Psichologai Galena K. Rhoades ir Scottas M. Stanley iš Denverio universiteto išsiaiškino, kaip mūsų ikisantuokinio gyvenimo aplinkybės veikia santykių šeimoje kokybę.

2007-2008 metais jie atrinko daugiau kaip tūkstantį amerikiečių, kurių amžius nuo 18 iki 23 metų. Visi jie jau buvo užmezgę romantinius santykius, tačiau dar nesusituokę. Po penkerių metų su tiriamaisiais vėl buvo susisiekta ir pasiteirauta, kaip jiems sekėsi. Paaiškėjo, kad per tą laiką susituokė 418 žmonių, kurie ir dalyvavo tolimesniame tyrime.

Pirmiausia jie atsakė į anketų klausimus, leidžiančius įvertinti šeimyninės laimės ir gerovės lygį, vėliau psichologai palygino, kuo skiriasi 40 procentų pačių laimingiausių porų nuo likusių 60 procentų, kurie nėra tokie patenkinti savo santuokiniu gyvenimu. Psichologai padarė kelias išvadas.

Pirma, geriau jaučiasi tie, kurie santuoką pradeda „nuo balto lapo“, tai yra, ankstesnė romantinių santykių patirtis nėra didelė. Beje, seksualinių partnerių skaičius šiuo atveju nėra labai svarbus veiksnys.

Taip, jis svarbus moterims – kuo mažiau seksualinių partnerių iki santuokos jos turėjo, tuo laimingesnės jaučiasi po vestuvių. Vyrų atveju statistiškai reikšmingas ryšys neišryškėjo. Be to, ir moterys, ir vyrai, kuriems sutuoktinis ar sutuoktinė buvo vienintelis partneris per visą gyvenimą, nesvarbu, iki vestuvių ar po jų (tokių buvo 23 procentai), jautėsi laimingesni už tuos, kurie turėjo su kuo palyginti.

Tačiau gerokai svarbiau pasirodė kita – ankstesnio bendro gyvenimo patirtis, įskaitant netgi su būsimu sutuoktiniu, mažina sėkmingos santuokos šansus. Vaiko turėjimas – taip pat, ypač moterims. Tarp tų, kurios jautėsi laimingos santuokoje (tie patys 40 procentų), 43 procentai ištekėjo neturėdamos atžalų ir tik 25 procentai iki santuokos jau turėjo vaiką. Vyrų atveju šis skirtumas taip pat egzistuoja, tačiau nėra toks didelis – atitinkamai 41 ir 31 procentai.

Antra, laimingesni yra tie, kurie apgalvotai ir tikslingai planuoja svarbius gyvenimo žingsnius, tokius kaip santykių pradžia ar kūdikio gimimas, aptaria juos tarpusavyje, planuoja ir netgi lanko kursus būsimiems sutuoktiniams, tačiau ne tie, kurie pradeda šeimyninį gyvenimą nuo atsitiktinės pažinties, atsitiktinio sekso ir neplanuoto nėštumo.
Trečia, svarbios ir pačios vestuvės. Tarp laimingiausių porų 41 procentas respondentų šventė savo vestuves ir tik 28 procentais apsiėjo be didelių iškilmių. Įdomiausia yra tai, kad tarp laimingiausiųjų 47 procentai į savo vestuves buvo pakvietę daugiau kaip 150 svečių ir tik 31 procentas apsiribojo 50 ar mažiau svečių.

Tyrimo autoriai pažymi, kad šiuo atveju svarbios ne šventei skirtos išlaidos, ne pinigai, o būtent viešumas – tai, kaip stipriai jaunavedžiai prisiima santuokos įsipareigojimus draugų ir kaimynų akivaizdoje. Tikėtina, kad kuo viešesnės tampa vestuvės, tuo labiau sutuoktiniai stengiasi puoselėti savo santykius, kad pateisintų visų lūkesčius. Arba priešingai – kuo labiau žmonės pasikliauna vienas kitu ir savo meile, tuo labiau jiems norisi savo laime dalintis su visu pasauliu ir tuo noriau į savo vestuves jie kviečia svečius.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)