Nesvarbu, ar lig šiol esate ištikima vieninteliam seksualiniam partneriui, ar jų turėjote tiek, kad ir skaičių pamiršote, meilės glamonių poveikis jums, be abejo, pažįstamas. Juk netenka ilgai galvoti, ką kada daryti, puikiai žinote, kas teikia malonumą, o kas tiesiog atgraso. Vis dėlto net didžiulė seksualinė patirtis nėra garantas, kad miegamajame niekada nenutiks ko nors, priversiančio ne tik nustebti, bet ir sutrikti.

Svetainėje shape.com išvardyta keletas dažniausiai pasitaikančių, bet vis tiek gluminančių staigmenų, kurias moters kūnas gali iškrėsti net priartėjus prie pačios lytinių santykių kulminacijos. Būtina patikinti, kad visus toliau paminėtus sumišimą keliančius potyrius turėtume laikyti kuo normaliausiais ir net labai įprastais fiziologiniais reiškiniais.

Iš tos vietos su garsu pasišalinantis oras

Ar ne tiesa, jog bet kada nusmelkia gėda, vien prisiminus, kaip pačiame aistrų įkarštyje, nyrant į saldžiausio svaigulio sūkurį, žadėtoji palaima staiga nutolsta šviesmečiais vien todėl, kad kaip tik iš tos – intymiausios – vietos pasigirsta nieko gera nežadantis kliuksėjimas, o po akimirkos su anaiptol nedviprasmišku garsu pasišalina nežinia iš kur ten patekęs oras? Kad ir koks neva gėdingas bebūtų, šis reiškinys turi labai logišką paaiškinimą.

Pasak Indianos universiteto profesorės Debby Herbenick, jį sukelia lytiniams santykiams būdingais judesiais iš makšties išstumiamas susikaupęs oras. Tai tikrai neturi nieko bendra su žarnyno dujomis.
Gera žinia ta, kad tokia daugelio moterų išgyventa, nors viešai, aišku, neaptarinėjama patirtis niekaip neprieštarauja natūraliai moters fiziologijai.

Žinoma, net tai suvokdamos moterys svarsto, ar nėra kokio nors būdo išvengti ar bent prislopinti pasišalinant orui skleidžiamus garsus.

„Kai kurios moterys pastebėjo, kad šitai dažniausiai nutinka tada, jei vyro varpa daugsyk ir gana intensyviai juda pirmyn atgal“, – sako D. Herbenick. Taigi, patariama pereiti prie švelnesnių glamonių arba pasirinkti tokią pozą, kad varpa su kiekvienu judesiu nebūtų visiškai ištraukiama iš makšties.

Upeliais plūstantis skystis

Patirti ejakuliaciją moteriai išties normalu. Tai ne tik leistina, bet, galima sakyti, geistina. Iš makšties ištrykštanti skysčio čiurkšlė yra natūrali lytinio susijaudinimo pasekmė, todėl jokiu būdu nevalia gėdytis, jei pajusdama orgazmą paplūdote skysčiais.

Kadangi kai kurie specialistai linkę teigti, kad gausus skysčio pliūpsnis – nebūtinai ejakuliacijos išraiška, verta pažvelgti į atliktų tyrimų rezultatus.

Moterų ejakuliacija – tai balkšvos spalvos skysčio išsiskyrimas, įvykstantis prieš pat patiriant orgazmą. Šio reiškinio negalima tapatinti su lytiškai susijaudinus pasireiškiančiu makšties gleivinės sudrėkimu. Per ejakuliaciją išskiriamas skystis pasižymi Skeno liaukų išskiriamam sekretui būdingomis charakteristikomis (taigi, nėra šlapimas). Atskiras tyrimas, aprašytas žurnale „The Journal of Sexual Medicine“, įrodė, kad nors tam tikrą orgazmą patyrusių moterų makštyje išsiskiriančio skysčio dalį ir sudaro šlapimas, iš esmės tai yra Skeno liaukų sekretas.

Po sueities pasijuntate visiškai bejėgė

Po orgazmo staiga pasijuntate tokia išsekusi, kad apie antrą raundą negalite nė pagalvoti? Patikėkite, nesate vienintelė. „Seksualiai susijaudinus organizmas tampa tikra chemine laboratorija“, – sako Erin Basler-Francis iš seksualiniu švietimu užsiimančios ne pelno organizacijos „The Center for Sexual Pleasure and Health“. Taigi, patyrus orgazmą, smegenyse išsiskiria tam tikros cheminės medžiagos, todėl per gana trumpą laiką patiriamas stresas, palengvėjimas, atsipalaidavimas ir galiausiai suima miegas.

Kokie gi hormonai lemia po lytinės sueities apimantį vangumą?

„Organizmui grįžtant į pusiausviros būsena suaktyvėja konkretus hormonas vazopresinas. Jo pagausėjus apima saldus prisiminimo apie patirtą malonumą jausmas – šitaip organizmas grąžinamas iš stresinės būsenos“, – aiškina E. Basler-Francis. Patyrus orgazmą išsiskiria ir kitas hormonas – prolaktinas. Jis ir sukelia nenugalimą mieguistumą.

Šlapimo takų infekcijos

Tikrai nereta moteris per lyginius santykius pasigauna šlapimo takų infekciją. Manoma, kad dėl trinties, vykstančios vaginalinės sueities metu, bakterijos per šlaplę lengviau patenka į šlapimo pūslę. „Nereikia pamiršti, kad išorinė šlaplės anga yra labai arti makšties ir išangės, todėl parazitai iš šių sričių labai lengvai patenka į šlapimo takus“, – sako knygos „The Hormone Cure“ („Hormoninis gydymas“) autorė Sara Gottfried.

Įsidėmėtina, kad šlapimo pūslės uždegimo, kartais vadinamo medaus mėnesio cistitu, rizika yra tiesiogiai proporcinga lytinių santykių dažniui. Ji padidėja ir pastojus, naudojant gaubtuką (barjerinę kontraceptinę priemonę), taip pat spermicidus, nesvarbu, ar santykiaujama su prezervatyvais, ar be jų.

Kaip užkirsti kelią šlapimo takų infekcijai? Visų prima, būtina atminti, kad po analinio sekso jokiu būdu negalima iš karto (neapsiplovus!) pereiti prie vaginalinės sueities. Antra, ir prieš lytinius santykius, ir po jų būtina pasišlapinti: taip nutekės infekciją galinčios sukelti bakterijos. Taip pat atminkite, kad norint išvengti šlapimo takų infekcijos, patartina vartoti daug skysčių.

Skausmas sueities metu

Naujo žurnale „Journal of Sexual Medicine“ aprašyto tyrimo išvadose teigiama, kad net 30 proc. moterų junta skausmą vaginalinės sueities metu. Daugelis sako nemalonų pjūtį pajuntančios makštyje arba aplink ją esančioje srityje. Skausmo priežastys gali būti įvairios, pradedant nepakankama makšties lubrikacija ir baigiant ypač energingais, net agresyviais judesiais.

Jei skausmas kyla ne dėl kokios nors ligos, kaip antai pienligė ar vulvodinija, jo išvengti pavyks gana paprastai. „Apie lytiškai santykiaujant juntamą skausmą būtina pasakyti partneriui. Galbūt verta kurį laiką susilaikyti nuo sekso“, – sako D. Herbenick. Specialistė taip pat pataria išmėginti vandens pagrindu pagamintus lubrikantus arba pabandyti pakeisti mylėjimosi pozą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (506)