Būtent šiuos seksualinius komponentus ir aptaria knygos autoriai gydytojas, seksologas Viktoras Šapurovas ir sveikatos žurnalistė Daiva Ausėnaitė: seksualinis švietimas, seksualinio identiteto paieškos, pirmieji lytiniai santykiai, neištikimybė, skyrybos, seksas už pinigus, konfliktai dėl pinigų, sprendimas susilaukti vaikų, senjorų seksas ir nuo Kristaus laikų su savimi žmonijos tampomas kaltės jausmas.

Ši knyga – tai Viktoro Šapurovo ir Daivos Ausėnaitės pokalbiai apie seksą. 17-a pokalbių prie kavos puodelio virto 17-a knygos skyrių. Kartais interviu, kartais ramaus pokalbio, kartais diskusijos ir net ginčo forma išdėstyti knygos skyriai patrauks įvairaus amžiaus skaitytoją. „Pokalbiai apie seksą“ kviečia pasikalbėti apie svarbiausią žmonių gyvenimo aspektą - seksą.

Knygos pristatymas vyks 2016 vasario 27 d., 17 valandą, Tarptautinės Vilniaus knygų mugės metu 3.2. salėje. Dalyvaus autoriai.

Kviečiame visus dalyvauti, o smalsiausiems pateikiame knygos ištrauką.

**********************

Sekso įvairovė

8 skyrius

Pro sekso parduotuves daugelis praeina spartesniu žingsniu. Kai pasirodė pirmosios, visiems buvo smalsu, o dabar lyg ir įsigali nuomonė, kad ten lankosi tik seksualiniai iškrypėliai, amžinai alkstantys sekso?

Yra manančių, kad tokias prekes perka tik nenormalūs žmonės. Be reikalo. Kartais verta ten apsilankyti. Pasisemti idėjų, o gal ir kažką išbandyti. Pasidomėjęs sužinojau, kad iš 10-ties klientų, perkančių sekso prekes internetu, būna tik viena moteris. Tačiau vyrai perka prekes, kurios skirtos pagerinti moters seksualinius pojūčius: silikoninius žiedus, ant varpos dedamus vibratorius.
Ne mažiau populiarūs tarp lietuvių yra lytinį aktą ilginantys prezervatyvai, lubrikantai analiniam seksui, masturbatoriai ir vyriški stringai. Visame pasaulyje perkamiausia moterų prekė yra vibratoriai.

Teko kalbėtis su vienos internetinės sekso prekių parduotuvės vedėja. Ji sakė, kad lietuviai internetu mėgsta užsisakyti seksualių drabužėlių. Dažniausiai perka atvirus tinklinius triko, dar vadinamus katės kostiumais. Taip pat tarnaičių uniformas, atvirus komplektus. Populiarios ir kelnaitės bei stringai su perlų juostelėmis tarpkojy ar kelnaitės atviru tarpukoju. Ar tai normalu?

Nemanau, kad seksualiniai žaisliukai yra skirti tik iškrypėliams, nebent gyvenate pagal seną Sovietų sąjungoje gyvavusią nuostatą, jog sekso apskritai nėra. Seksualiniai žaisliukai neturėtų ir negalėtų pakeisti įprasto lytinio gyvenimo. Jei porai kyla noras, kaip nors paįvairinti savo seksualinius santykius, pasinaudoti papildomomis priemonėmis, tai nieko blogo. Kartu nugyvenusių dvidešimt ir daugiau metų žmonių santykiai labai pasikeičia. Ligos, psichologinės problemos, seksualumo lygio pasikeitimas, gimdymai, tarpusavio santykių kaita – visi šie dalykai lemia seksualumą. Jeigu porai kyla noras pasinaudoti žaisliukais ir abiem tai priimtina, manau, tai yra gerai ir tikrai normalu.

Po dvidešimties metų buvimo kartu gal ir verta paįvairinti rutiną, tačiau ką galvoti, jeigu apie žaisliukus imama galvoti po pusmečio ar kelerių metų?

Nors egzistuojanti pasiūla natūraliai sukuria paklausą, egzistuoja ir kita medalio pusė. Tikėtina, kad tokia pora turi tarpasmeninių problemų ir bando jas spręsti seksu. Tokiu atveju seksualiniai žaisliukai santykių nepagerins. Neįmanoma moters sujaudinti tepalais, jeigu ji tam nepasiruošusi, jei jai nepriimtinas partneris, jei skauda, ji bijo ir t. t. Žaisliukai visada yra tik priedas, ir toks turėtų būti požiūris į juos. Dėl intymių santykių besikreipiančioms poroms visada sakau, kad svarbiausia – dviejų žmonių psichologinis artumas. Kokybiškam seksui reikia meilės, simpatijos, jausmų.

O kam išvis tų žaisliukų reikia?

Šios prekės kartais gali patobulinti seksą, pavyzdžiui, lubrikantai pagerina sueitį. Tačiau moteris dėl to gali sunerimti, nes tam tikro trūkumo koregavimas byloja apie jos netobulumą. Siūlau patiems atsakyti į klausimą – ko iš tų prekių norite? Jeigu žmogus nori išspręsti visas problemas ir patirti seksualinį pasitenkinimą, kurio anksčiau nebuvo nė kvapo, tai žaisliukai tokios užduoties atlikti nepajėgs. Kiekvienas turi anatominių ypatybių ar fiziologinių defektų, todėl pagalbinės priemonės gali šiek tiek padėti. Tačiau svarbiausia suvokti, ką abu galite pakeisti palyginti su tuo, kas buvo anksčiau.

