Kas gresia seksualiai priekabiaujančiui asmeniui, kas yra seksualinis priekabiavimas, kur kreiptis? Į šiuos kausimus atsako įmonės „Verdiktas“ teisnininkė Aistė Juodytė.

Kas yra laikoma seksualiniu priekabiavimu?

Seksualinio priekabiavimo aukomis dažniausiai būna moterys, o priekabiautojai yra vyrai, kurių socialinė ar ekonominė padėtis yra žymiai geresnė. Seksualinis priekabiavimas turi daugybę išraiškos formų. Tai nepageidaujami seksualiniai veiksmai su asmeniu.

Ši sąvoka apibrėžiama tiek Lietuvos teisės aktuose (moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme, darbo kodekse), tiek tarptautiniuose teisės aktuose.

Kas būdinga?

Visų pirma, nukentėjusįjį ir priekabiautoją turi sieti asmeniniai santykiai, pavyzdžiui darbo, tarnybiniai ar kitokio pobūdžio santykiai.

Antra, turi būti fiziniais veiksmais ar žodžiu išreikšti seksualinio pobūdžio veiksmai. Atkreiptinas dėmesys, jog tai ne bet kokie veiksmai ar žodžiai, bet turintys seksualinio pobūdžio elementų. Tai gali būti iš pirmo žvilgsnio sunkiai pastebimi veiksmai: geidulingi žvilgsniai, švilpimai, kūno formų aptarinėjimas, tariamai atsitiktiniai prisilietimai prie įvairių kūno dalių, darbo sabotažas, gašlūs juokai, anekdotai.

Seksualinio priekabiavimo formų gali būti ir akivaizdesnių: seksualinio turinio laiškai, nepageidaujami prisilietimai, apkabinimai, prisilietimai iš pasalų (pavyzdžiui, griebimas už krūtinės ar kitų intymių kūno vietų), žeminantis elgesys, psichologinis spaudimas, seksualinių paslaugų siūlymas, seksualinė prievarta ir kiti.

Seksualinis priekabiavimas gali prasidėti nuo nekaltų vos pastebimų veiksmų, o baigtis itin nemaloniomis pasekmėmis.

Kas gresia už seksualinį priekabiavimą?

Galima reikšti civilinį ieškinį dėl žalos atlyginimo. Galimos administracinės poveikio priemonės. Galima net baudžiamoji atsakomybė. Žmogus siekdamas seksualinio bendravimo ar pasitenkinimo vulgariais ar panašiais veiksmais, pasiūlymais ar užuominomis priekabiavo prie kito asmens, padarė baudžiamąjį nusižengimą ir baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Kaip atskirti tai flirtas ar seksualinis priekabiavimas?

Labai svarbus faktorius yra asmens reakcija į veiksmus. Kas vieną asmenį gali įžeisti, kitą pamaloninti. Svarbu nesumaišyti draugiško dėmesio su priekabiavimu. Pavyzdžiui, skirtingai gali būti vertinami kolegos pasakyti komplimentai ir vulgarūs komplimentai pasakyti gatvėje iš nepažįstamų asmenų. Šiais atvejais gali kilti skirtingos emocijos, todėl ir elgesys gali būti vertinamas skirtingai. 

Pirmu atveju gali būti tiesiog draugiškas elgesys, o antru jau seksualinis priekabiavimas. Esmė – kaip pats asmuo jaučiasi dėl elgesio. Todėl labai svarbu mokėti atskirti seksualinį priekabiavimą tiesiog nuo draugiško elgesio ar flirto.

Draugiškas flirtas, kuris malonus abiems asmenis negali būti laikomas seksualiniu priekabiavimu. Priekabiavimas yra nepageidaujamas, nemalonus elgesys. Kartais priekabiautojas net nesuvokia, jog priekabiauja, tiesiog mėgina atkreipti į save dėmesį ar pajuokauti, todėl labai svarbu pranešti asmenims, jog jų elgesys jums yra nepriimtinas.

Jei tapote seksualinio priekabiavimo auka, kiekvienu atveju siūlome vykti į Moterų ir vyrų lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, kur bus suteikta kvalifikuota konsultacija ir esant poreikiui pradėtas tyrimas. Netylėkite, seksualinis priekabiavimas yra rimtas Jūsų teisių pažeidimas už kurį gresia atsakomybė.