Kelis kartus mano sužadėtinė man užsiminė, kad norėtų pagyventi kurį laiką atskirai, kad įsitikintų, jog aš esu tas žmogus, su kuriuo norėtų praleisti savo gyvenimą. Mane tai labai neramina ir aš nežinau, ką daryti, kaip reaguoti, ką kalbėti. Būčiau dėkingas už bet kokią pagalbą. Darius

Pataria psichologė Šarūnė Jagielaitė

Labas Dariau, panašu, kad tavo situacija išties kelia daug klausimų. Labai gerai, kad kreipiesi pagalbos. Tai rodo, kad rūpiniesi savo ir sužadėtinės tarpusavio santykiais. Suprantu, kad situacija, kai mylimas žmogus išreiškia norą pagyventi atskirai, kelia didelę sumaištį bei nerimą. Normalu, kad nežinai kaip elgtis, kaip reaguoti ir ką atsakyti savo sužadėtinei.

Iš tavo laiško supratau, kad sužadėtinė norėtų pagyventi atskirai, nes nėra tikra ar su tavimi norėtų praleisti likusį gyvenimą. Išgirsti tokią abejonę iš mylimo žmogaus lūpų, tikrai yra skaudu. Tačiau savaime toks noras nėra blogas. Mes visi norime būti kuo tvirčiau įsitikinę savo pasirinkimu. Taip pat normalu, kad sužadėtinės abejonės dėl jūsų santykių ir dėl bendros ateities kelia nerimą ir verčia tave jaustis nesaugiai. Toks sužadėtinės noras nebūtinai reiškia, kad ji tavęs nebemyli, gali būti, kad jūsų santykiuose pradėjo kažko trūkti arba būti per daug. Pamąstyk apie tai, kas jūsų santykiuose ne taip? Gal prieš kažką bandote užmerkti akis? Kas per trylika bendravimo metų pasikeitė? Labai svarbu būti sąžiningu ir nuoširdžiu tiek prieš ją, tiek prieš save patį.

Kartais išties būna labai sunku pripažinti, kad santykiai nesusiklosto taip kaip mes norime. Gali kilti baimė, jog pertrauka reiškia santykių pabaigą. Tačiau pertrauka santykiuose nėra santykių pabaiga. Tavo sužadėtinė nesako, kad nori nutraukti jūsų santykius, ji šiuo metu abejoja, ar jūs esate skirti vienas kitam. Norint suprasti priežastis, vertėtų nuoširdžiai pasikalbėti. Labai svarbu, kad sužadėtinei atvirai išsakytum savo jausmus. Taip pat vertėtų pakalbėti apie baimes, kurias tau kelia jos užuominos. Suprantu, kad kyla baimė prarasti ilgą laiką puoselėtus santykius. Tačiau svarbu suprasti, jog santykiai nėra vieno žmogaus pasirinkimas. Tarpusavio santykius kuria du žmonės.

Dar vienas pastebėjimas tas, jog rašai, kad sužadėtinė vis užsimena apie pertrauką, tačiau kaip suprantu, galutinio sprendimo nėra priėmusi. Kartais žmonės tam tikromis užuominomis stengiasi atkreipti mylimo žmogaus dėmesį. Manau, kad tavo draugė taip pat yra pasimetusi ir nežino kaip elgtis, abejoja ar jūsų santykiai yra tai, ko nori likusį gyvenimą.

Pabandyk pakalbėti, kokios jos dvejonių priežastys? Kaip seniai jos prasidėjo? Tikiu, kad per trylika metų susidūrėt su įvairiais buitiniais ar rutininiais dalykais, tai normalu. Tačiau kiek toje kasdienybėje lieka jūsų kaip poros laiko? Gal ji jaučiasi nelaiminga šiuose santykiuose? Kodėl būtent dabar, kai esate susižadėję, norisi pertraukos? Kyla klausimas ar esate nuoširdžiai ir atvirai kalbėjęsi apie jausmus, kuriuos kelia santuoka ir įsipareigojimai. Gal sužadėtinė jaučiasi įsprausta į kampą? Kartais šiltas ir nuoširdus pokalbis tikrai gali padėti susigaudyti tarpusavio santykių labirintuose.

Tačiau, kad ir kaip būtu skaudu ir baisu, jog santykiai gali baigtis, svarbu pripažinti, jog mes negalime kontroliuoti kito žmogaus pasirinkimo. Jei ji priims sprendimą daryti pertrauką, priimk tai, kaip jos pasirinkimą. Neverta bandyti jos sulaikyti. Yra posakis, jei myli, paleisk, jei bus tavo sugrįš, jei ne, vadinasi ir net nebuvo tavo. Dažnai laikinas porų išsiskyrimas verčia daugiau susimąstyti apie pačius poros santykius, kaip jaučiamės būdami kartu su tuo žmogumi, o kas vyksta su jausmais, kai to žmogaus nėra šalia? Jei priimsite sprendimą, kad darysite pertrauką būtinai aptarkite ribas: kiek laiko truks? Ar bendrausite ar visiškai nebendrausite? Reikia būti kantriam ir laukti ką į jūsų santykius atneš ši pertrauka.

Beje, pažįstu nemažai porų, kurios išgyveno šį santykių etapą ir apsisprendė, kad tai yra tas žmogus ir tie santykiai kuriuos norisi puoselėti likusį gyvenimą. Po to jų tarpusavio santykiai tapo netgi tvirtesni nei buvo iki tol.

Dariau, linkiu tau kantrybės bei atvirų ir nuoširdžių pokalbių. Sėkmės.