Iš tiesų gamtiniai reikalai gali prispirti bet kada. Jei turėtume galimybių juos kontroliuoti, ilgos kelionės automobiliu ar lėktuvo sėdynėje prie lango nebūtų išbandymas šlapimo pūslei, rašoma womenshealthmag.com.

Šiaip ar taip, prieš ar po sekso patariama nusišlapinti siekiant apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų, kurių kyla, bakterijai patekus į šlaplę, o paskui šlapimo takais pasiekus šlapimo pūslę ir / arba inkstus. Seksualinės sueities metu penis gali pastūmėti bakteriją į šlaplę.

2017 m. Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos Sent Luise atliktas tyrimas parodė, kad makšties bakterija gardnerella vaginalis gali sujudinti ramybės būsenos e. coli bakteriją ir taip sukelti vis pasikartojančias šlapimo takų infekcijas.

Patarimas: Nusišlapinus šlapimo takai išvalomi, taigi ten buvusios bakterijos išplaunamos, kol dar nepasiekė šlapimo pūslės ir nepradėjo ten daugintis. Taip bent dalis moterų išvengia šlapimo takų infekcijos. Dėl šios priežasties patartina nueiti į tualetą prieš ir po sekso.

Bet ar tai iš tiesų būtina? Ginekologės iš Filadelfijos Sarah Horvath teigimu, nėra būtina nusišlapinti prieš seksą. Ji pabrėžė – jei moterys nėra linkusios sirgti šlapimo takų infekcijomis, joms nebūtina nusišlapinti ir iš karto po sekso. Tačiau dažnai šlapimtakių infekcijomis sergančioms moterims ji pateikia kelis patarimus: partneris turi paisyti asmeninės higienos (tiek švaros, tiek kalbant apie lytiniu būdu plintančias ligas), dažnai plaukite rankas, o su nauju partneriu mylėkitės tik naudodami prezervatyvą. Gerkite pakankamai vandens – tada skystis nuolat cirkuliuoja šlapimo takais ir išplauna bakterijas.

Jeilio universiteto akušerijos, ginekologijos ir reprodukcinių mokslų profesorė Mary Jane Minkin teigė: „Visada skatinu savo pacientes šlapintis prieš ir po sekso, tačiau nėra daug šį požiūrį pagrindžiančių mokslinių tyrimų. Šiaip ar taip, patariu pacientėms gerti užtektinai vandens ir dažnai šlapintis.“

Jei vis tik dažnokai sergate šlapimo takų infekcijomis, M. J. Minkin rekomenduoja pasitarti su gydytoju, taip pat kasdien gerti spanguolių sulčių arba vartoti tablečių su spanguolių ekstraktu. „Spanguolės neleidžia bakterijoms prilipti prie šlapimo pūslės sienelių ir įsitvirtinti“, – aiškino profesorė.

Bet jei šlapintis nesinori? O jei norisi, ar būtina iš karto po sekso šokti iš lovos ir dumti į tualetą? Anot S. Horvath., skubėti nėra reikalo, tiesiog nueikite į tualetą, kai iš tiesų norisi. Jei ilgai sulaikote šlapimą, didėja rizika susirgti šlapimo takų infekcija ar šlapimo pūslės uždegimu. Tad net jei romantikos sumažės, eikite į tualetą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (235)