Orgazmo paslaptys

29 valstybėse atliktas Timo Wadswortho tyrimas, kuriame dalyvavo 27 500 vyrų ir moterų (amžius svyravo nuo 40 iki 80 metų) ir kuriam buvo pasitelktas „Globalus požiūrio į seksualumą ir seksualinį elgesį“ tyrimas, rodo, kad seksualinių patirčių dažnumas lemia laimės pojūtį.

Kūniško ir dvasinio ryšio tarp vyro ir moters aukščiausias taškas yra orgazmas, kurį idealiu atveju patiria abu. Ar patiria vyras, paprastai neabejoja tie, kurie pažįstami su vyriška anatomija. O moterims viskas kiek sudėtingiau. Jų genitalijos yra viduje, ir akivaizdžių įrodymų, tokių, kaip vyrų atveju, kad moteris pasiekė orgazmą, nėra. Šiuo klausimu galima kliautis tik moterišku sąžiningumu.

Orgazmas: pilnas arba dalinis

Pirmasis apie tai, kad moteris taip pat, kaip ir vyrai, gali pajusti pasitenkinimą, prakalbo Zigmundas Froidas. Jam priklauso ir mintis, dėl kurios kenčiame iki šiol - kad klitorinis orgazmas apibūdina psichologiškai infantilią, nesubrendusią moterį.

Klitorinis orgazmas, kurį patiria iki 42% moterų, panašus į vaginalinį. Jame dalyvauja šešis kartus mažiau raumenų, nei vaginalinio orgazmo atveju. Pilno orgazmo atveju reaguoja visas kūnas, jis trūkčioja spazmiškose konvulsijose, atnešdamas maksimalaus artumo su partneriu jausmą.

„Moterims ejakuliacijos analogas yra makšties raumenų susitraukimai... Šis procesas vyro suvokiamas kaip jo penio įtraukimas“, - savo knygoje „Meilė ir orgazmas“ rašo amerikiečių psichoterapeutas Aleksandras Louenas. „Pilnavertis moters orgazmas - tai konvulsyvi viso kūno reakcija ir ritmiški makšties ir dubens raumenų susitraukimai.“

Kas gi mums trukdo patirti šiuos nepakartojamus pojūčius?

„Mūsų psichika yra kūniška, ir problemos, kurios kyla mūsų seksualiniuose santykiuose - vidinių, psichologinių konfliktų pasekmė. Šie konfliktai formuojasi ankstyvoje vaikystėje“, - aiškina psichoterapeutė Irina Zemceva. - „Orgazmas - savo seksualumo patvirtinimas. Savo seksualumą daugelis moterų nesąmoningai blokuoja, tai neleidžia joms patirti orgazmo.“

Psichoterapeutės žodžiais, jei moteriai suformuotas požiūris į seksą kaip į nešvarų dalyką, jai nesinorės mylėtis. O jei artumo jausmas kils, ji vis tiek nesugebės patirti pilno pasitenkinimo. Kodėl taip vyksta?

Kaltas Edipas

Atsakymų į daugelį klausimų verta ieškoti tame, kaip mes nugalėjome Edipo kompleksą, kurį išgyvena vaikai nuo trejų iki penkerių metų.

„Šiame amžiuje mergaitė suvokia savo moteriškumą ir jaučia seksualinį (ne genitalinį) potraukį tėvui, džiaugiasi bendravimu su juo kitaip, nei artumu su motina“, - sako Aleksandras Louenas.

„Berniukas tuos pat jausmus junta motinai.“ Dėl to jam gali ateiti mintis užimti tėvo vietą, o mergaitei kyla konkurencijos su motina jausmas. „Tėvas mergaitei šiame amžiuje turi būti mylintis, sukuriantis saugumo jausmą“, - pasakoja Irina Zemceva. „Jis turi skatinti jos infantilų prisirišimą, jos vaikišką koketavimą, gėrėtis dukra, bet ne daugiau.“

O mergaitė santykiuose su tėvu turi suprasti, kad tėvui patraukli mama, nes ji moteris. Mergaitei taip pat reikia pasijusti maža moterimi, kuri išaugs ir virs tokia pat geidžiama, tačiau kitam vyriškiui. „Taip ji nesąmoningai ims vertinti savo moteriškumą ir savo patrauklumą“, - tęsia psichoterapeutė.

„Ir kai ji taps suaugusia, jau nebeturės rimtų problemų su savo seksualumu ir jai pavyks patirti pasitenkinimą su mylimu vyru.“ Kaip vystosi moteriškas seksualumas, jei Edipo kompleksas išgyventas ne itin sėkmingai?

Keturi moters seksualumo tipai

Aleksandras Louenas sukūrė moterišką tipologiją, remdamasis keturiais vaidmenimis, kuriuos vaidina moterys santykiuose su priešinga lytimi. Tai atitinka keturis mūsų brandos etapus: dukra, sesuo, romantiška mylimoji ir motina. Jei programoje nutiko klaida ir tolesnis moters psichologinis išsivystymas neperėjo į kitą etapą, tai pasireikš jos elgesyje. Lokenas taip pat nustatė, kokį orgazmą gali patirti kiekvieno tipo moteris.