Įsivaizduokite situaciją – moteris siūlo vyrui įsigyti dirbtinį falą, o vyras pasijunta menkas, nes jam atrodo, kad moteriai jo vieno nepakanka... Ne kiekvienai porai tai tinka. O jei vienas iš partnerių yra pavydus, apie tai net užsiminti nevertėtų. Pavyzdžiui, vyrui toks pasiūlymas gali sukelti minčių, kad partnerė su kažkuo susitikinėja ir ji iš to žmogaus išmoko tokių naujovių. Ypač įtarūs yra vyrai.

Seksas yra išskirtinė vyro kompetencijos sritis, todėl visas naujoves ir pokyčius norėtų siūlyti tik jis. Net visuomenėje seksualinis aktyvumas labiau siejamas su vyrais, o ne su moterimis. Tad moteriška iniciatyva gali būti nesuprasta ir netinkamai interpretuojama.
Visada reikia prisiminti tris dalykus, užtikrinančius darnius santykius, kuriuos mes vadiname meile.

Kamasutroje parašyta, kad turi būti seksualinis, dvasinis ir emocinis artumas – tai ir yra tie trys svarbiausi dalykai. Jeigu nors vienoje šių sričių yra nesklandumų, tuomet byra visa harmonija. Tad prieš išmėginant ką nors nauja visada verta pagalvoti, kodėl kyla toks noras. Kuri meilės dalis nusilpo ir kodėl.

Sakykite, ką byloja botagėlis ir antrankiai, kokia yra juos perkančių asmenų psichinė būsena?

Kiekvienas žmogus gali jausti poreikį sau ar kitam sukelti skausmą. Kraštutiniu atveju tai tampa liga, iškrypimu. Nereta moteris mėgsta antrankius. Pats lytinis aktas visuomet aktyvesnis iš vyro pusės, nes vyras savo lytiniu organu įsiveržia į moterį. Moteris mylėdamasi daugiau atiduoda savęs, todėl kai kurioms reikia psichologinės kompensacijos.

Jos nori jausti savo jėgą kaip priešpriešą vyro dominavimui. Kaip atsakas į tai kyla noras panašiai elgtis su vyru. Todėl moteris gali norėti apriboti vyro judrumą, padaryti jį pasyvesnį. Tam naudojami antrankiai, raiščiai, atitinkama apranga. Šiuo atveju tai nėra vien tik sadistinis poreikis, tai pagrindą ir paaiškinimą turintis elgesys.

O jeigu to nori vyras?

Vyrui turėtų pakakti aktyvumo lytinio akto metu. Papildomai daryti moterį pasyvesnę nėra reikalo. Nebent jis turi sadistinių poreikių... Klausimas, ar tai priimtina moteriai? Pasitaiko porų, kuriose vyras nusiteikęs sadistiškai, o moteris – mazochistiškai. Jis ją kandžioja, o jai tai patinka. Nors ir turi sutrikimų, jie gali puikiai gyventi, nes abiem tai priimtina.

Sadomazochistinius santykius neblogai pavaizdavo knygos „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ autorė, tačiau tą poreikį labiau jautė vyras, o ne mergina, dėl to kilo jų santykių dramos. Esu įsitikinęs, kad pora turi kartu priimti sprendimus dėl vienokio ar kitokio seksualinio elgesio, modelio ar pozos. Tikrai vienas neturėtų ko nors reikalauti, o kitas tam paklusti.

Lietuviškų interneto parduotuvių statistika rodo, kad lietuviai mėgsta pirkti visokius rūbelius, skirtus seksualiniams žaidimams. Kaip jūs vertinate persirengimus?

Ar jūs niekada nenorėjote lovoje vienam vakarui tapti sesele, tarnaite, o savo mylimąjį pamatyti persirengus jūreiviu ar kaubojumi? Žmonės neretai turi tokių seksualinių fantazijų, susijusių su tam tikra profesija, išvaizda, tipažu.

Prisimenu keletą porų, kurios tokiu būdu bandė spręsti tarpusavio problemas. Iš tų situacijų galiu daryti išvadą, kad vyrai dažnai mąsto klaidingai („jeigu seksas geras, vadinasi, ir mūsų santykiai yra geri“). Vyrai pirkdavo seksualius apatinius savo moterims ir norėdavo, kad jos, pavyzdžiui, atliktų striptizo šou. Aišku, lengviau priversti kažką daryti partnerę, o ne pasistengti ją labiau patenkinti. Tais atvejais savų pastangų trūkumą vyrai bandydavo kompensuoti prašydami partnerių persirengti.

Iš tiesų persirenginėjimus vertinu kaip puikią priemonę rutinai pagyvinti. Moters rūbai gali didinti abipusį susijaudinimą, kuris dar labiau padidėja liečiantis. Galų gale tai paįvairina ne tik seksualinę rutiną, bet ir gyvenimišką kasdienybę. Tokių persirenginėjimų inspiruoti nauji žodeliai gali tapti poros sutartiniais ženklais, galimybe tik jiems suprantama kalba pasakyti vienas kitam, kad vienas kito geidžia ar yra susijaudinę. Tai labai pikantiška, džiaugiuosi, kad lietuviai tai daro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (603)