Vaisingumo ekspertė Jani White atskleidžia dažniausias klaidas, kurių, deja, neišvengia dauguma porų, norinčių susilaukti kūdikio, rašo „Daily Mail“.

Mažiau dėmesio ovuliacijai, daugiau – dienoms prieš ją

Turbūt dažniausia klaida, kurią daro susilaukti vaikų norinčios poros, – tai pernelyg didelis ovuliacijos dienų sureikšminimas. Žinoma, šios dienos svarbios, tačiau ne ką mažiau svarbios ir kelios dienos prieš ovuliaciją. Itin svarbūs procesai moters organizme prasideda mėnesinėms vos tik pasibaigus. Daug porų daro esminę klaidą, nes neskiria pakankamai daug dėmesio ir seksualinės energijos prieš ovuliaciją. Didelė porų dalis paskęsta kasdieniuose rūpesčiuose ir darbuose, sekso tema nebūna prioritetinė tol, kol nepasiekiamas išsvajotas vaisingumo pikas.

„Pas mane ateinančioms poroms kartoju, kad potraukio chemija – tai pastojimo chemija“, – tikino ekspertė. Taigi norėdami sukurti tinkamas sąlygas apvaisinimui įvykti, privalome sutelkti dėmesį į savo seksualinę energiją.

Viliojimo menas turi tapti prioritetu

Viena didžiausių klaidų, kurių neišvengia didelė dalis porų, – tai sprendimas paversti mylėjimąsi vaikų gaminimo procesu. Taigi laikas grįžti į cheminių procesų valdomą realybę, padedančią suvokti, ko gi kūnui reikia tam, kad įvyktų apvaisinimas.

Potraukio chemija ir feromonų kokteilis – tai būtent tas svarbus hormonų fontanas, nulemiantis pastojimo tikimybę. Šis veiksnių kompleksas vadinamas pagumbrio, pasmegeninės liaukos ir lytinių organų ašimi (HPG), palaikančia tobulą balansą tarp smegenų, kiaušidžių ir sėklidžių. Kilus geismui signalas siunčiamas į limbinę sistemą, kuri išskiria už potraukį atsakingo hormoną dopaminą. Po to seka meilės hormonu vadinamo oksitocino išsiskyrimas, padedantis sukurti ryšio jausmą, – kiaušialąstės apvaisinimui būtiną ingredientą.

Dėl šio domino efekto, kai vienos rūšies hormonas skatina kito išskyrimą, procesas vadinamas hormonų kaskada. Dėl šios geismo valdomos bangos mus aplanko pakylėtumo jausmas, o estrogenas ir testosteronas padeda pasiekti seksualumo piką. Tai ir yra mūsų libido, mūsų hormonų valdomas geismo barometras, potraukio nulemta būsena, kai pastojimo tikimybė yra didžiausia. Jei galime savo dėmesį sutelkti į gundymo meną ir paversti tai prioritetu, tikimybė pastoti natūraliai padidės dėl išaugusios seksualinės energijos.

Glėbesčiuokitės ir vaikščiokite susikabinę rankomis

Jau aptarėme ryšį tarp vaikų „gaminimo“ ir mylėjimosi, taigi atėjo laikas aptarti, kaip svarbu paskatinti hormono oksitocino išsiskyrimą, kuris savo ruožtu teigiamai atsilieps seksualinei ir reprodukcinei energijai. Neįmanoma pervertinti ryšį stiprinančio hormono svarbą ir šio hormono vaidmenį siekiant pastoti.

Privalome įtikinti save, kad pasirinktas žmogus palaikys su mumis glaudų ryšį, rūpinsis nėštumo periodu ir po gimdymo. Tiesiog būtina tikėti, kad išrinktasis yra būtent tas žmogus, kuris pasirūpins saugumu ir gerove, kai ateis laikas rūpintis kūdikiu, o vėliau – augančiu vaiku.

Jau 30 tūkst. metų mūsų planetoje gyvuoja programa, įtvirtinta genuose, pagal kurią neįmanoma jaustis saugiai ir susilaukti vaikų, jei nėra įsitikinimo, kad pasirinktas vyras parneš grobį ir pasirūpins savo išrinktosios ir palikuonių gerove. Skamba šiek tiek nešiuolaikiškai ir pernelyg dramatiškai?

