Antikos laikais buvusi filosofų simboliu. Viduramžiais laikyta brandos ir jėgos ženklu. Žyminti ribą tarp vaikiško ir vyriško pasaulio. Jos didenybė barzda į madą su trenksmu sugrįžo 2013 metais ir, panašu, nesiruošia lengvai užleisti „tikro vyro“ aksesuaro pozicijos.

JAV plastinės chirurgijos specialistai ploja rankomis: vis daugiau 20-40 metų amžiaus vyrų ryžtasi 18 tūkst. litų vertės procedūrai, kurios metu galvos plaukai persodinami ant smakro. O į Lietuvą pamažu veržiasi ir savo vietą sėkmingai atranda barzdaskučių salonų kultūra. Iš kur žinoti, kad tai nėra tik trumpalaikė mada?

Simbolinė reikšmė

Kad pasididžiavimas plaukais ant smakro nėra Končitos išradimas, liudija įspūdinga, kartais net ritualinė barzdos reikšmė žmonijos istorijoje. Pavyzdžiui, trys barzdos plaukai kadaise buvo naudojami kaip sudėtinė antspaudo dalis rašytiniuose susitarimuose. O štai senovės germanų teisynuose barzdos turėjo ypatingos apsaugos objekto statusą – barzdos nupjovimas arba nurovimas reiškė sunkų įžeidimą, o priverstinis barzdos skutimas buvo maištininkams taikyta bausmė.

Savo populiarumo piką pasiekusi 1892 metais, šiandien barzda ir vėl tampa neatsiejama šiandieninio vyro garderobo detalė. Smakro srityje augančius plaukus puoselėja ir prižiūri tiek jauni hipsteriai, maištaujantys prieš masinę kultūrą ir besivaikantys vakarietiškų stiliaus ikonų, tiek gyvenimo viduramžį peržengę solidūs „stipriosios“ lyties atstovai.

Žvelgiant iš moteriškų pozicijų, barzda, kaip ir bendras kūno plaukuotumas, transliuoja ne tik informaciją apie sveiką vyro imuninę sistemą ar vyrišką pajėgumą, bet ir apie vyro brandą ar net aukštesnę socialinę padėtį. 2004 metais Britanijos karališkosios farmacininkų draugijos atliktas tyrimas atskleidė, kad „barzdočiai“ vertinami kaip potencialiai aukštesnes profesines pareigas turintys vyrai.

Barzdos neužtenka?

Tačiau N40 vyrų bendruomenė ragina prisiminti viduramžišką barzdos dilemą: barzda nepavers Jūsų tikru vyru, jei už jos garbanų slėpsis taip ir nesubrendęs berniukas. Labiau nei barzdos auginimas, vyriškumą puošia vidinių savybių – valios, atsakomybės, ryžto, drąsos – ugdymas. Be to, barzda barzdai nelygu. Neprižiūrėta ir netvarkinga barzda vyriškumo neprideda – greičiau net atima.

Tai, kad barzdos negalima vertinti kaip nepakeičiamo sėkmingo vyro simbolio, liudija ir naujausių tyrimų duomenys. New South Wales universiteto tyrimas diagnozuoja, kad barzdas puoselėjantys vyrai anksčiau ar vėliau užleis savo lyderiaujančias pozicijas moteriško dėmesio atžvilgiu. Tyrimo metu paaiškėjo, kad kuo įprastesnis visuomenėje tampa barzdoto vyro profilis, tuo mažiau įdomus ir patrauklus jis darosi moterims.

„Barzdočių“ kraštutinumai

Klubas N40 pastebi ir kitą paradoksą: Lietuvoje barzdas augina arba labiausiai apsileidę vyrai (kurie sunkiai tvarkosi ne tik su savo smakru, bet ir su gyvenimu), arba patys valingiausi vyrai, sutinkantys investuoti ypač daug dėmesio ir kantrybės ne tik į kasdienio gyvenimo sėkmę, bet ir į savo išvaizdą. Kas blogiausia, bemaž visi Lietuvos barzdočiai yra linkę save priskirti pastarajai kategorijai, nors iš tikro jai priklauso tik mažuma.

Kadangi abu kraštutinumai turi savo pavojų, N40 atstovai siūlo neatmesti ir trečiojo – saugaus, nesenstančio ir vyriškumui nė kiek nežalingo kelio: klasikinio švariai nusiskutusio vyro įvaizdžio. Tikrąją vyro vertę bet kokiame amžiuje labiau nei barzda ar kiti vyriški atributai lemia brandus elgesys bei pozityvus ir valingas požiūris į gyvenimą.

Dėmesio! Vyrų judėjimas N40 klausia Jūsų nuomonės apie barzdotus ir bebarzdžius vyrus. Ir kviečia pasidalinti savo mintimis bei gyvenimiškomis patirtimis. Sekite mūsų rubriką „Gyvenimas prasideda nuo 40” ir prisidėkite prie socialinio projekto savo klausimais, istorijomis bei patarimais – laukiame Jūsų laiškų el. paštu info@n40.lt. Aktyviausių Delfi skaitytojų laukia firminiai klubo marškinėliai!

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!