Tyrėjai jau seniai bandė išsiaiškinti, kodėl egzistuoja moterų orgazmas. Jis nevaidina jokio vaidmens reprodukcijos procese ir žmonėms funkcionaliai nėra reikalingas, kitaip nei daugeliui kitų gyvūnų, rašoma „The Independent“.

Tačiau pagaliau mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kad moterų orgazmas yra evoliucijos pasekmė, ir jį mums paliko mūsų protėviai – beždžionės.

Dauguma žinduolių patinų stimuliuoja pateles, kad sukeltų joms ovuliaciją – taip patelė tampa vaisinga ir gali pradėti palikuonis. Tačiau moterų organizme ši sąsaja išnyko, nes klitoris pasislinko iš vidinio makšties kanalo į išorę, ir tai, atrodo, panaikino ryšį tarp moterų orgazmo ir reprodukcijos.

Būtent tai mokslininkams ir buvo mįslė, nes nebuvo jokios akivaizdžios sąsajos tarp orgazmo ir to, ar seksas veda prie reprodukcijos bei skaičiaus palikuonių, kurie jo metu gali būti pradėti. Tad mokslininkai nusprendė ištyrinėti hormonus, kurie moters organizme išsiskiria orgazmo metu.

Paaiškėjo, kad būtent šie hormonai vaidina svarbų vaidmenį daugelio žinduolių ovuliacijos procese. Tad mokslininkai mano, kad tai, kas dabar vadinama orgazmu, anksčiau turėjo kitą funkciją – paskatindavo ovuliaciją.

„Ankstesniuose tyrimuose mokslininkai labiau susitelkė į žmogaus biologiją ir šio potyrio pokyčius, o ne į jo evoliucinę kilmę“, – sako tyrėjas iš Jeilio biologijos instituto Gunteris Wagneris. Tačiau pasak mokslininkų, svarbu nepamiršti, kad seksualinio akto kulminacijos evoliuciniai protėviai nebūtinai yra tie patys, kuriuos mes laikome protėviais šiandien.

„Svarbu pabrėžti, kad anksčiau moterų orgazmas nebuvo toks pat, kaip dabar, – sako Mihaela Pavlicev, kuri padėjo vadovauti tyrimui. – Mes manome, kad svarbiausia buvo hormonų banga, ir būtent ji moters organizme evoliuciškai kito.“

Tyrimo metu būtent ir buvo tyrinėjami patys hormonai, o ne tai, ką mes dabar vadiname orgazmu. Dažniausiai būna sunku nustatyti tą patį potyrį skirtingose rūšyse, nes su laiku jis kinta, o nustačius lytinio akto metu išskiriamus hormonus, istoriškai juos lengviau atsekti.

„Mes manome, kad išsiskiriantys hormonai apibrėžia potyrį, kurį dabar, kalbėdami apie žmones, mes vadiname moters orgazmu, – sako M. Pavlicev. – Šios naujos įžvalgos padėjo mums atsekti šio potyrio evoliuciją skirtingų rūšių organizmuose.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (368)