Turiu vaikiną, reguliariai mylimės ir jis man suteikia viską, ko noriu. Bet štai prieš kelias dienas aš susapnavau fantasmagorišką, klaikų erotinį sapną. Jeigu kada nors gyvenime pamatyčiau tokį pornografinį siužetą, aš pasibaisėčiau, man pasidarytų bloga, gaila dalyvaujančių žmonių, nes jis buvo žeminantis, dalyvaujant kraupiems prietaisams, nenoriu leistis į detales, bet vienu žodžiu – baisus. Ir aš patyriau orgazmą pačioje labiausiai žmogaus valią pažeminančioje vietoje.

Esu skaičiusi apie erotinius sapnus, daug kur rašo jog sapnuojama tai, ką laikai seksualiu, bet realiame gyvenime bijai pripažinti ar tai yra pvz. uždrausta. Bet aš negaliu suvokti, kaip aš galėjau sapnuoti tokius klaikius dalykus ir baisu savęs pačios. Gal galėtumėte kaip nors padėti? Ar yra koks nors išaiškinimas, kad nebūtinai man slaptai erotiška tai, kas yra antžmogiška?

Milda (vardas pakeistas)

Atsako psichologė Irma Skruibienė (skruibis.lt | namuterapija.lt)

Labas, Milda, ačiū už atvirą laišką. Tikiu, kad gali būti nelengva dalintis patyrimais, kurie Tau pačiai atrodo šlykštūs. Ir įsivaizduoju, kaip Tavo aprašomas sapnas gali išgąsdinti ir sukelti daug klausimų. Tuo pačiu atrodo, kad toks ryškus, sukrečiantis sapnas gali byloti apie kažkokius svarbius su Tavimi vykstančius procesus. Tačiau aš kviesčiau į sapno simboliką žiūrėti ne tiesiogine, o perkeltine prasme – sapnuose retai kada įvykiai ar vaizdiniai pasireiškia tiesiogiai. Tad nors sapnas yra susijęs su erotika, jis gali reikšti ir visai ką kita.

Sapne esančios figūros, veikėjai, vaizdiniai paprastai simbolizuoja paties žmogaus vidines dalis, jame pačiame vykstančius, dažniausiai neįsisąmonintus, procesus. Tavo papasakotam sapne skamba pažeminimo tema, galbūt ir prievartos, tačiau paradoksaliai iš to yra patiriamas malonumas.

Norisi pakviesti Tave pagalvoti, ar yra tokių situacijų, nesvarbu, kokiose gyvenimo srityse, kur pati su savimi elgiesi (ar leidi kitiems elgtis) nepagarbiai, galbūt per nenorą, per kažkokią prievartą? Kaip su tokiomis situacijomis galėtų būti susijusi sapne patiriamo orgazmo simbolika? Paprastai pats sapnuotojas gali geriausiai suprasti ir paaiškinti savo sapno reikšmę, reikia tik kelių nuorodų, kuria kryptimi žiūrėti.

Sapne taip pat gali atsirasti vaizdiniai, susiję ne tik su Tavo asmenine patirtimi. Kažkokiomis simbolinėmis formomis gali iškilti ir šeimos, giminės istorijos patirtis – galbūt neįsisąmoninta, neįvardinta. Sapno vaizdiniai gali ateiti ir iš simbolinės informacijos plačiąją prasme – iš mitų, pasakų, religinių tekstų.

Carlas Gustavas Jungas tai vadintų su kolektyvine pasąmone, su archetipine informacija susijusiais simboliais. Žinojimas, kad gali taip būti, gal padėtų kiek lengviau, nuolaidžiau žiūrėti į save – tokio sapno sapnuotoją, nes sapno vaizdiniai gali ateiti ne iš asmeninės, bet kolektyvinės patirties. O žmonijos patirtis oho!, kokia visokia buvo ir yra.

Clarissa Pinkola Estés knygoje „Bėgančios su vilkais. Laukinės moters archetipas mituose ir pasakose“ [plačiau] rašo apie prigimtinį dvasios grobuonį, slypintį kiekviename iš mūsų. Pasak C. P. Estés, „tiek mūsų viduje, tiek išorėje egzistuoja jėga, kuri priešinasi natūraliems mūsų prigimties instinktams“ (p. 64). Ji gali nuslopinti mumyse esantį. įžvalgumą, intuiciją, atkaklumą, kūrybinę energiją. Tam, kad šį grobuonį įveiktume, turime visų pirma atrasti, suprasti, kad jis yra ir kas jis yra (kaip pasakoje „Mėlynbarzdis“). Tai, ką rašau šioje pastraipoje, yra apie simbolinę, perkeltinę prasmę. Bet apie tą patį yra ir sapnai. Tavo sapno vaizdiniai man priminė šią simbolinę informaciją. Nors galiu ir klysti – galbūt Tau atrodys, kad ji nesusijusi su Tavo sapnu. Ir būsi teisi.

Galbūt matydama daugiau būdų, kaip galima žiūrėti į sapnus, galėsi toliau ieškoti ir, tikiuosi, atrasti.

Sėkmės.