Aš – antroji

Antros žmonos kompleksas ne toks jau nekaltas. Juk jis retai atsiranda savaime, be „gerų žmonių“ pastangų. Vyro žmona, jo seserys, broliai, o galbūt ir draugai kartais užima dviprasmišką padėtį prieš naują žmoną. Viena vertus, jie mato jumyse dabartinę jų brangaus draugo, brolio, sūnaus gyvenimo palydovę, kita vertus, laiko jus kažkuo laikinu.

„Kokiu dar laikinu, – nesutiksite jūs. – Juk žiedas ant piršto, vestuvinis albumas ir nuotraukos iš kelionės.“ Deja, giminaičiams ne visada lengva priprasti prie pokyčių. Tai jums viskas pirmą kartą, o jie gyvena, prisimindami praeitį, kurioje jūsų nebuvo. Dėdės ir tetos jau matė šalia jo kitą, kuri vis tik dalyvavo ir jų gyvenime. Jie turi bendrų prisiminimų, emocijomis nuspalvintų situacijų – žodžiu, tarp jų iki šiol yra ryšys, kuris, kai kurių psichoterapeutų teigimu, taip ir nedingsta, rašoma parenting.com.

Veiksmų planas

Išspręsti savo „antrumo“ problemą galima pasirinkus aktyvią poziciją. Beje, dažniausiai kovoti tenka su savimi ir savo pasaulėjauta. Taigi strategija:

  • Išsiaiškinti, kad jūsų vyrui nesvarbus eiliškumas ir jūsų eilės numeris. Įrodymas – kad esate kartu, mylite vienas kitą ir ketinate gyventi ilgai ir laimingai.
  • Patikimiausias būdas pritraukti vyro giminaičių dėmesį – aktyvus bendravimas ir mažos moteriškos gudrybės. Užmegzti kontaktą su anyta galima nuo pat pirmo susitikimo. Pagarbus elgesys visada vertinamas. Vertinamas ir supratingumas. Nebijokite girti to, kas jums iš tiesų patinka, pavyzdžiui, firminius jos pyragėlius. Nebijokite prašyti patarimo, net jo jums nereikia. Anytai bus malonu, kad ji jums – autoritetas. Uošvis – vyras iš anksto gana palankiai nusiteikęs jūsų atžvilgiu. Palaikykite jo susidomėjimą darbu ar pomėgiu. Tegu vyro aplinka pajaučia, kad jis jums šį tą reiškia. Tai neliks be atsako.
  • Tolerantiškumas – svarbus koziris, jei norite įsilieti į šeimą ir užimti joje tam tikrą vietą. Pataikauti, meluoti, persistengti neverta – falšas visada pastebimas. O štai savo nuomonę (pateikiamą be perdėto entuziazmo) ir pagarbą kitokiam požiūriui naujieji giminaičiai įvertins, o jus laikys išmintinga, sumania moterimi. Tai gali pasireikšti jūsų kantrybe jų pomėgiams, požiūriui, vyro giminaičių nesmerkimu. Galite nevalgyti mėsos, tačiau nevartyti akių ir apsieit be frazių „fu, kaip galima“, kai į stalą neša įdarytą antį. Nesikiškite į šeimos narių nesutarimus, nepalaikykite nė vienos pusės. Išlaikykite mandagų neutralitetą ir galbūt jums pavyks atkurti šioje šeimoje taiką.
  • Vyro tėvai atsimena pirmą marčią ir nevalingai lygina jus su ja. Natūralus ir apgailestavimas dėl iširusios santuokos. Įprastai tėvai nežino visų santykių, jų iširimo smulkmenų, todėl pirmos žmonos įvaizdis gali atrodyti baltesnis, o todėl ir apgailestaujama.

