Kaip teigiama interneto svetainės Match.com rengiamoje kasmetinėje ataskaitoje „Singles in America“, tikrai ne „Tinder“ ir „Grindr“ besinaudojantys tūkstantmečių sandūroje gimę jaunuoliai mėgaujasi geriausiu seksu. Ši privilegija priklauso jų tėvams: vienišos moterys geriausiu seksu mėgaujasi sulaukusios 66, vyrai – 64 metų. Išvados pagrįstos penkių tūkstančių vienišų visų amžiaus, tautybių ir pajamų lygio grupių žmonių apklausa.

Sekso terapeutams tai jokios nuostabos nekelia. Seksas pradeda teikti didžiausią malonumą tada, kai suvoki, kad seksualinis potraukis nėra grįstas vien tik fizine išvaizda. Deja, kol išmoksta šią pamoką, daugelis žmonių nugyvena netrumpą gyvenimą, sako sekso terapeutė Vanessa Marin, įkūrusi mokyklą „Finishing School“ (tai internetinis moterų orgazmo kursas).

„Mano klientai skaičiuoja trečią ar ketvirtą dešimtį. Savimonė yra labai svarbus veiksnys tame, kodėl jie mėgaujasi seksu. Jaunesni žmonės galvoja apie tai, kaip atrodo jų kūnai, kaip jie pasirodo ir ką galvoja jų partneris. Galų gale tai baigiasi, – sakė V. Marin. – Net tarp skaičiuojančių trečią ir ketvirtą dešimtį yra didelis skirtumas.“

Tyrimo rezultatai prieštarauja visuotiniam įsitikinimui apie seksualinį gyvenimą įžengus į šeštą dešimtį. Kodėl sulaukę tam tikro amžiaus pradedame nerimauti, kad situacija pablogės?

Iš dalies taip yra dėl to, kad mūsų kūnai su amžiumi keičiasi, tas pats nutinka ir su seksu, tikina sekso terapeutė Celeste Hirschman, kartu su savo verslo partnere Danielle Harel parašiusi knygą „Making Love Real: The Intelligent Couple’s Guide to Lasting Intimacy and Passion“.

Kai sulaukiame vidutinio amžiaus, mūsų kūnai dažniausiai būna ne tokie stangrūs kaip anksčiau, o pats seksas kupinas naujų iššūkių: moterims dėl menopauzės gali pasireikšti skausmas ar sausumas, daugelis vyresnio amžiaus vyrų turi problemų su pirmalaike ejakuliacija ar erekcijos disfunkcija. Vis dėlto, C. Hirschman primena, kad yra priemonių, kurios daugeliu atvejų seksą paverčia tokiu pat maloniu, jei ne malonesniu už tą, kuris buvo anksčiau.

„Taip, tam tikros sekso rūšys tampa sudėtingesnės, tačiau privalumas tame toks, kas išauga bendravimo ir kūrybiškumo svarba, – tikina C. Hirschman. – Kai esame jauni, seksas dažnai yra skubėjimas prie įsiskverbimo, be didelių įžangų ar fantazijos. Kai toks seksas tebėra tikslas, žmonės tampa labiau kūrybingi ir seksas gerokai patobulėja.“

Supratimas, kad orgazmas ir įsiskverbimas nėra svarbiausia sekse, gali labai pakeisti situaciją, nepriklausomai nuo amžiaus. Tiesą sakant, C. Hirschman prisiminė atvejį, kai klientė pasakojo geriausią seksą patyrusi su partneriu, kuris turėjo erekcijos disfunkciją.

„Jie kartu buvo maždaug metus ir ji sakė patirianti geriausius orgazmus gyvenime, jis taip pat mėgavosi tokiais, tačiau ne nuo įsiskverbimo“, – pasakoja sekso terapeutė.

Kokia kita priežastis, kodėl seksas po penkiasdešimties gali būti toks jaudinantis? Kuo vyresni tampame, tuo mažiau jaučiamės įsipareigoję pateisinti griežtus seksualinius lūkesčius ir vaidmenis, tikina sekso terapeutė Kimberley Resnick Anderson iš Los Andželo.

Tai ypač pasakytina apie vyresnes moteris, iš kurių dauguma eidamos trečią ir ketvirtą dešimtis ieško partnerio, su kuriuo vieną dieną sukurs šeimą.

„Ši paieška dažnai lemia, kad moterys trečioje ir ketvirtoje dešimtyse nori toleruoti savo partnerius, – teigia K. Resnick Anderson. – Bėgant metams moterys tampa savanaudiškesnės gerąja prasme: nebereikia nerimauti dėl nėštumo. Be to, daugelis jaučiasi jaukiau savo kūnuose, jaučia sveiką teisės į seksualinį pasitenkinimą jausmą.“

Kaip aiškina K. Resnick Anderson, moterys (ir vyrai) virš penkiasdešimties pagaliau „tampa savo seksualumo šeimininkais“ ir tuo naudojasi. Šiuolaikiškesnis ir progresyvesnis požiūris į seksą leidžia moterims mėgautis savo seksualumu taip, kaip negalėjo to daryti prieš tris ar keturis dešimtmečius.

Čia sekso terapeutė prisiminė vienos savo klientės pavyzdį: „Po keturių apsimestinių orgazmų dešimtmečių 63 metų klientė pagaliau pažino savo kūną ir suprato, kas iš tikrųjų jai kelia malonumą. Seksas 65 ar 70 metų nekelia rūpesčių ir yra lengvas, nes tai daugiau malonumas ir ryšys, mažiau pasirodymas ir „savęs pardavimas“.

C. Hirshman išreiškė viltį, kad jaunesnio amžiaus žmonės galėtų perimti tokį patį seksualinį pasitikėjimą: „Kaip sekso terapeutė tikiuosi, kad žmonės pradės pažinti save seksualine prasme jaunesniame amžiuje ir jausis gerai prašydami savo partnerių to, ko jie nori. Jeigu mažėtų su seksu susijusi gėda ir nuosprendžiai, tai leistų žmonėms mėgautis puikesniu seksu bet kuriame amžiuje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (343)