Štai moterį vardu Amanda tarsi magnetas traukia jos vaikino asmenybė. Pora susipažino per draugus, iškart vienas kitam patiko, greitai rado daug bendrų interesų ir tikslų, ir visada kartu labai smagiai leido laiką. Tad kas blogai? Ji nejaučia ir niekada nejautė jam seksualinio potraukio.

„Neketinau nutraukti santykių su juo, tačiau jis jautė kitus labai skirtingus ir stiprius jausmus, – pasakoja 28 metų moteris. – Tad aš greitai susisukau ir po mėnesio kartu buvome užsienyje.“ Kartu, kartu.

Apskritai, santykiai yra geri. Tačiau Amanda nesupranta, ar turėtų jausti kažką daugiau.

„Labai nesiryžau pradėti santykių. Galvoju, kad tikėjausi, jog bėgant laikui tai išsirutulios“, – sakė ji. Kai taip neįvyko, ji ėmė svarstyti, ar nevertėtų atsisakyti bendros ateities. „Kalbant apie seksą, stengiuosi tai daryti kaip įmanoma rečiau ir užbaigti viską labai greitai“, – neslepia Amanda.

Tad ką daryti, jeigu kaip Amanda nejaučiate jokio seksualinio potraukio savo antrajai pusei? Nesvarbu, aistra taip ir neatsirado ar ilgainiui išblėso, santykių ekspertai tikina, kad sprendimas priklauso nuo daugelio veiksnių, kurie išvardinti žemiau.

Paklauskite savęs, ar paprastai seksualinį potraukį jaučiate

Čikagoje klinikine konsultante dirbanti Dr. Karla Ivankovich pataria: „Jeigu nieko nejaučiate su dabartiniu partneriu, paklauskite savęs, „Ar jaučiu seksualinį potraukį kitiems?“ Jeigu atsakymas neigiamas ir visiškai nejaučiate jokio seksualinio potraukio, tuomet tai gali būti medicininė problema, kuri neturi nieko bendro su jūsų antrąja puse“.

Kai kurie medikamentai, tokie kaip hormoninės kontraceptinės tabletės ir antidepresantai, stabdo geismą. Tą patį galima pasakyti ir apie depresiją, stresą bei nerimą. Pasikalbėkite su savo gydytoju apie tai – jis padės išsiaiškinti priežastį.

Jaučiate apmaudą savo partnerio atžvilgiu

Seksualinio potraukio stygius gali būti psichologinių ar fizinių priežasčių. „Jeigu pradžioje santykiai buvo aistringi ir potraukis ilgainiui išblėso, dar viena priežastis – užslopintas pyktis, – tikina santuokos ir šeimos terapeutė Isadora Alman iš Kalifornijos. – Iš pradžių galite net nežinoti, kodėl pykstate, tačiau kol to pykčio neišleisite, nejausite [potraukio].“

Apmaudui identifikuoti gali prireikti laiko ir čia gali padėti konsultantas, meditacija ar dienoraščio rašymas. Svarstydami apie tai, prisiminkite visus galimus pokyčius, kurie pasireiškė maždaug tuo metu, kai netekote seksualinio potraukio. Gal jūsų požiūrį į antrąją pusę pakeitė randus palikęs konfliktas ar emocinė išdavystė.

Pagalvokite, gal vis dar jaučiate potraukį buvusiam partneriui

Kai susipažino su Charlie, Amanda vis dar nebuvo atsigavusi po labai aistringų santykių, kurie baigėsi partnerio neištikimybe. Nors paaiškėjus išdavystei pora išsiskyrė, Amanda vis dar palaikė ryšį su buvusiu mylimuoju, o jos potraukis jam taip ir neišblėso. Tad visai nenuostabu, kad jai sunkiai sekėsi jausti trauką naujajam partneriui – jos potraukis vis dar buvo sutelktas į ankstesnįjį partnerį.

„Jeigu vis dar gyvenate ankstesniais santykiais, praktiškai neįmanoma judėti pirmyn“, – įspėja K. Ivankovich. Pasak jos, labai svarbu visiškai nutraukti ryšius su asmeniu, kuriam jaučiate trauką: užblokuokite telefono numerį, elektroninį paštą ir paskyras socialinėje žiniasklaidoje. Jeigu taip padarysite, galite palaipsniui pradėti jausti aistrą kažkam kitam.

Jeigu chemija taip ir neatsiranda, tuomet paklauskite savęs, kodėl pasirinkote partnerį, su kuriuo dabar esate. „Jeigu jus išdavė, galite naujiems santykiams pasirinkti asmenį, kuris labai skiriasi nuo buvusio partnerio, nes taip jaučiatės saugiau“, – toliau dėsto K. Ivankovich.

Štai Amanda vietoj seksualinės aistros pasirinko stabilumą. Galite tikėtis įžiebti aistrą iš stabilumo, tačiau stabilumą sunku pasiekti, jeigu šalia aistros nėra stipraus pagrindo.

Pasakykite savo partneriui, kaip jus sujaudinti

Galbūt seksualinio potraukio nejaučiate dėl to, kad jūsų antroji pusė miegamajame elgiasi ne taip, kaip jums reikia. „Prieš kalbėdami su savo partneriu, pasikalbėkite su savimi, – pataria I. Alman. – Ko norite, tačiau negaunate? Ar jūsų partneris daro kažką, kas slopina aistrą?“

Atvirai prisipažinkite partneriui, kas jums suteiktų daugiau malonumo. Nesitikėkite, kad kitas žmogus sugebės perskaityti jūsų mintis ar supras siunčiamus signalus.

Sąžiningai prisipažinkite apie savo pastangas

Jeigu savo seksualiniam potraukiui suklestėti suteikėte laiko ir erdvės, tačiau vis tiek nieko nejaučiate, judviem būtina pasikalbėti. „Abu turite būti atsipalaidavę ir gerai nusiteikę, kalbėtis ne miegamajame, turėti diskusijoms daug laiko“, – pataria I. Alman.
Galų gale, santykiai yra „labai individualus“ dalykas, priklausantis nuo poros.

„Kai kurie žmonės palaiko labai laimingus santykius be jokio sekso, o kiti sako, „Negalėčiau nugyventi taip ir savaitės“. Labai sunku rasti aistringą seksą ir draugystę. Kartais du žmonės sąmoningai pasirenka santykius be aistringo sekso.“

Ir tai visiškai normalu, kol abi pusės visiškai pasišventę vienas kito jausmams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (521)