Bendra veikla motyvuoja

Kai kurie psichologai sako, kad poroms verta išbandyti skirtingus laisvalaikio užsiėmimus, kiti mano, kad bendri hobiai poros santykius sustiprina. O kaip yra su sportavimu? Ar tai gali būti poros bendra veikla? „InMedica ALFA“ psichologė Donata Gintalaitė tikina, kad, jeigu žmogus sportuoja kartu su mylimu asmeniu, jis jaučia daugiau palaikymo, o tai suteikia papildomos motyvacijos. Anot psichologės, sportas drauge su pora ne tik paskatina žmogų siekti geresnių rezultatų treniruočių metu, bet gali padėti sportą paversti gyvenimo būdu.

„Užsiimdami ta pačia sportine veikla artimi žmonės padrąsina vienas kitą, jiems lengviau atlaikyti sportinės veiklos pradžią, kuri būna gana sunki, paprasčiau išverti pirmas nesėkmes. Jie vienas kitą gali labiau motyvuoti sportuoti ir nemesti šios veiklos, kai ištinka pirmieji sunkumai. Kalbat apie sportinius pasiekimus, bendro intereso turėjimas padidina tikimybę pasiekti produktyvesnių šios bendros veiklos rezultatų“, – sako psichologė.

Į sporto klubą – drauge

Šiai nuomonei pritaria ir Martynas Kairys, kuris be sporto savo gyvenimo jau neįsivaizduoja. Sveikatingumo centre „Impuls“ treniruotes su savo drauge lankantis vaikinas tikina, kad, jei poroje abu asmenys sportuoja, tada daug lengviau sveiką gyvenimo būdą paversti kasdieniu įpročiu.

„Mes abu sportuojame, tačiau į treniruotes ne visada einame tuo pačiu metu. Bet mums naudinga, kad sportuoja tiek vienas, tiek kitas – sportas lemia, kad abu teisingiau maitinamės, daugiau dėmesio skiriame savo sveikatai ir aktyviam gyvenimo būdui. Manau, kad čia yra didžiausias privalumas“, – tikina M. Kairys.

Ir įvairiose gyvenimo situacijose, ir per treniruotes partneriai vienas kitam gali tapti pačiu geriausiu sektinu pavyzdžiu – štai M. Kairys sako, kad tiek jis, tiek jo mergina vienas kitą paskatina be svarbios priežasties nepraleisti treniruočių.

„Jei vienas iš mūsų 2–3 dienas iš eilės eina sportuoti, o kitas treniruotes praleidžia, tai atsiranda vidinė graužatis, kad ir man jau reikia nueiti pasportuoti. Manau, kad geri pavyzdžiai visada labai padeda“, – sako M. Kairys.

Nauda poros santykiams

Kalbėdama apie kartu sportuojančių porų bendravimą, psichologė G. Gintalaitė sako, kad bendra sportinė veikla svarbi ne tik formuojant sveiko gyvenimo būdo įpročius, bet tai labai naudinga ir stiprinant poros tarpusavio ryšį ir gerinant santykius.

„Mokslininkai teigia, kad sėkmingus santykius sukūrusios poros atitinka vadinamąją homogeniškumo koncepciją – tai reiškia, kad tie žmonės yra panašūs vienas į kitą pagal amžių, kūną, išsilavinimą, socialinę grupę, vertybes ir, žinoma, interesus. Sunku būtų išlaikyti laimę teikiančius santykius, pavyzdžiui, ekstremalų sportą mėgstančiam žmogui su aštrių pojūčių siekimu visiškai nepasižyminčiu partneriu. Taigi, bendro intereso turėjimas, laisvalaikio leidimas kartu sąlygoja poros pasitenkinimą santykiais ir prisideda prie jų išsaugojimo“, – aiškina G. Gintalaitė.

Niekas negalėtų paneigti, kad vienas svarbiausių kiekvieno iš mūsų emocinių poreikių yra artimo ryšio palaikymas su kitu žmogumi, o būtent bendra veikla, pasak G. Gintalaitės, leidžia tai puoselėti.

„Buvimas kartu su mylimu žmogumi yra labai malonus. Bendra veikla yra tarsi to malonaus buvimo rezultatas, kūrinys. Todėl abiem partneriams ji tampa itin svarbi“, – sako psichologė.

Būtini kompromisai

Kartais poroje, kurioje abu partneriai mėgsta sportuoti, gali atsirasti nesutarimų, kokias treniruotes jiems pasirinkti. Psichologė sako, kad, jei partneris nori išbandyti sporto šakas, kurios nėra pačios priimtiniausios kitam asmeniui, nereikėtų vienam kito versti užsiimti ta pačia veikla tik todėl, kad abu partneriai sportuotų kartu.

„Jeigu moteriai patinka šokiai, sporto klube ji renkasi aerobiką, o vyrui tai atrodo kvaila, nes jis nori kilnoti svarmenis. Jeigu jie norėtų sportuoti kartu, tai vienas iš jų turėtų nusileisti ir jausti nepasitenkinimą. Tokiu atveju geriau būtų jiems sportuoti atskirai ir palaikyti vienas kitą dėl galutinio rezultato – sveiko ir gražaus kūno“, – pabrėžia psichologė.

M. Kairys taip pat sako, kad su savo drauge lanko skirtingas treniruotes ir neverčia vienas kito užsiimti nemėgstama veikla.

„TRX yra tos treniruotės, į kurias mes nueiname kartu. Šių treniruočių metu naudojamos specialios virvės, kurias galima pakabinti ant skersinio, ir jų pagalba bei savo svoriu galima atlikti daugybę įvairiausių pratimų. Bet daugiau nėra treniruočių, kurias lankytume kartu. Mes tiesiog panašiu metu einame į sporto klubą – mano draugė eina į vienas treniruotes, o aš į kitas“, – aiškina M. Kairys.

Daugialypis poveikis

Tie, kas užsiima bet kokia aktyvia fizine veikla, gali greitai pastebėti, kad sportas padeda atsikratyti negatyvių emocijų. Tai gali tapti tarsi puikia „iškrovos“ priemone, tačiau psichologė sako, kad labai svarbu išsiaiškinti, kas tuos negatyvius jausmus sukelia.

„Jei kyla neigiamų emocijų, nukreiptų į savo antrą pusę, labai svarbu išsiaiškinti jų priežastis. Pasikalbėti apie tai, išsakyti, kas skaudina. Jei blogos emocinės savijautos priežastys yra ne santykiuose, o kažkur išorėje, pavyzdžiui, stresas darbe dėl netikėtai padidėjusio veiklos krūvio, tai sportas tikrai gali padėti su tuo susitvarkyti. Yra įrodyta, kad sportinė veikla stimuliuoja hormonų, atsakingų už laimės būseną, gamybą bei padeda atsipalaiduoti“, – tikina G. Gintalaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (721)