiasi suvaržytas ar suglumęs vien apie tai galvodamas, – įsitikinusi Sh. Chavez. – Manau, tokių dalykų žmonės vengia intymumu grįstuose santykiuose, nes dėl to būna gėda.“

Tiek Sh. Chavez, tiek ir kelių kitų santuokinio gyvenimo ekspertų buvo paprašyta pasidalinti įžvalgomis šiuo klausimu.

Kada tai tampa geru ženklu?

Dujų leidimas – tai nėra dalykas, dėl kurio turėtume jausti gėdą, nors neretai būtent taip ir jaučiamės. Saugumo jausmu grįstus santykius palaikantys žmonės yra normalūs, gyvi, kvėpuojantys, kartais pagadinantys orą. Taigi jie žino, kad dėl kartkartėmis nutinkančių tokių dalykų partnerio jausmai nepasikeis.

„Sveikų santykių požymiu laikoma situacija, jei vienas šalia kito jaučiatės pakankamai komfortabiliai net ir išleidę dujų.“ – įsitikinęs santuokų ir šeimos reikalų ekspertas Gary Brownas.

Maža to, anot Sh. Chavez, patogiai besijaučiantys tokios situacijose partneriai dažniau gali pasigirti nuotykių kupinu seksualiniu gyvenimu. „Tikėtina, kad tokios poros seksualinis gyvenimas puikus, nes partneriai nesigėdija savo kūno. Taigi nieko keisto, kad tokie žmonės labiau linkę išmėginti skirtingas stimuliacijų rūšis, mėgaujasi intymumu be perdėto gėdijimosi, baimių ir nesaugumo.“ – tikino ji.

Vertėtų pastebėti, kad dujų kaupimasis žarnyne kartais gali reikšti rimtesnes sveikatos problemas, dėl kurių šį itin nemalonų reiškinį sudėtinga kontroliuoti, ypač tais atvejais, kai vargina viršinimo sutrikimai, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromas, Krono liga, opinis kolitas ar tam tikrų maisto produktų netoleravimas. Be to, moterims daugiau dujų žarnyne ima kauptis per mėnesines. „Kuo labiau tai vertinsime kaip normalų reiškinį, kurio nevertėtų gėdytis, tuo bus geriau, – patikino Sh. Chavez. – Toks požiūris suteikia galimybę atviriau spręsti organizmo pokyčių problemas, mažiau slapstytis ir gėdytis, o juk toks elgesys didina izoliuotumą ir suvaržymo pojūtį.“

Kada tai tampa blogu ženklu?

Vyrus konsultuojantis psichologas Kurtas Smithas neabejoja, kad būdami vienas šalia kito orą gadinti nesigėdijantys partneriai gali džiaugtis santykių branda. Tiesa, kartais toks atsipalaidavimo kupinas elgesys gali reikšti savanaudiškumą ir nesirūpinimą artimojo jausmais. Įsivaizduokite, kad jūsų antroji pusė dažnai leidžia sau taip elgtis, nepaisydama jūsų aiškaus pareiškimo, kad šie dalykai verčia jaustis nepatogiai ar netgi sukelia blogumą. Jei partneris tokiu atveju nė nemėgina pagarbiai atsižvelgti į jūsų išreikštas pastabas, tai jau būtų galima traktuoti kaip nemalonų ženklą, liudijantį apie santykių problemas.

„Jei partneris nededa pastangų tai kontroliuoti, nepasitraukia nuo jūsų, neatsiprašo, kai tai nutinka, tai turėtų būti vertinama kaip nepagarbos pavyzdys, atsikartosiantis ir kitose santykių srityse.“ – neabejojo psichologas.

Kaip spręsti su oro gadinimu susijusius nesklandumus?

Jei jūsų partnerio oro gadinimo įpročiai nėra susiję su sveikatos sutrikimais ir verčia jus jaustis nepatogiai, privalote apie tai jį informuoti. Vis tik rekomenduojama pasistengti šia tema kalbėtis be išankstinių nuostatų ir smerkimo, tokiu būdu siekiant sumažinti tikimybę, kad šis specifinis pokalbis antrąją pusę privers jaustis nepatogiai ir trikdys.

„Paprasčiausiai patarčiau apie tai pasikalbėti be jokio pasmerkimo, galbūt patikinant, kad tas garsas ar kvapas neigiamai veikia jūsų pojūčius, – rekomendavo G. Brownas. – Galite paprašyti artimo žmogaus tai daryti kitame kambaryje ar naudoti oro gaiviklį. Toks prašymas būtų logiškas. Jei sutarimas bus rastas, puiku. Jei vis tik net ir žinodamas jūsų nuomonę partneris nieko nekeičia ir toliau elgiasi taip pat, nepavyks išvengti ir kitų su nejautrumu ir nedėmesingumu jums susijusių nesklandumų.“

Dar būtų galima pradėti kalbą apie oro gadinimą ganėtinai neutraliai, pavyzdžiui, paklausiant antrosios pusės nuomonės šia tema, pasidomint, kaip šis klausimas buvo sprendžiamas jo ar jos šeimoje, vaikystės metais. Nors iš pradžių tokie pokalbiai gali trikdyti, vėliau neabejotinai tampa aišku, kad šių temų vengti tikrai neverta.

„Tokie pokalbiai gali nudriekti kelią kitų temų, susijusių su svarbiomis organizmo funkcijomis, link. Dažnai gėdijamasi kalbėti apie išskyras seksualinių santykių metu, mėnesines, po sueities atsirandančias dujų sankaupas makštyje ir pilvo skleidžiamus garsus. – itin dažnai vengiamas temas vardijo Sh. Chavez. – Visa tai labai žmogiška, taigi nevertėtų to gėdytis. Atvirai šiomis temomis kalbanti pora kloja sveiką pagrindą atviram ir nuoširdžiam bendravimui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (709)