Tad ką daryti tokiu atveju, jeigu jūs ar jūsų antroji pusė susirgote gripu, tačiau šiaip jaučiatės nusiteikę seksui? Ar būtinai užsikrėtęs partneris perduos infekciją sveikajam?

Pirma, reikia atsižvelgti į tai, kaip virusas perduodamas. „Gripas perduodamas oro lašeliniu būdu, – aiškina urologas ir seksualinės sveikatos specialistas Jaminas Brahmbhattas. – Lašeliai gali plisti čiaudint, kosint, kvėpuojant, spaudžiant rankas ir bučiuojantis. Šie virusus pernešantys lašeliai gali gyventi iki 24 valandų ant stalviršių, 1-2 valandas patalynėje ir 15-30 minučių ant rankų.“

Bet grįžkime prie klausimo, ar galima mylėtis sergant gripu. Rizika – neabejotinai reali. „Bendra taisyklė – laikytis per du metrus nuo to, kuris serga gripu“, – įspėja akušerijos ir ginekologijos dėstytoja Kate White iš Bostono Universiteto. Kadangi intymūs santykiai reikalauja gerokai didesnio artumo, jie sergant gripu absoliučiai nepatariami.

„Tikimybė, kad lytinių santykių metu sergantis partneris nečiaudės, nekosės ir netgi nekvėpuos į jūsų pusę, labai menka“, – priduria K. White. Kitaip tariant, specialistai nepataria mėgautis seksu, jeigu vienas iš partnerių yra užsikrėtęs. Tai galioja net ir tuo atveju, jeigu skiepijotės nuo gripo, nes gripo vakcina tik sumažina susirgimo riziką, tačiau jos absoliučiai neeliminuoja.

Situaciją komplikuoja tai, kad gripu apsikrėtęs žmogus gali užkrėsti savaitę prieš tai, kai jam pasireikš ligos simptomai, todėl galima ligą perimti iš partnerio, kuris atrodo visiškai sveikas. Po gripo sveikstantis žmogus taip pat gali užkrėsti iki septynių dienų po to, kai gripo simptomai pasitraukia. Dėl šios priežasties ir K. White, ir J. Brahmbhattas rekomenduoja atsisakyti sekso mažiausiai savaitę po to, kai jums ar jūsų antrajai pusei dings gripo simptomai.

Tarkime, jūs tiesiog negalite apsieiti be savo antrosios pusės ir manote, kad seksas be bučinių sumažins tikimybę apsikrėsti. Nepasikliaukite tuo. „Nėra galimybės, kad žmonės, būdami taip arti, nerizikuos perduoti ligos, – įspėja K. White. – Jeigu norite būti ypač saugūs, gera mintis miegoti skirtinguose miegamuosiuose, atsiskyrus nuo užsikrėtusio partnerio.“

Laimei, kalbant apie seksą ir gripą, ne viskas vien juoda. J. Brahmbhatt tikina, kad namuose nešiojant veido kaukę ne tik neužsikrėsite gripu nuo sergančio partnerio, bet ir „tobulai įgyvendinsite fantaziją daktarų tema“. Be to, jausite dar didesnį malonumą, kai pagaliau galėsite mėgautis seksu, abu būdami sveiki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (169)