Žinoma, mūsų dienų kontekste į namus parnešto grobio atitikmuo – tai finansiniai garantai plačiąja prasme.

Pasaulis keičiasi, bet DNR įsišakniję principai vis dar gyvuoja ir tampa itin aktualūs vaikų planavimo kontekste. Hormono oksitocino išsiskyrimą galime suaktyvinti laikydamiesi už rankų, žiūrėdami vienas kitam į akis, leisdami geidulingus garsus ir glėbesčiuodamiesi.

Prisimenate, kaip jautėtės, kai pirmą kartą įsimylėjote? Tikėtina, kad jus buvo apėmusi nuolatinio lietimosi manija. Vienas geriausių būdų reprodukcinei energijai didinti – sugrąžinti šią nuolatinio kontakto būseną. Nepamirškite, kad oksitocinas meilės hormonu vadinamas ne be reikalo.

Dar patartina nepamiršti, kad periodas po ovuliacijos taip pat labai svarbus seksualinei ir mylėjimosi energijai didinti. Šie oksitocino kiekio didinimo patarimai itin svarbūs dvi savaites po ovuliacijos. Šiuo periodu labai svarbu abiem partneriams daug dėmesio ir energijos skirti jausmų puoselėjimui.

Demonstruokite mylimajam savo jausmus. Nors spermos perdavimo periodas jau įveiktas, ne ką mažiau svarbu tinkamai pasirūpinti jus siejančiais ryšiais ir puoselėti itin artimus jųdviejų santykius. Rūpinimasis šiais fiziniais saitais – itin svarbus ingredientas, padidinsiantis pastojimo tikimybę.

Nepamirškite, kad vaikai nori ateiti ir būti su laimingais žmonėmis. Jausmų ir santykių puoselėjimas dviejų savaičių periodu po ovuliacijos – tinkamiausias būdas pasirūpinti, kad hormonai palankiai veiktų tikimybę pastoti.

Taigi jau akcentavome galimai kylantį pavojų mylėjimąsi paversti vaikų „gaminimo“ procesu. Taip pat akcentavome ir hormono oksitocino reikšmingumą kaupiant seksualinę ir reprodukcinę energiją. Kažin ar įmanoma pernelyg sureikšminti ryšio hormono svarbą ir jo reikšmingumą pastojimui būtinos energijos kaupimo kontekste.

Įkraukite savo seksualines baterijas

Kai pagaliau atsiduriate miegamajame ir būnate pasirengę seksui, dažniausiai esate sotūs, o organizmo procesus valdo hormonai, atsakingi ne už seksualumą, o už maisto virškinimą. Ar kada pagalvojote, kad virškinimas – taip pat hormonų valdomas procesas? Dauguma linkę sieti hormonus vien tik su seksualumu, tačiau iš esmės visi žmogaus organizme vykstantys fiziologiniai procesai yra valdomi hormonų. Kai vyksta maisto virškinimas, endokrininė sistema siunčia energijos pliūpsnį tam, kad būtų skaidomas ir įsisavinamas maistas, organizuojamos visos šiems procesams būtinos funkcijos.

Jei jūsų organizme prioritetine užduotimi įvardijamas ne virškinimas, o mylėjimasis, pasiekti reikiamą seksualinio susijaudinimo lygmenį pavyks be didesnių sunkumų. Taigi derėtų apsvarstyti galimybę įprastą rutiną apversti aukštyn kojomis, t. y. sukeisti vietomis maisto vartojimo ir mylėjimosi eiliškumą. Patikėkite, pagerės ne tik seksas, kuriam nebekliudys virškinimo procesai, – vakarienę po sekso maratono valgysite su kur kas didesniu apetitu. Jei jums mylintis hormonų išsiskyrimo procesas nebus trikdomas, pasieksite neįtikėtinų aukštumų lovoje, apie kurias anksčiau nė nebūtumėte pasvajoję.

