Koventrio ir Oksfordo universiteto (Jungtinė Karalystė) mokslininkus sudomino keli seniau atlikti tyrimai apie vyresnio amžiaus žmonių seksualinius įpročius bei smegenų veiklą. Jau seniau buvo daryta prielaida, kad seksualiai aktyvūs vyresnio amžiaus žmonės daug geriau atlieka testus, susijusius su protiniais sugebėjimais. Vis dėlto buvo nesudėtų taškų.

Naujame tyrime, kurį pristato „The Journals of Gerontology“, dalyvavo 73 dalyviai – 28 vyrai ir 45 moterys. Jų amžius svyravo nuo 50 iki 83 metų, kitaip tariant, vidurkis buvo 62 metai. Dalyvių buvo klausiama apie jų sveikatą, gyvenimo būdą, laisvalaikį bei socialinį aktyvumą. Taip pat – kaip dažnai jie mylisi: kartą per savaitę, kartą per mėnesį ar niekad. Šalia išsamaus klausimyno dalyviai turėjo atlikti įvairius protinius gebėjimus apibrėžiančius testus. Šie testai vertino atmintį, kalbos sklandumą, dėmesį, erdvinį mąstymą ir kitus kognityvinius sugebėjimus.

Kaip ir tikėtasi, rezultatai bylojo apie nenuginčijamą sekso vyresniame amžiuje naudą kognityvinėms funkcijoms ir smegenų veiklai, nes būtent kartą per savaitę seksu užsiimantys žmonės surinko daugiausia taškų iš testų.

Kodėl gauti tokie rezultatai? Mokslininkai teigia, jog sunku rasti vieną teisingą paaiškinimą. Tačiau manoma, kad dažniau seksu užsiimančių vyresnio amžiaus žmonių ir kitos gyvenimo sritys gali skirtis – jie fiziškai aktyvesni (o ir paties sekso, kaip fizinio aktyvumo, nauda jau ką reiškia), jų socialinis gyvenimas aktyvesnis, jie ilgiau ir daugiau dirba ar užsiima kitomis panašiomis veiklomis, turi hobių. Tad tikėtina, kad visi šie faktoriai susieina į vieną – geresnę fizinę ir protinę būklę.

Nors seksas senstant ir keičiasi, nes keičiasi žmonių kūnai bei bendra sveikata, ši sritis neturėtų būti ištrinama iš gyvenimo ir nurašoma. Ir ne tik dėl naujausio tyrimo, protinių ir fizinių naudų ar sekso poveikio streso mažinimui. Reguliarus seksas stiprina poros tarpusavio santykius, padeda kurti artimesnį ryšį, leidžia efektyviau išreikšti jausmus bei stiprina pasitikėjimą savimi.

Pasireiškus su amžiumi susijusiomis lytinės funkcijos problemoms derėtų ne nutraukti lytinius santykius, bet pasikonsultuoti su specialistu, nes pagalbinių priemonių, nepriklausančių nuo amžiaus, šiuolaikinėje medicinoje egzistuoja ne viena ir ne dvi.

Parengė Audrė Bartasevičiūtė