Primena atvejį, kai liepiate vaikui atsiprašyti dėl blogo elgesio, o jis to nenori. Galiausiai jį priverčiate, ir kas iš to? Vaikas piktu balsu surinka: „Atsiprašau!“ ir tuomet pabėga. Žodžiai pasakyti, tačiau tonas byloja apie visiškai priešingus jausmus. Panašiai ir vyrų atveju. Moterys nenori tikėti tuo, ką sako vyrai, jei jaučia, kad jų žodžiams trūksta nuoširdumo.

Vyrai šiose situacijose jaučiasi nesuprasti. Kodėl? Nes jie siunčia prieštaringas žinutes.

Viena vertus, jie išsako savo jausmus, tačiau kita vertus, tai darydami jaučiasi nejaukiai. Todėl jie gali būti šiurkštūs sakydami meilius žodžius, komplimentą gali pasakyti atsainiai, o atsiprašymą - išrėkti. Žodžiai pasakyti, tačiau nedraugiškas balso tonas išduoda nejaukumo jausmą.

Kitas dalykas - patirties trūkumas. Galbūt vaikystėje berniukai nesulaukė paskatinimo ar negalėjo mokytis išreikšti savo jausmų. Užaugę jie taip pat nemokės to padaryti. Tyrimai rodo, kad berniukai ir mergaitės, augę iš pažiūros identiškose aplinkose, auklėjami visiškai skirtingame socialiniame ir emociniame klimate. Viename trijų mėnesių kūdikių ir motinų tyrime motinos daugiau kalbėjo su savo moteriškos lyties kūdikiais nei su berniukais. Vėliau tokios mergaitės buvo linkusios daugiau reikštis, lyginant su vyriškos lyties kūdikiais.

Augdami berniukai mato, kad jų tėvai nelinkę itin daug kalbėti - kalbėtis su lėlėmis ar pamėgdžioti motinos kalbėjimą yra nevyriška, nors mama dažniausiai yra bendravimo pavyzdys namie. Berniukų užsiėmimai daugiausia susiję su veiksmu, o ne kalbėjimu.

Ar jie kalbasi su savo žaidimų veikėjais? Berniukų žaislai (sunkvežimiai, lėktuvai, mašinos, kareivėliai, transformeriai) skirti drąsai išreikšti. Nenuostabu, kad kai kuriuose tyrimuose atskleidžiama, jog ikimokyklinio amžiaus berniukai savo kalboje naudoja daugiau garso efektų, tokių kaip variklio garsai, nei mergaitės.

Kita vertus, mergaičių žaidimai skatina bendravimą ir verbalizaciją. Arbatos rinkiniai, gyvūnėliai, drabužėliai, lėlės - visa tai skatina žodinį bendravimą su žaidimų draugais ir pačiais žaisliukais.

Ir galiausiai - moteris dažnai sutrikdo garsus vyro balsas. Jis jas prislegia. Jos atsitraukia, išsigąsta ir užsiveria. Deja, dažnai vyras tik to ir nori. Susidūrus su tokiu atveju, moteriai svarbu neatsakyti tuo pačiu. Joms nereikia šaukti. Geriau likti ramiai, užtikrintai, kalbėti pakankamai garsiai, kad išgirstų, tačiau neprarasti kontrolės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (183)