Porų santykiai – sudėtingas dalykas. Gali atrodyti, kad viskas klojasi puikiai, nors tuo metu meilė džiūsta kaip ta puansetija po Kalėdų, ir kol vienas partneris mano gyvenantis svajonių gyvenimą, kitą kankina jo trūkumai. Dažniausiai pastaroji bėda būna moterų: joms namuose neužtenka bendravimo, stinga intymumo, galiausiai – paprastos kasdieniškos laimės pasikalbėti su kuo nors.

Ir neskubėkite numoti ranka, esą apie ką kalbėtis, kai ir taip viskas aišku! Moterys šiuo atžvilgiu visai kitaip sukurtos, joms žodžiai reikalingi kaip oras. Mokslininkai yra apskaičiavę, jog dailiosios lyties atstovės perdien jų ištaria vidutiniškai 7 000. Mes gi geriausiu atveju pralemename 2 000 žodžių, ir didesnę dalį jų – klientams, kolegoms ar dar blogiau – ginčydamiesi su televizoriumi. Toks neatitikimas poros santykiuose ilgainiui gali užgesinti net pačias karščiausias aistros liepsnas.

Kaip to išvengti? Paprasčiausias patarimas būtų daugiau kalbėtis, daugiau dalytis jausmais. Bėda tik, kad mums, vyrams, tokia rekomendacija skamba taip pat, kaip patarimas valgyti mažiau mėsos: teoriškai paprastas, bet ne taip lengvai įgyvendinamas. Todėl pabandykite bent išmokti kelias tinkamas moterų ausiai frazes ir jas taikyti kasdieniame gyvenime. Juolab jei namuose (ir ypač miegamajame) jau dvelkia šaltuku.

„Aš toks laimingas, kad gyvenimas mus suvedė“

Bet kokie ilgalaikiai santykiai jau proga šventei – juk jūs paneigėte pasaulinę statistiką! Turbūt ir patys pastebėjote: kuo ilgiau judu esate kartu, tuo daugiau tarp jūsų pažįstamų atsiranda išsiskyrusių porų. Ir kas kartą, kai draugai ar kaimynai laidoja savo santuoką, jūs – sąmoningai ar ne visai – imate ieškoti trūkumų savojoje. O tokios refleksijos seksualinio potraukio tikrai nedidina.

Buvo surengta apklausa, kurioje dalyvavo 2 000 moterų. Tyrėjai paklausė jų, koks būna tas, esminis, faktorius apsisprendžiant miegoti su partneriu. Ir 46 procentai moterų atsakė: „Žinojimas, kur link eina mūsų santykiai“.

Norėdami įkaitinti savo moters kraują, dažniau priminkite esantys jai pasižadėję. Bendri namai, vaikai ir banko sąskaita tą liudija kiekvieną dieną, tačiau retkarčiais moterims reikalingas ir žodinis patvirtinimas.

„Aš suprantu, kaip tau tai svarbu“

Apie santykių tvarumą moterys sprendžia pagal tai, kaip gerai, jų nuomone, jūs jas suprantate. Bet nustebsite sužinoję, kad vienas iš patikimiausių būdų tą įrodyti yra ne šokti veikti, kai moteris dėl ko nors susirūpina, – nors tai standartinė daugelio vyrų reakcija. Užuot atraportavę „tuoj aš viską sutvarkysiu!“, tiesiog išklausykite savo moterį, patvirtinkite, kad suvokiate, kodėl ji nerimauja, net jei su tuo ir nesutinkate. Mokėjimas klausyti ir suprasti yra didžiausias pagarbos ženklas.

„Tuoj papasakosiu, ką sakė per susirinkimą“

Kai jūsų antroji pusė pasiteirauja, kaip jums šiandien sekėsi darbe, ji, patikėkite, tikrai nenori išgirsti „gerai – o kaip tau?“ Moterims reikalingos smulkmenos, ne automatinis atsakymas. O kad tos smulkmenos būtų veiksmingos, neslėpkite savo emocijų. Nebijokite prisipažinti, kad nervinotės prieš susirinkimą, nes nebuvote tikri, kaip kolegos priims jūsų siūlymą, bet nudžiugote, kai visi pripažino, jog buvote teisus.

Visos tos saldžios romantinės komedijos bent jau dėl vieno dalyko yra teisios: moterims reikia girdėti, kaip vyrai kalba apie savo jausmus. Psichologai užtikrina, kad tokiu paprastu būdu intymumo lygį tarp judviejų pakelsite į tokias aukštumas, jog patys negalėsite patikėti.

„Pakalbėkime apie vaikų pažymius ryt, gerai? Šis vakaras tebūnie mūsų“

Lovoje jūsų dėmesys turi būti skirtas tik vienas kitam – ir nesvarbu, ar viskas baigsis seksu, ar ne. Niekada nepalikite kritiškai svarbių pokalbių vėlyvam paros metui, nes poros santykiams tos minutės prieš miegą yra vienos svarbiausių.

„Visą dieną galvojau, ką padaryti, kad išvesčiau tave iš proto...“

Ši žinia daugelį vyrų greičiausiai šokiruos, bet teks susitaikyti: moterų seksualinės fantazijos gerokai egoistiškesnės nei vyrų.

Amerikiečiai tyrėjai iš Kalifornijos universiteto sykį apklausė 85 džentelmenus ir 77 damas. Ir ką gi sužinojo? Daugiau nei du trečdaliai vyriškių prisipažino fantazuojantys, kaip pamalonina savo partnerę; daugiau nei pusė moterų fantazavo tik apie savo malonumą.