Suaugusių reikalai

Santuokoje, kurioje jūs – ne pirma, gali būti ir vyro vaikų. Jie gana dažnai tampa ketiniu problemos akmeniu. Senelėms, seneliams gaila anūkų, kuriems tenka gyventi nežinia kokioje šeimoje. Buvusi žmona gali įvelti vaikus į intrigas, o jų tėvas (jūsų vyras) turi turėti stiprius nervus, kad tai ištvertų. Pamatęs jūsų pastangas sutuoktinis gerbs jus kaip moterį, o jūsų bendri vaikai augs laimingoje šeimoje.

Kaip ginti savo santuoką?

Ateinant į šeimą, kurioje jau yra vaikų, svarbiausia juos priimti – nesvarbu, ar jie gyvena kartu, ar atvažiuoja tik per šventes. Jei nepavyksta tapti vyresne jų drauge, bent jau būkite kantri, rodykite pagarbą.

Svarbu nesupainioti noro bendrauti su vaiku su bandymu jį papirkti. Saldumynai ir žaislai neatneš mažyliui džiaugsmo, jeigu jūs žiūrite ir jo nematote, o bet koks jo poelgis erzina. Vaikai – puikūs psichologai, atpažinę falšą, jo neatleidžia.

Nebandykite nuteikti vyro prieš vaikus, drausti jam su jais matytis, net jei jam tenka lankytis pas buvusią žmoną, pasistenkite gerbti jo tėviškus jausmus ir, pagal galimybes, palaikyti.
Pavydėti vyro jo paties vaikams – beprasmiška. Juk vyro meilė vaikams ir meilė moteriai – du visiškai skirtingi jausmai. Geriau džiaukitės, kad vyras bendrauja su vaikais ir yra laimingas.
Atsiminkite, vyras, kuris dėl naujos žmonos nebendrauja su savo vaikais, yra nepatikimas, priklausomas. Juk jūs šito nenorite?

Buvusi žmona

Taip vadinti pirmą vyro žmoną ne visai korektiška. Šeimos psichologų teigimu, žmonos, kaip ir kiti artimi žmonės, nebūna buvę. Gali keistis santykiai, poreikiai, vertybės, bet ryšiai su žmonėmis išlieka. Jie lieka gyvenimiškoje patirtyje ir turi įtakos tolimesnėms aplinkybėms, kaip dalis mūsų asmenybės.

Sukryžiuoti špagas?

  • Pirma jūsų vyro žmona gali būti šešėlis, šeimos draugė ar jūsų laimės nuodytoja. Deja, šito neišvengsi, vadinasi, vėl teks kurti veiksmingesnę elgesio taktiką.
  • Bendraujant su vyru nereikėtų komentuoti pirmos žmonos trūkumų, kad ir kokia ji buvo. Pakanka to, kad dabar šalia jo esate jūs.
  • Bendraudama su vyro giminaičiais nebandykite užimti pirmos žmonos vietos, jums vis tiek nepavyks. Užtai galite ją pranokti savo dvasinėmis ir kitokiomis savybėmis.
  • Jei tenka bendrauti su pirma vyro žmona, stenkitės išsaugoti sveiką protą ir būkite taktiška. Ji gali jūsų nekęsti, ji turi savo tiesą, tačiau neutralus elgesys, nesivėlimas į konfliktus, geranoriškumas – tinkami ginklai prieš jo pyktį.
  • Būna situacijų, kai pirma žmona pradeda regzti intrigas ar kokiais kitokiais būdais nuodija jūsų šeimyninį gyvenimą. Pasistenkite išsaugoti blaivų protą, aptarkite šią situaciją su vyru be isterijos. Atsiminkite, kad dabar jo žmona esate jūs.
  • Kalbant su pirma žmona apie jos (ir jūsų vyro) vaikus, leiskite pajusti pozityvų savo nusiteikimą jų atžvilgiu. Moteriška intuicija neapgauna, ir galbūt jūsų santykiai pagerės.
  • Pagaliau atsiminkite, kad pirma žmona ir jos šeima liko praeityje, be kurios neįmanoma jūsų su vyru ateitis. Vadinasi, teisingiausias kelias į šeimyninę laimę – priimti tą praeitį.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)