Ohajo (JAV) universiteto psichologai pabandė tai padaryti. Jie pasiūlė tiriamiesiems įvertinti skirtingų kultūrų moteris vaizdavusius meno kūrinius. Išvada nustebino pačius tyrėjus: vienos epochos menas mažai ką sako kitos epochos žmonėms apie moters grožį.

Majų (Centrinė Amerika) moterys dažė veidą mėlynais dryžiais ir tepėsi kūną raudonu tepalu, pagamintu iš sakų, norėdamos tapti itin patrauklios. Kinijoje moters grožio idealu laikyta mažytė moters pėda ir, siekiant šio idealo, laužyti mergaičių kojų kaulai, pėdos tvirtai bintuotos, kad nustotų augti. Tuo pat metu kinų vyrų vyriškumą simbolizavo ilgi plaukai, supinti į kasas.

Šių dienų vyriškiui sunku suprasti, kodėl jo protėvių iš viduramžių Europos moters grožio samprata draudė plaukų šviesinimą ir reikalavo dangstyti moters figūrą bei plaukus, o idealiu laikytas pailgas veidas, rachito pažeistas kūnas bei maža krūtinė. Renesanso epocha grožio etalonu skelbė blyškų veidą, aukštą kaktą ir “gulbės” kaklą.

Atsiliepdamos į šį idealą, moterys pradėjo skusti plaukus virš kaktos, išsipešiodavo antakius bei, norėdamos pailginti kaklą, skuto pakaušį. Vėliau, įsivyravus Rokoko stiliui, svarbiausiu moters grožio požymiu tapo prašmatni šukuosena. Brangų kirpėjo kūrinį norėta išsaugoti kuo ilgiau, todėl mėnesiais nešukuoti ir netrinkti plaukai.

Ispanijos karalienė Izabelė galėjo viešai didžiuotis, kad buvo prausta tik du kartus per savo gyvenimą – gimusi ir vestuvių dieną…
Tuo tarpu anoreksiškame XXI amžiuje netgi Antikos graikų moters grožio etalonas - Afroditė (ūgis - 164 cm., krūtinės apimtis - 86 cm., klubų – 93 cm.) būtų įvertinta kaip storulė, tikrai netinkanti dirbti modeliu.

Tikslūs grožio apskaičiavimai

Galima dažniau prisiminti faktą – grožio suvokimas kito, galima dažniau kartoti posakį – dėl grožio nesiginčijamą (nors dėl jo nuolat ir ginčijamasi). Galima bandyti grožio suvokimą valdyti. Tai padaryti bando reklamos specialistai, šou verslo atstovai ir ...pažinčių tinklalapių dalyviai. Pastarieji/pastarosios neretai nežino šios srities tyrimų, todėl daro klaidų.

Veiksmingesnis būdas įvertinti moters grožį galėtų būti jos nuotraukų peržiūra.

Nuotraukoje besišypsančiai gražuolei skirti didesnį ar mažesnį balą už patrauklumą geba visi vyrai, o kompiuteriu pakeitus moters kūno proporcijas, galima sužinoti, ar jos patrauklumas didėja ar mažėja, taip pat pasekti, į ką krypsta vyrų žvilgsniai.

Lengva numanyti, kad vyrai įdėmiausiai apžiūrinėja moters krūtis, kojas ir visą figūrą. Kas nutiktų, jei tyrėjai pakeistų šių kūno dalių vaizdą, pavyzdžiu, pailgintų kojas ar padidintų krūtis?
Pažinčių tinklapiuose pateikiamų nuotraukų tyrimas atskleidė, kad saikas reikalingas visame kame, taip pat ir čia.

Didelė krūtinė?

Taip, tris ar keturis kartus nuotraukoje padidinus moters krūtinę, ji susilaukdavo entuziastingų vyriškų komentarų, tačiau, kai vyrai vertindavo bendrą moters patrauklumą, beveik nepridėdavo balų.

