Tai pakankamai normalus scenarijus – žmonės net sukūrė terminą „darbinis vyras/darbinė žmona“, kad galėtų apibūdinti pseudoromantines draugystes, kurios užsimezga darbo vietoje. Tik tokių jausmų puoselėjimas gali būti sudėtingas ir šiek tiek rizikingas dalykas, tiek asmenine, tiek profesine prasme.

Klinikinė terapeutė, santykių ekspertė Michele Kerulis iš Šiaurės Vakarų universiteto primena, kad prieš leisdamiesi į romantiškus santykius su bendradarbiu turite užduoti sau šiuos penkis klausimus.

Mane tas žmogus tik traukia ar tai tikrai emocinis ryšys?

Jeigu nuolat susitinkate tuose pačiuose susirinkimuose ar dirbate su tuo pačiu pristatymu, nėra sunku pradėti flirtuoti su kolega.

„Žmonės gali pradėti traukti vienas kitą darbe, kai jie mato, kad bendradarbis sėkmingai atlieka užduotis, ypač kai tos užduotys reikalauja aukšto lygio įgūdžių“, – aiškina M. Kerulis.

Vis dėlto, galima atskirti: kai yra tik fizinis potraukis, galvojate apie žmogų (galbūt daug) tik tada, kai esate kartu. Tačiau jeigu galvojate apie kitą žmogų dažnai tuomet, kai nesate kartu, greičiausiai tarp jūsų užsimezgė emocinis ryšys.

Ar aš tikrai žinau, koks jis ar ji yra žmogus?

Dėl „rožinių akinių efekto“ vertėtų atsitraukti žingsnį atgal ir įsitikinti, kad jums patinkantis žmogus tikrai yra toks, kokį jūs įsivaizduojate. Gali būti, kad jūs matėte tą žmogų natūraliai ir autentiškai, mat regėjote jį tada, kai jis turėjo susidoroti su spaudimu, galutinėmis datomis ir atsakomybe. Tiesą sakant, po ryškiomis biuro lempomis žmogų lengviau perprasti, nei esant blausiam apšvietimui prie taurės vyno.

Koks jūsų valdžios požiūris į nedarbinius santykius tarp bendradarbių?

Nemažiau svarbu žinoti, koks jūsų įmonės vadovybės požiūris į nedarbinius santykius. Kaip teigia M. Kerulis, pavyzdžiui, nemažai darbdavių rekomenduoja darbuotojams vengti romantiškų santykių su savo pavaldiniais. Advokatų kontoros paprastai pasisako prieš meilės ryšius įmonės viduje. Tad jeigu nesate tikri, pasikonsultuokite šiuo klausimu su atsakingais asmenimis. Juk nenorite, kad meilės reikalai sukurtų problemų darbe.

Ar jūsų romanas turės įtakos darbui ir kopimui karjeros laiptais?

Jeigu naujai užmegzti santykiai gali pakenkti jums ar kitam žmogui kitų bendradarbių akyse, gerai pagalvokite prieš juos pradėdami. „Kai kurie kolegos gali žiūrėti į asmeninius santykius neigiamoje šviesoje, kas gali paveikti ir jų profesinę nuomonę apie jus“, – įspėja M. Kerulis.

Ar galite nustatyti ribas ir jų laikytis?

Jeigu vis dėlto ryžtatės meilės ryšiui su bendradarbiu, būtinai turite kartu aptarti ribas. Prisiminkite, kad nors tai ir asmeniniai santykiai, jie neturi paveikti jūsų profesinių santykių ar jūsų produktyvumo ir priimamų sprendimų darbe.

„Aptarkite asmeninius reikalus ir nustatykite ribas, kurių privalėsite laikytis darbe“, – pataria santykių ekspertė. – Be to, aiškių ribų nustatymas padės judviem išlaikyti sveiką darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)