Kalbant apie seksą po 40-ies, viena klaidingiausių nuomonių – kad dėl amžiaus seksualinis gyvenimas nublanks. O realybėje „daug vidutinio amžiaus moterų sako, kad seksas dabar yra geresnės kokybės nei anksčiau, nes jos pažįsta save ir žino, kas joms teikia malonumą, – sako Mičigano valstijos (JAV) Holando miesto ligoninės Vidutinio amžiaus moterų skyriaus direktorė, ginekologė Barb DePree. – Be to, jos jaučia intymumą, ryšį su partneriu, tai būdinga vyresnių žmonių gyvenimui.“

Everydayhealth.com pateikia šešis mitus apie vyresnių žmonių seksą, kuriuos nuolat girdi gydytojai, ir jų duodamus patarimus, kaip būti patenkintiems seksualiniu gyvenimu, esant bet kokio amžiaus.

1. Dėl menopauzės sumažėja seksualinis geismas

Perimenopauzės ir menopauzės laikotarpiu seksualinį geismą skatinančių hormonų – estrogeno ir testosterono – iš tiesų sumažėja, tad veikiausiai sekso nesinorės taip dažnai, kaip norėdavosi trečią ar ketvirtą dešimtį. Kita vertus, nemanykite, kad libido visiškai sumažės. Iš tiesų seksualinis potraukis, geismas iš dalies yra psichologiniai veiksniai, tad rezultatas gali būti netgi priešingas.

„Kai kurios moterys pastebi, kad libido sustiprėja, kai vaikai palieka namus ir po menopauzės, kai nebereikia baimintis, kad gali pastoti“, – aiškina Šiaurės Amerikos menopauzės asociacijos vykdomoji direktorė, ginekologė, daktarė Margery L. S. Gass. Tad jei pastaruoju metu pajutote, kad sumažėjo lytinis potraukis, pasitarkite su ginekologu, nes tai gali būti rimtų ligų – pvz., depresijos, antrojo tipo cukrinio diabeto – požymis.

2. Vyrai visada nori sekso

Visi vyrai patiria tam tikro laipsnio vadinamąją vyrišką menopauzę – senėjimo, suprastėjusios kraujotakos ir sumažėjusio testosterono kombinaciją, kuri gali turėti įtakos vyro seksualiniam geismui, susijaudinimui, ištvermingumui ir emocinei sveikatai, aiškina Ohajuje, Deitone esančio Wrighto valstybinio universiteto akušerijos ir ginekologijos profesorius, daktaras Stevenas Lindheimas.

Prie įprasto organizmo senėjimo gali prisidėti daugiau fiziškai ar emociškai sekinančių veiksnių, pavyzdžiui, stresas, tam tikrų vaistų šalutinis poveikis, negalavimai – aukštas kraujospūdis, diabetas. Pasiūlykite savo vyrui apsilankyti pas gydytoją, kuris padėtų įvardinti negalavimus ar emocinius veiksnius.

3. Po menopauzės seksas tampa skausmingas, todėl nepatiriamas malonumas

Kai kurioms moterims būna makšties atrofija, dėl kurios lytiniai santykiai gali būti tokie skausmingi, kad sekso nebesinorės, teigia ginekologas, daktaras Alanas Altmanas iš Aspeno miesto, Kolorado. Kaip rodo 2016 m. birželį leidinyje „The Journal of The North American Menopause Society“ išspausdintas tyrimas, 67 proc. moterų pomenopauziniu laikotarpiu patiria makšties atrofiją. Reguliariai nesimylinčioms moterims makšties atrofija būdingesnė, juk būtent sekso metu kraujas suplūsta į makštį, todėl jos audinys ilgiau išlieka sveikas.

Džiugi žinia – intymi sueitis vis tik gali teikti malonumo. Nereceptiniai lubrikantai, drėkikliai, gydytojo skirti kremai su estrogenu atjaunina makštį, o seksas vėl ima teikti džiaugsmo. Jei minėtos priemonės nepadeda, pasitarkite su savo gydytoju – galbūt jums padėtų geriamieji hormoniniai preparatai.

4. Aš nepajėgiu patirti orgazmo

Anot ginekologės B. DePree, 25 procentai moterų teigia, kad joms būna sunku patirti orgazmą, bet tik mažiau nei 5 proc. fiziškai yra nepajėgios pajusti orgazmą, tad neskubėkite savęs priskirti pastarajai grupei. Net jei anksčiau nepatirdavote orgazmo, tai nereiškia, kad jo negalite patirti dabar. Neretai pakanka skirti daugiau dėmesio įžanginėms glamonėms, ir moteris patiria orgazmą.

„Kai kurios poros taip ir neištobulino įžanginių glamonių meno, nors tai ypač svarbu, norint moteriai pajusti orgazmą sekso metu, – pabrėžia B. DePree. – Nesibaiminkite pasakyti partneriui, kad jums reikia daugiau bučinių, krūtų glamonių, daugiau konkrečiai klitorio stimuliavimo.“

5. Panaudojus vibratorių, vėliau be jo nebepatiriamas orgazmas

Su vibratoriumi galite greičiau patirti orgazmą, bet tai netrukdys jums pajusti malonumą per įprastą sueitį (be vibratoriaus), teigia San Fransiske gyvenanti seksologė, seksualinio švietimo mokytoja, daktarė Carol Queen. Nebijokite išbandyti vibratorių viena arba kartu su partneriu. Seksas su vibratoriumi ne tik suteiks pikantiškumo poros seksualiniam gyvenimui – jei šiuo gyvenimo etapu neturite partnerio, vibratorius padės patirti seksualinį malonumą, makštis bus sveikesnė, nes į tą sritį pritekės daugiau kraujo. Šiais laikais vibratorių galima užsisakyti net ir internetu.

6. Prezervatyvai skirti paaugliams

Ir suaugusiems reikia apsaugos seksualinių santykių metu, tačiau vyresni nei 40 m. žmonės rečiausiai naudoja prezervatyvus. Tai parodė tyrimas „National Survey of Sexual Health and Behavior“, kurio autoriai apklausė beveik 6 000 nuo 14 iki 94 metų amžiaus žmonių. „Tai karta, kuri užaugo prieš ŽIV ir AIDS epidemiją, – aiškina Indianos universiteto Blumingtone Visuomenės sveikatos fakulteto dekano pavaduotojas Michaelas Reece‘as, padėjęs atlikti tyrimą (kurio duomenys pateikti leidinyje „The Journal of Sexual Medicine“, 2010 m. spalio numeryje). – Jiems prezervatyvas siejasi su apsauga nuo nėštumo, o ne su apsaugo nuo lytiniu būdu plintančių ligų.“ O juk ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, daugėja į šeštą dešimtmetį įkopusių vyrų ir moterų, užsikrėtusių ŽIV.

Nuo tada, kai buvote paaugliai, stipriai pakito prezervatyvų tekstūra, forma, lubrikacija (tiek prezervatyvo viduje, tiek išorėje). „Skirkite laiko, patyrinėkite prezervatyvų interneto svetaines, pasiskaitykite apie naujoves, o tada išbandykite kelis variantus“, – siūlo M. Reece‘as. Pradėjus ilgalaikius monogaminius santykius, tiek jums, tiek partneriui patartina išsitirti dėl lytiniu būdu plintančių ligų ir tik tada nebenaudoti apsaugos priemonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)