Pradėkime nuo to, kad visus žmogaus raumenis reikia treniruoti, kitaip jie praranda jautrumą, funkcionalumą ir lankstumą. Susilaužius koją ir mėnesį judant su gipsu, po to, nuėmus gipsą, nepavyks iškart vaikščioti kaip anksčiau. Panašiai ir su makšties bei dubens raumenimis. Jei jų nenaudojame, jų tonusas susilpnėja, tuo pačiu susilpnėja ir jų palaikančioji funkcija, dėl to gali iškristi dubens organai ir nutikti kitų bėdų, rašoma zdr.ru.

Be orgazmo

Kas nutinka, jei susijaudiname ir pasimylime, bet nepatiriame iškrovos? Įvairūs tyrimai parodo, kad tai visai ne reta situacija: apie 40 proc. moterų niekada nepatyrė orgazmo. Bet net nepaisant šio fakto, vis vien yra sveikiau reguliariai mylėtis nei apskritai nesimylėti. Net be orgazmo lytiniai organai gauna reguliarią adekvačią apkrovą – ir raumenų, ir hormonų. Tai pagerina kraujotaką ir inervaciją.

Kentėti nesveika

Būna ir atvirkštinių situacijų. Pasiekti orgazmą nesudėtinga, jei tik būtų partneris, o jo nėra. Ką daryti? Seksologai pataria „nuleisti garą“ savarankiškai – tai pats paprasčiausias ir nekenksmingiausias būdas atsikratyti įtampos, ir ne tik seksualinės. Ilgalaikis susilaikymas gali paskatinti rimtą hormonų disbalansą. Lytiniai organai gamina hormonus, kurių reikia visam organizmui.

Lytinio gyvenimo ir reguliaraus susijaudinimo stoka neigiamai veikia vidaus sekrecijos liaukas – pavyzdžiui, dėl to gali sumažėti insulino kiekis kraujyje. Reguliarus seksas, atvirkščiai, padidina šio hormono gamybą. Todėl kai kurie endokrinologai rekomenduoja nevengti šio prieinamo ir malonaus būdo užkirsti kelią antrojo tipo diabetui. Dauguma specialistų mano, kad seksas taip pat sumažina įvairių ginekologinių ir onkologinių ligų riziką.

Ir galvos neskauda

Egzistuoja daugybė teorijų apie tai, kad lytinis aktas – puikus vaistas nuo daugybės negalavimų, pavyzdžiui, nemigos ir galvos skausmo. Moksliškai tai dar neįrodyta ir oficialiai seksas nėra pripažintas kaip vaistas ar terapijos būdas. Užtat jis puikiai padeda nuimti įtampą, stresą, padidinti savivertę. Po kokybiško sekso pagerėjusią nuotaiką paaiškina ne tik psichologinės, bet ir fiziologinės priežastys. Orgazmo metu galvos smegenys išskiria didžiausią kiekį endorfinų – malonumo hormonų.

Visapusiškas pasitenkinimas

Įdomus niuansas: seksas be prezervatyvo ne tik malonesnis, bet ir naudingesnis visomis prasmėmis. Sperma, patekusi ant makšties gleivinės, provokuoja raumenų susitraukimus, o tai taip pat stiprina raumenų tonusą. Be to, yra nuomonė, kad ji palankiai veikia hormoninį balansą.

Amerikos mokslininkai išsiaiškino: moterys, kurių partneriai nenaudoja prezervatyvų, rečiau kenčia nuo prastos nuotaikos ir apatijos. Tyrėjai tai aiškina prostaglandinų, kurių yra spermoje, poveikiu. Jie stimuliuoja moteriškų hormonų gamybą ir neleidžia vystytis depresijai.

Žinoma, mėgaujantis seksu be prezervatyvo reikėtų nepamiršti kitų apsisaugojimo priemonių.

Daugiau nesinori

Moters lytinis potraukis labiau priklauso nuo psichologinių nei nuo fizinių veiksnių. Žinoma, sujaudinti moterį gali ir hormoninio fono svyravimai (pavyzdžiui, mėnesinių metu), bet pagrindinis variklis vis dėlto yra emocijos. Jei jos neigiamos, geismas gali ir neatsirasti. Kuo tai gali grėsti? Mažajame dubenyje gali pradėti kauptis skysčiai, o tai ilgainiui gali sukelti uždegimus ir ne tik. Todėl jei geismas išnyko, reikėtų aptarti tai arba su ginekologu, arba kreiptis į seksologą. Atkurti lytinį potraukį pavyksta beveik 100 proc. atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (493)