Nepaisant daugybės tyrimų, moters orgazmas vis dar yra didelė paslaptis. Ar vaginalinis orgazmas egzistuoja? O ar moterys tikrai turi G tašką? (Naujausiais duomenimis – jokio G taško nėra, taip teigiama leidinyje „Clinical Anatomy“ paskelbto tyrimo išvadose).

Mokslininkai atskleidė keletą faktų apie tai, kas iš tiesų vyksta mūsų smegenyse artėjant prie orgazmo ir jo metu. Štai kaip viskas vyksta.

Preliudijos metu

Susijaudinimui stiprėjant, nervai klitoryje ir aplink jį ir dubens srityje siunčia malonumo signalus į smegenis – kad joms „pasakytų“, kad jus liečia, ir kad jūs jaučiate malonumą, sako seksologė, Widener universiteto žmogaus seksualumo programos profesorė Sabitha Pillai-Friedman. Tokiu metu smegenų sričių, kurios kontroliuoja nerimą ir baimę (kurios vadinamos migdoline liauka ir hipokampu), aktyvumas sumažėja, todėl problemos ir blaškantys dalykai, kurie gali atitraukti dėmesį nuo orgazmo, pasitraukia į antrą planą, teigiama Groningeno universiteto (Nyderlandai) tyrime.

Orgazmo metu

Kai pasiekiame kulminaciją, vienos smegenų sritys įsiaudrina, o kitų veikla visiškai sustoja. Smegenų srities, kuri yra vadinama orbifrontaline smegenų žievės dalimi ir kuri yra atsakinga už elgesio kontrolę, aktyvumas dramatiškai sumažėja, teigia olandų mokslininkai.

Tai paaiškina, kodėl orgazmo metu mes jaučiamės užvaldyti jausmų arba praradę kontrolę. Po orgazmo praėjus minutei, pogumburio liauka, kuri kontroliuoja pagrindines biologines funkcijas, tokias kaip kūno temperatūros reguliavimas, alkis ir miegas, išskiria oksitociną, aiškina S. Pillai-Friedman. Be oksitocino smegenys dar išskiria DHEA ir kitus nuotaiką gerinančius endorfinus.

Po orgazmo

Neurohormonų ir endorfinų antplūdis gali trukti iki penkių minučių, sako S. Pillai-Friedman. Užtat po orgazmo staigiai išauga prolaktino kiekis. Prolaktinas sukelia mieguistumą, tingumą, ir jo lygis gali būti padidėjęs iki valandos po orgazmo, teigiama vokiečių mokslininkų atliktame tyrime. Įdomus faktas: manoma, kad dėl išaugusio oksitocino ir prolaktino kiekio vyrams po orgazmo reikia „atsigauti“ – tai yra, jie negali iškart vėl patirti orgazmo. Moterims „atsigauti“ nereikia, todėl jos ir gali patirti daugybinį orgazmą. Tad jei reikia, pailsėkite, ir pradėkite viską nuo pradžių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (544)