Beje, psichologai tikina, jog tai visiškai normalu. Moterys fantazijose daugiau dėmesio skiria sau, nes realiame gyvenime prioritetas teikiamas vyro poreikiams. Laimė, sako specialistai, moterų fantazijas ne taip sunku perprasti – pakaks, kad jūsų moteris žinos, jog jos norai jums yra įsakymas.

„Pasižymėk 14-ąją savo kalendoriuje – tądien aš tave pagrobsiu“

Čia jau truputėlį teks paplanuoti, bet rezultatas bus vertas pastangų.

Seksologai visiškai rimtai rekomenduoja vyrams romantiškus savaitgalius derinti su žmonos menstruacijų ciklu. Tuomet, sako jie, pusę darbo už jus atliks gamta.

Mat ovuliacijos metu moters organizme padaugėja testosterono, dėl ko dauguma jų tomis, vaisingiausiomis, dienomis tampa ypatingai aistringos – pamanysite, kad jūsų santuokiniame guolyje įsitaisė laukinė katė!

Apskaičiuoti, kada jūsų santykiuose atsiveria tas „stebuklingas langas“, padės paprasta formulė: pridėkite 2 savaites prie pirmosios menstruacijų dienos, o tada atimkite 6 dienas.

„Aš prileisiu tau putų vonią“

Specialistų aiškinimu, daugumai moterų būtinas pereinamasis laikotarpis tarp streso, kurį kelia kasdienis darbas ir šeimos reikalai, ir seksualinio potraukio. Būtent dėl to tų kelių minučių įžanginių glamonių joms paprastai nebūna gana. Juo labiau kad po kelių kartu praleistų metų vyrai – kam slėpti – glamonių laiką yra linkę vis trumpinti. O statistika, atminkite, teigia, kad vidutinei moteriai pasiekti orgazmą reikalingos 27 minutės. Taigi karšta vonia su aromatingomis druskomis bus puiki pradžia.

„Tu nusipelnei savaitgalio su draugėmis – aš prižiūrėsiu vaikus“

Dar vienas tyrimas, tik jau atliktas JAV Purdue universitete, išaiškino, kad poros, palaikančios santykius per atstumą, rečiau barasi dėl kvailų smulkmenų nei kartu gyvenantys partneriai. Atstumo skiriamiems mylimiesiems išvis tenka gerokai pasistengti, kad rastų laiko vienas kitam, o kadangi tas laikas dar būna retas ir trumpas, jis labiau branginamas.

Tad jei leidžiate po tuo pačiu stogu kiekvieną mielą dieną, pasistenkite bent retkarčiais suteikti vienas kitam galimybę praleisti šiek tiek laiko atskirai. Kad sugrįžimai būtų saldesni.

„Aš dievinu tavo strazdanas“

Kad jaustųsi seksuali, moteris pirmiausia turi jaustis graži, sako specialistai. Atsižvelgiant į tai, kad pagrindinis intymumo šaltinis moterims yra žodžiai, joms būtina nuolat kartoti, kokios jos gražios.

Bet nors „gražiai atrodai“ – tikrai nebloga frazė, būtų gerai ją retkarčiais palydėti komplimentu, pabrėžiančių kažką būdingo tik jūsų moteriai. Pavyzdžiui, jos juoką arba jos strazdanas. Taip ji supras ne tik esanti jums patraukli, bet ir žinos, kad išskiriate ją iš visų kitų moterų.

„Parodykime vaikams mūsų medaus mėnesio nuotraukas“

Primindami žmonai apie dalykus, kurie judu sieja, – ar tai būtų gimimo data, ar bendra aistra detektyviniams romanams, įsimintinos atostogos mėgstamame kurorte, – vėl įžiebsite jos aistrą jums.

Tokiam reiškiniui net yra sugalvotas mokslinis terminas: užslėptas egotizmas. Tai reiškia, kad mus traukia dalykai ir žmonės, primenantys mums save pačius.

„Baigiu plauti indus ir susitinkame miegamajame“

Dar 2003-iaisiais Kalifornijoje buvo atliktas tyrimas su 3 500 dalyvių. Jo rezultatai parodė, kad vyrai, dirbę daugiausia buities darbų, seksualiai patrauklesni savo partnerėms nei sutuoktiniai, kurie namuose išvis piršto nepajudina arba daro tą labai retai.

Ir vėlgi: nepamirškite, kad moterims labai svarbūs žodžiai. Jeigu ruošiatės nušluostyti dulkes, išplauti indus ar išvalyti kilimą, užsiminkite apie tai lyg tarp kitko.

„Oras baisus – gal geriau aš parvešiu vaikus iš mokyklos“

Moterims reikalingas herojiškas vyras, kuris jas saugotų, globotų ir tausotų. Neatsakingi nutrūktgalviai – kokius esant herojiškus vyrus įsivaizduojame mes patys, – jas gal ir žavi, bet namuose nėra pageidaujami.

Tas irgi buvo įrodyta moksliniais tyrimais. Juos atlikę biheivioristai ir psichologai viską aiškina labai paprastai: moteriai reikalingas partneris, kuris turi daugiausia šansų išgyventi, taigi ir toliau aprūpinti šeimą bei saugoti ją ir juodviejų vaikus. O nuotykių ieškotojai, keliautojai ir didvyriai, besiveržiantys kopti į kalnus ar šokti į eketę, to negarantuoja.