Šiame straipsnyje pasidalinsiu patarimais kaip spręsti konfliktus, kad daugiau jie nesikartotų.

Šaukimą pakeiskite atidžiu klausymusi

Aš manau, kad rėkiant ir keliant balsą problemos nesisprendžia, nebent dar labiau gilėja. Man labai patinka citata, kad žmonės šaukia tuomet, kai jų sielos toli viena nuo kitos.

Rėkti galima stadione mėgiamos komandos varžybose ar kai tu ieškai kažko, bet ne ant mylimo žmogaus. Tačiau kiek iš mūsų tuo vadovaujasi? Aš tikrai manau, kad šaukimas yra pati blogiausia komunikacijos priemonė, kokią žmogus tik gali naudoti.

Mano rekomendacija būtų rėkimą keisti atidžiu klausymusi. Mes net neįsivaizduojame, kiek galime išgirsti per konfliktą. Tiesiog visų pirma reikia nuimti fokusą nuo savęs ir atidžiai pradėti klausytis partnerio.

Su laiku pastebėsite, kad kuo greičiau nustosite vienas ant kito rėkti, tai tuo greičiau išspręsite konfliktą.

Nesiaiškinkite santykių per SMS

Dar vienas netinkamas būdas aiškintis santykius, tai bendravimas trumposiomis žinutėmis. Jei pradedame santykius aiškintis žinutėmis, tai paptenkame į užburtą ratą, nes tai užtrunka daug ilgiau, nei aptarti viską gyvai.

Žinutėje jūs negalite atvaizduoti savo nuotaikos, savo intonacijos ir emocijų,dėl to žinutės gavėjas gali savaip ją interpretuoti.

Žinoma, išimtis santykiai per atstumą, bet net tuomet geriau rinktis pokalbį su galimybe matyti vienas kitą kompiuterio ekrane.

Atraskite konflikto šaknis

Norint užbaigti konfliktą taip, kad prie jo nebūtų grįžtama, labai svarbu atrasti konflikto tikrąją priežastį. Kartais gali atrodyti, kad barnis kilo dėl neplautų lėkščių, o iš tikro už to gali slėptis dėmesio ar pokalbių trūkumas. Jei konflikto metu pavyktų atsiriboti nuo konflikto ir į viską pažvelgti iš šalies, tai didelė tikimybė, kad atrasite priežastį ir būdą, kaip nutraukti ginčą.

Prisiimkite atsakomybę ir nekaltinkite kito

Nebūna vieno kalto dėl konflikto, kaip ir nebūna vieno žmogaus, kalto dėl skyrybų. Nustokite kaltinti vienas kitą ir vietoje to geriau pagalvokite, ką aš padariau ne taip, kad konfliktas prasidėjo? Taip pat, ką aš galiu padaryti, kad konfliktas greičiau pasibaigtų? Ir nesvarbu, kas pradėjo konfliktą, nuo jo kenčiate abu, todėl abu turite stengtis jį greičiau užbaigti. Abu esate suaugę ir sąmoningi žmonės, todėl norint gyventi drauge kartais tenka pamiršti savo principus. Darželio laikai, kai rodome pirštu vienas į kitą, juk jau baigėsi.

Nustokite kalbėti apie praeiti

Daugelis iš mūsų konflikto įkarštyje išsitraukia slaptą ginklą – senus prisiminimus. Jei kiekvieno konflikto metu kalbėsite apie tai, kaip prieš penkis metus partneris pavėlavo grįžti namo, nes užsibuvo su draugais, tai nereikia tikėtis, kad konfliktą pavyks išspręsti greitai. Kuris iš mūsų norėtų kaskart aiškintis dėl to paties dalyko? Ir taip penkis metus iš eilės… Tam ir reikia konfliktus spręsti iš pagrindų, kad paskui metai iš metų tai nesikartotų.

Taip pat spręskite tik po vieną problemą vienu metu.

Pagarba

Kad ir kaip būtumėte pikti ir nepatenkinti esama situacija venkite įžeidimų, kurie įstrigs ilgam. Venkite apsižodžiavimo ir išsiuntinėjimo į visas puses. Stenkitės nepasakyti pykčio būsenoje to, ko paskui gailėsitės, nes, kaip sakoma, žodis ne žvirblis… Kartais apimti pykčio galime pasakyti bjauriausių dalykų ir paskui gailėtis, todėl kad ir kaip norėtųsi išvadinti partnerį baisiausiais žodžiais, geriau susivaldyti.

Tikiu, kad paskaičius straipsnį apie tai, kad geriau nesakyti įžeidžiančių žodžių, galbūt ir nepavyks to padaryti. Tačiau jei jūs pats savo mylimajam pasakysite, kaip jums nemalonu girdėti nemalonius epitetus savo atžvilgiu, kaip tai jus žeidžia ir kaip jūs jaučiatės dėl to? Tuomet garantuoju, kad jūsų antroji pusė susimąstys apie tai.

Siūlykite variantus, kaip galite išspręsti problemą

Puiku, jei jūs jau mokate kalbėti apie savo problemas, taip pat jei mokate klausytis savo partnerio, tačiau vien to nepakanka. Turite atrasti ir sprendimą. Pavyzdžiui, ką nuo šiol darysite, kad nesipyktumėte dėl neplautų indų? Ar juos plausite kaskart po valgio, ar tiesiog susitaikysite su tuo ir nebematysite jų? Siūlykite savo variantus kaip spręsite problemą, diskutuokite, tarkitės ir priimkite geriausią sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)