Papildomus patrauklumo balus gaudavo tos nuotraukos, kuriose būdavo paryškintas krūtų stangrumas ir tarpelis tarp jų. Taigi moters krūtinę pakeliančios liemenėlės turėtų būti efektyvesnis būdas pritraukti vyrų dėmesį nei krūtis didinantys implantai.

Ilgos kojos?

Kūdikiai gimsta trumpomis kojytėmis, vaikystėje kūno ir kojų ilgio santykis mažai kinta. Tik mergaitėms pradėjus bręsti, jų kojos pastebimai ilgėja. Vėliau suaugusių moterų kūno ilgis vėl priartėja prie kojų ilgio, todėl joms tenka avėti aukštakulnius batelius. Ar vis aukštesni ir aukštesni kulniukai pavers jos kojas patrauklesnėmis? Tyrimo metu paaiškėjo, kad ne. Moteriai derėtų kulniukų dėka pailginti kojas ne daugiau kaip 4 proc. ūgio.

Plonas liemuo?

Plonas liemuo daugelio merginų ir moterų svajonė. Anoreksija yra liūdna svajonės vaikymosi pasekmė. Gal sergančių šia liga sumažėtų, jei moterys, siekiančios tapti vis laibesnėmis, žinotų, kad patraukliausias vyrams yra toks moters klubų ir liemens santykis, kai liemuo sudaro 70 proc. klubų apimties (80 proc. pastebimai sumažina patrauklumą, o klubams ir liemeniui susilyginus, moteris jau nebedomina vyrų).

Nuogybė?

Tyrimas parodė, kad nuogų moterų nuotraukos, ypač tos, kuriose matomos jų genitalijos, apžiūrinėjamos ilgiau. O patrauklumo vertinimas? Gal ir keista, bet patrauklumo balas – ne didesnis. Šį balą ženkliai sumažino ir visiškai uždengtas moters kūnas.

Tradiciniais musulmoniškais rūbais, kai atidengtos lieka tik akys, apsirengusios moterys bent jau JAV vyrams nekėlė jokių teigiamų minčių. Palankiausiai vertintas tų moterų patrauklumas, kurios atidengdavo dalį kūno. Mini suknelė ar (ne ir!) drąsi iškirptė padėjo moterims gauti aukščiausią patrauklumo balą.

Lūpos?

Į seksualiai susijaudinusios, t. y. patrauklų vyrą pamačiusios, moters lūpas priplūsta kraujo, jos šiek tiek padidėja bei parausta. Pasidažiusios lūpas moterys vyrams atrodė patrauklesnės, nes pasąmonė sakė jiems: manimi domimasi. Tuo tarpu itin ryškiai pasidažiusi lūpas moteris atrodė pernelyg agresyvi, ir jos patrauklumas buvo vertinamas žemesniais balais.

Akys?

Tankūs antakiai biologiškai skirti nukreipti prakaitą, o ilgos blakstienos puikiai apsaugo akis. Riestos blakstienos saugo dar geriau, nes nesulimpa. Moterys tai nujaučia ir stengiasi paryškinti akis. Visgi labai tankūs, ryškūs moterų antakiai nepasirodė patrauklūs vyrams.

Šypsena?

Tyrimo išvada: kuo jos daugiau, tuo geriau. Besišypsančių ar besijuokiančių moterų nuotraukos surinko didžiausius patrauklumo balus.

Kokia galėtų būti išvada?

Truputis sporto – tiek, kad moteris atrodytų žvali, bet ne raumeninga. Truputis dažų - bet nesinaudojant mūrininko mentele. Šiek tiek atvirumo rengiantis - vos gilesnė iškirptė, paryškinanti krūtis liemenėlė, bateliai truputį aukštesniais kulniukais. Daug, labai daug – šypsenų, džiaugiantis gyvenimu. To turėtų pakakti, kad daugelis vyrų bent jau pažinties pradžioje ją laikytų labai patrauklia moterimi.