„Taip, greičiausiai, būna, kai tornadas susitinka su vulkanu“, – tai žodžiai iš Rihannos ir Eminemo dainos, kurie geriausiai apibūdina santykius porose, kuriose konfliktai – įprastas dalykas. O šios dainos vaizdo klipas aiškiai parodo, kaip jaučiasi nuolat tarpusavyje kovojantys vaikinas ir mergina.

Klipe viskas baigiasi ne itin optimistiškai, tačiau gyvenime tokios poros turi šansą (ir nemenką) susikurti pozityvesnius santykius.

O kol kas… abu tarsi kenčia. Bet kas tai per priklausomybė – ir dviese negerai, ir vienas be kito negali? Ir kartu, greičiausiai, kiekvienas jaučia, kaip dėl nuolatinio santykių aiškinimosi kaupiasi nuovargis. Abiems norisi ramaus gyvenimo ir malonaus bendravimo be pakelto balso. Neduoda ramybės klausimai: Kas bus toliau? Prie ko veda tokie santykiai? Ar jie turi ateitį? Jeigu turi, kas bus, kai atsiras vaikų?

Skandalų išvengti nepadeda ir saldūs susitaikymai, ir nuolatiniai (tačiau visada pažeidžiami) prisiekinėjimai daugiau niekada nesipykti, ir netgi bendri ateities planai. Apskritai, visiems aišku: su šiais nuolatiniais konfliktais reikia kažką daryti. Bet ką?

Pirmiausia skubame įpilti didelį šaukštą medaus į deguto statinę – tokių temperamentingų žmonių aistrų proveržiai susiję ne tik su vaidijimusi. Greičiausiai miegamajame jums ir jūsų antrajai pusei taip pat netenka nuobodžiauti.

Dar kaušas medaus – jeigu jūs kartu ir taip aštriai reaguojate vienas į kitą, vadinasi, jus su partneriu sieja pakankamai stiprūs jausmai. Priešingu atveju, kažkas iš jūsų panašioje situacijoje seniai būtų susikrovęs daiktus ir išėjęs ieškoti naujos antrosios pusės.

Galų gale, štai dar visas kibiras medaus į deguto statinę – tokios poros turi ateitį! Viskas jūsų rankose, tereikia pasistengti.

Taigi, sukaupkite valią!

Jaučiate, kad užverda aistros? Mintyse sustokite ir pagalvokite, kas tiksliai sukėlė jūsų emocijas? Greičiausiai suprasite, kad dėl to kaltas visai ne jūsų partneris, o, pavyzdžiui, tai, kad jis pasipainiojo jums po kojomis tuo metu, kai jums niekaip nesigauna pasidaryti iš kojų verčiančios šukuosenos.

O jeigu priežastis visai ne jame, gal net neverta tęsti ginčo?

Na štai, po nepalankių žodžių jūsų naujų prabangių batelių adresu jūs ir vėl pasiruošusi pratrūkti? Atsikvėpkite ir ramiai pasakykite: „Nesu pasiruošusi dabar to aptarinėti. Atidėkime šį pokalbį rytdienai“. Tokia pauzė padės jums atvėsti, susiimti ir neeskaluoti situacijos iki tokių išsireiškimų kaip „O tu, apskritai, savo naują šukuoseną matei veidrodyje?“

Jaučiate, kad jūsų antroji pusė prastai nusiteikusi ir mėgina išprovokuoti konfliktą? Nesileiskite į šį žaidimą: kalbėkite ramiu, bet užtikrintu tonu. Ignoruokite puolimą.

Kalbėkite apie savo jausmus. Nepatinka jo kandus tonas? Pasakykite jam tai. Pavargote po darbo, o čia dar jis prastos nuotaikos? Pasakykite, kad buvo sunki diena ir viskas, ko jums dabar reikia – supratimas ir švelnumas. Greičiausiai po to jis pakeis toną į kur kas malonesnį.

Visada prisiminkite, kad nesate nei konkurentai, nei priešininkai. Taip, jūs kartais kaunatės, tačiau darote tai toje pačioje pusėje. Juk niekas iš jūsų nesidžiaugs, jeigu šie santykiai subyrės.

Jeigu jau turite šitiek energijos, kurią paprastai eikvojate skandalams, galbūt yra prasmės nukreipti ją protingesne linkme? Pavyzdžiui, kartu užsirašykite į sporto salę – tai, be kita ko, naudinga ir sveikatai. Arba organizuokite bendrą dekoratyvinių lėkštučių gamybą.

Negalite išsirinkti bendro užsiėmimo? Tada veskite savo antrąją pusę tiesiai į miegamąjį, ten būtinai kartu kažką sugalvosite. Ir užeikite ten kuo dažniau.

Frazę „Brangioji, tu neteisi“ galima išpūsti iki rimto įžeidimo. Iš šalies viskas atrodo gana komiškai, tačiau tikrovėje įprotį nuolat save erzinti galima priskirti prie pavojingų, nes tai neigiamai veikia nervų sistemos sveikatą. Ir ne tik jūsų. Todėl neverta užsikabinti už pykčio įkarštyje partnerio išsakytų žodžių. Juo labiau, ieškoti juose užslėptos prasmės. Iš tikrųjų, jis taip negalvoja. Ir prikalbėjo tiek visko tik todėl, kad norėjo išlieti ant jūsų emocijas.

Stenkitės suprasti savo partnerį. Jūsų antrajai pusei gali skaudėti galvą. Jis gali, taip kaip ir jūs, pavargti ar paprasčiausiai būti alkanas (vyrams tai kelia itin stiprias neigiamas emocijas). Į visa tai reikia žiūrėti atlaidžiai ir demonstruoti supratimą.

Nesiteisinkite. Taip, kai jus kažkuo kaltina, dažnai atrodo logiška, kad jūsų partneris neteisus – jūs nesate tokia bloga. Ir jūs plačiapetį vaikiną penkias minutes nužiūrinėjote tik todėl, kad jis stovėjo šalia. Nesistebėkite, kad toks jūsų elgesys lemia ne itin malonų pokalbio toną: kaltinimai pilasi tarsi iš gausybės rago, nesibaigia, jūs raudonuojate, pasimetate ir nežinote, ką atsakyti. O ginčas įgauna pagreitį.

Laikytis visų šių patarimų – nėra taip jau paprasta. Kaip žinia, pats sunkiausias darbas yra darbas su savimi, su santykiais. Žinoma, sunku štai taip iš karto pradėti elgtis kitaip, nes ilgus metus galėjote kelti skandalus dėl menkniekių. Tačiau (tegul tai bus dar vienas nedidelis šaukštelis medaus) įpročiai formuojasi ne mažiau trijų savaičių. Išsilaikykite tiek laiko ir toliau tikrai bus lengviau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)