Pirmasis tipas. Tėvelio dukrelė

Tėvas žvelgia į dukrą kaip į seksualinį objektą, jaučia jai neįsisąmonintą potraukį. Jis jai itin švelnus, jam patinka sodintis ją ant kelių, ją bučiuoti. „Moterys gali sutikti su tokiu vyro elgesiu, arba gali imti pavyduliauti, uždraudžia tokį glaudų ryšį“, - aiškina Irina Zemceva. Mergaitė pasąmoningai jaučiasi motinos konkurente. Dėl šio priešiškumo dukra nenori būti panaši į motiną.

Užaugusi ji suvokia, kad turi kažką, kas gali suteikti vyrams pasitenkinimą - vaikystėje tai suvokti jai leido tėvas. Tačiau kiekviename savo vyrų ji matys būtent jį, tėvą.

„Tačiau naudotis savo moteriškumu, tai yra, vagina, ji bijosi, pasąmoningai laikydama kiekvieną seksualinį kontaktą incestu, todėl jo vengia“, - sako Irina Zemceva. - „Jai patinka sugundyti, tačiau iki sekso nueinama labai retai.“ Tokia moteris paprastai frigidiška.

Antrasis tipas. Sesuo

„Moteris-sesuo neigia, kad jos meilužis yra jos tėvas“, - aiškina Aleksandras Louenas. „Ji į jį žvelgia kaip į brolį.“ Tokia situacija galima tokiu atveju, jei šeimoje buvo valdinga ir ambicinga mama, su kuria susiklostė šalti santykiai. Tačiau mergaitė labai šiltai bendravo su tėvu, tarp jų formavosi abipusė simpatija. Jai norisi jį palaikyti. Tačiau ji supranta, kad motina nepakęs seksualumo iš jos pusės.

Iš tokios mergaitės išauga moteris, kuri savo vyrui tampa seserimi. Jų interesai bendri, tačiau ji nesuvokia, kad širdies gilumoje niekina vyrą - kaip savo metu jos mama ne itin šiltai vertino tėvą.

„Su broliu nesimylima“, - sako Irina Zemceva. „Ir be to, patirti orgazmą - vadinasi, pasijusti tikra moterimi, o ne seserimi“. Tokio seksualumo tipo atstovė, pasak Loueno, gali patirti klitorinį orgazmą.

Trečiasis tipas. Mylimoji

Paprastai tėvas ir dukra artimi, tačiau jis ignoruoja jos poreikį jausti švelnumą ir emocinę paramą. Tokie tėvai idealizuoja dukteris, neigdami jų seksualumą. O dukros stato tėvus ant pjedestalo. Šio tipo moteris nenuslopina savo seksualinių norų, tačiau pabėgti nuo vidinio konflikto su tėvu jai nepavyksta. Šioje moteryje pasireiškia konfliktas tarp meilės ir sekso. Ji, pasak Loueno, gali patirti vaginalinį orgazmą.

Ketvirtasis tipas. Motina

Tokios moters šeimoje jėgų pasiskirstymas paprastai toks: stipri mama ir silpnas tėvas. Mergaitė kažkuria prasme vaidina... vyro savo motinai vaidmenį. Jos santykiai su tėvu labai šilti, tačiau ji jį niekina ir net nekenčia dėl silpnumo. Tuos pat jausmus jaučia ir savo vyrui, kuriam išoriškai bus labai paklusni.

Šio tipo moteris sukuria didžiulę šeimą, tai tam tikra kompensacija tam, kad ja nesidomima kaip asmenybe. Seksas jai neužsibaigia orgazmu, tačiau ji jaučia pasitenkinimą nuo fizinio artumo su vyru.

Nei vienas išvardintų tipų nesutinkamas grynu pavidalu. Idealiu atveju visi šie vaidmenys turi harmoningai derėti vienoje moteryje.

Orgazmo imitacija

Orgazmo pojūčiai nuolat keičiasi. Mes negalime pasiekti vienodo intensyvumo orgazmo kiekvieno suartėjimo metu. Tačiau, jei kažkuriuo metu išsikrovimas buvo nepilnas, ar reikėtų vaidinti orgazmą?

„Imitacija kenksminga ir neprasminga“, - sako seksologė Irina Paniukova. „Juk partneris bus užtikrintas, kad sugebėjo suteikti pasitenkinimą, nors iš tikro yra ne taip. Jis judės klaidinga kryptimi, niekada ir nesužinojęs, ką daro ne taip. Pralaimės abu.“

Tačiau retais atvejais imitacija galima. „Jei tai vyksta ne reguliariai, o tik kartais“, - sako seksologė. „Imitacija rekomenduojama, jei moteris nori išmokti audringai reikšti savo emocijas, ji gali pažiūrėti, kaip tai daro aktorės filmuose.“

75% moterų nepatiria orgazmo be papildomo klitorio ir vaginos stimuliavimo.

Mišrus orgazmas

Be vaginalinio ir klitorinio, yra mišrus, vaginalinis-klitorinis, orgazmo tipas. Jį galima... ištreniruoti. Tai gali daryti moterys, pasiekiančios klitorinio orgazmo.

Amerikiečių seksologės Helen Singer Kaplan knygoje „Seksualinė terapija“ rašoma: „Moteris pati stimuliuoja klitorį, kai įvestas lytinis organas. Stimuliaciją gali atlikti ir vyras. Štai patogios pozos: partneriai guli ant šono; moteris iš viršaus, vyras sėdi. Svarbiausia sąlyga - ranka turi laisvai siekti klitorį.“

71% moterų imituoja orgazmą užsiimdamos seksu su savo vyrais. 30% kenčia dėl anorgazmijos: jos nepatiria orgazmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (444)