Preliudija ir epilogas

Epilogas – tai lyg priliudija, tik jo vieta jau po visko. Turbūt dauguma yra girdėję patarimą iškelti klubus į viršų po sekso, ypač šis patarimas aktualus vaisingiausiomis dienomis. Tenka pripažinti, kad šis patarimas – ne pramanai, o tikrų tikriausias gerosios praktikos pavyzdys, ypač veiksmingas tuomet, kai lyties organų gleivinė yra tinkamos būklės.

Vos tik pasibaigus mėnesinėms gleivinė būna sausa, todėl klubų kilnoti neverta. Gleivinės sausumas skirtas tam, kad sperma neprasibrautų pro užvertą gimdos kaklelį. Kitaip tariant, kai gleivinė sausa, galima drąsiai mėgautis seksu vien dėl sekso, nes tuo metu pastoti tikrai nepavyks. Kai sausa gleivinė sudrėksta ir tampa elastinga, laikas kelti klubus. Būtent tuo metu gimdos kaklelis atsiveria ir sukuriamas praėjimas spermai.

Daug kas nė nesuvokia, kad kokybiškas orgazmas labai svarbus siekiant maksimaliai padidinti tikimybę didžiajai spermos daliai įveikti gimdos kaklelį. Mokslininkai yra atlikę dėmesio vertų tyrimų, kai į moters lyties organus buvo įkeltos vaizdo fiksavimo kameros, siekiant išsiaiškinti, kas gi vyksta dailiosios lyties atstovių organizme orgazmo metu.

Nustatyta, kad seksualinės iškrovos piko metu atliekami fiziologiniai manevrai, spartinantys spermos judėjimą gimdos kakleliu. Štai patarimas, kuriuo pasinaudoti turėtų vaikų susilaukti norinčios poros. Kai vyras ejakuliavo moters viduje, jis turėtų mylimąja paguldyti ant pagalvių ir pakelti jos klubus 35-40 laipsnių kampu, o tada padaryti viską, kad ji pasiektų viršūnę. Moterys gali patirti toli gražu ne vieną orgazmą iš eilės, net ir po įvykusio įsiskverbimo, taip kad vyrai turi puikią galimybę prisidėti dėl vaisingumo didinimo. Net ir bučiavimasis ar glamonėjimasis tokioje pozoje gali teigiamai veikti sėklos judėjimą gimdos kakleliu.

Mėnesinės skirtos malonumui

Viena didžiausių porų daromų klaidų – tai mėginimas seksualinius žaidimus sutelkti vien tik į vaisingumo piku vadinamą ovuliaciją. Kai daug dėmesio sutelkiama šiems bandymams atlikti, rizikuojama patekti į sau patiems paruoštus spąstus, kai visa seksualinė energija atiduodama spermos perdavimui.

Nieko keisto, kad po tokių alinančių pastangų sulaukus dar vienų mėnesinių aplanko didžiulis nusivylimas. Vis dėlto būtina nepamiršti, kad pirmąją mėnesinių dieną prasideda folikulus stimuliuojančio ir liuteinizuojančio hormonų (FSH ir LH) ciklas. Juk naujas folikulas – tai galimo nėštumo garantas, kurio augimas stimuliuojamas ir atsiranda nauja tikimybė pastoti. Taigi šiuo laikotarpiu svarbu sutelkti dėmesį į mylimojo poreikius.

Mėnesinės – ideali galimybė mėgautis seksualiniais santykiais, neturinčiais nieko bendro su pastojimu, tačiau labai susijusiais su hormonų procesais ir seksualine jus siejančia energija. Taigi mėnesinės – tai laikas malonumui, kai dėmesys turėtų būti telkiamas į jus siejančius santykius, negalvojant apie vaikus.

Sutelkdami seksualinį dėmesį į šią mėnesinių fazę suteikiate santykiams dinamiškumo, o tai savo ruožtu reiškia, kad pasibaigus mėnesinėms sklandžiai pereisite į svarbiausią etapą – priešovuliacinę fazę. Dabar jau visiškai aišku, kodėl šis iš pirmo žvilgsnio nieko bendro su tikimybe pastoti neturintis laikotarpis yra toks svarbus ir kokiu būdu šiomis dienomis dedamos pastangos gali neilgai trukus padidinti tikimybę susilaukti vaikų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)