Nepatenkinti, bet... mylintys

Tik 33 proc. apklausoje dalyvavusių vyrų patenkinti seksualiniu gyvenimu.

„Labiausiai vyrų netenkina lytinių kontaktų dažnumas. 63 proc. respondentų nurodė, kad seksu užsiima nepakankamai dažnai, - apklausos rezultatus wday.ru. komentuoja seksologas Filipas Breno. – Tačiau net 92 proc. vyrų teigė vis dėlto mylį partneres.“

Būtent dėl to, seksologo nuomone, galima teigti, kad „vyrai pasikeitė“. Dauguma jų galėtų seksu užsiiminėti, kad ir kasdien, tačiau jie prisitaiko prie draugės, gerbdami jos norus.

Tačiau kalbas apie sekso trūkumą taip pat reikėtų vertinti nevienareikšmiai.

„Šiuolaikiniai stipriosios lyties atstovai dažnai bando atitikti „tikro vyro“ įvaizdį, kurį formuoja žiniasklaida, reklama, - teigia seksologė Irina Paniukova. – Šis išgalvotas herojus visuomet pasiruošęs seksualiniams nuotykiams. Realiame gyvenime taip nutinka labai retai. Tačiau sekso troškimas laikomas vienu vyriškumo požymių, todėl vyrai dažnai stengiasi šį požymį pritaikyti ir sau.“

Bijo, kad moteris nepatirs orgazmo

Apie 40 proc. europiečių mano, kad sėkmingų seksualinių santykių garantas – moters patiriamas orgazmas. Tačiau ne visuomet tai galima paaiškinti kaip rūpestį partnere. Dažnai po tuo slepiasi vyro troškimas įtvirtinti pozicijas, įtikinti moterį, kad seksualinis pasitenkinimas priklauso tik nuo jo.

„Būtinai „siekdama rezultato“ moteris negali atsipalaiduoti, - teigia I.Paniukova. – Ji išgyvena, ar viską daro teisingai ir tai jai trukdo patirti malonumo viršūnę. O apsimetinėjimas nieko gero nežada: vyras mano, kad viską daro teisingai, o partnerės apmaudas vis didėja.“

Garbina vaginą

Apklausa atskleidė, kad šiuolaikiniai vyrai mokosi išreikšti tuos jausmus, kurie anksčiau stipriajai lyčiai buvo nebūdingi.

„Švelnumas ir rūpestingumas niekada nebuvo vyrams svetimi, - teigia rusų psichoterapeutas Levas Chegajus. – Tiesa, Z.Froido laikais, o ir didžiąją dalį XX amžiaus apie tai nebuvo galima kalbėti, nes šie bruožai laikyti moteriškais. Jeigu jie buvo būdingi vyrui, toks stipriosios lyties atstovas laikytas homoseksualiu ir dėl to buvo smerkiamas bei persekiojamas. Šiandien, kai vis mažiau homofobų, heteroseksualūs vyrai gali laisvai reikšti emocijas.“

Tai patvirtina ir vyrų susižavėjimo kupinos kalbos apie moterų genitalijas. Atsakydami į klausimą „Kokį jie mato partnerė lytinį organą?“, 88 proc. vyrų atsakė, kad „nuostabų“. Kai kurie vaginą lygino su „stebuklinga gėle“. Dauguma jų pripažino, kad jiems patinka kunilingas (vulvos ir ypač varputės bučiavimas arba laižymas siekiant sukelti moteriai lytinį susijaudinimą).

F.Breno teigia, jog tyrimas liudija apie papročių ir seksualinių praktikų evoliuciją – pirmiausia apie tai, kad oralinio sekso tabu liko tolimoje praeityje.

Pripažįsta preliudijos reikalingumą

F.Breno tyrimas rodo, kad daugumai vyrų švelnių glamonių periodas – svarbi lytinio akto dalis. Tačiau apklausa parodė, kad nors tik nedidelė dalis vyrų mano, jog preliudija nereikalinga, net 62 proc. apklaustųjų, tarp kurių didžioji vyresnių nei 50 metų vyrų dalis ją savo seksualiniuose santykiuose įvardija kaip „pakankamai ilgą“. 56 proc. (vėl didžioji dalis „50+“ kategorijos vyrų) respondentų pripažino, kad daro tai tik tam, jog suteiktų partnerei malonumą.

„Jeigu žiūrėtume fiziologiškai, turėtų būti priešingai, nes būtent vyresniame amžiuje, kad seksualiais susijaudintume, reikia daugiau vizualinių ir taktilinių stimulų, - sako I.Paniukova. – Todėl požiūris į preliudiją priklauso ne nuo amžiaus, o nuo kartos: vyresnioji labiau orientuota į patriarchalinius santykius, kur „visokioms švelnybėms – ne vieta“. Tuo tarpu jauni šių laikų vyrai nuolat patiria stresą, kuris atima energiją. O lėtos 15-20 minučių trunkančios glamonės padeda tą energiją susigrąžinti.“

Jaučiasi lyg svečiuose

Rūpindamiesi, kad moteris sekso metu pajustų malonumą, vyrai lytiniuose santykiuose vis dėlto nekeičia pagrindinio tikslo – įsiskverbimo. Būtent jo siekia dauguma stipriosios lyties atstovų. Tačiau ir čia apklausos organizatoriai buvo nustebinti: apibūdindami pojūčius įsiskverbimo metu tik labai nedidelė dalis respondentų naudojo žodžius užkariauti, valdyti. Dažniau buvo kalbama apie „švelnią apsuptį“, apie „šilumos, drėgmės ir glamonių pojūtį“. Dauguma vyrų teigė „ne imą“ partnerę, o jaučiantys, kad yra „priimti“, „lyg svečiuose“.

Žinoma, ir tarp šiuolaikinių vyrų dar sutiksi prisiekusių „mačo“. Tačiau seksologai pastebi, kas užgimė naujas vyrų tipas: jis pripažįsta jaučiąs meilės ir švelnumo poreikį, nebijo parodyti emocijų, kurios seniau vadintos tik moteriškomis.