Tai dabar madinga...

Sadomazochizmas, dominavimas, svigerių klubai. Pastaruoju metu, kaip ir madoje, sekse įsivyrauja tendencijos. Kartais net ima atrodyti, kad privalai išbandyti tai, kas madinga arba būsi atsilikėlis.

„Nesąmoningai žmonės, ypač jaunimas, pasiduoda mados įtakai, - wday.ru teigia seksologas Sergejus Agarkovas. – Kai kurie net ima manyti jog tam, kad tobulėtų, privalo išbandyti viską. O iš tikrųjų dauguma sekso praktikų tinka ir patinka tik siauram žmonių ratui.“

Tačiau ne tik mada ragina mus patirti vis naujų seksualinių pojūčių. Juos pasitelkę tikimės geriau pažinti savo seksualumą, plėsti troškimų ribas. Tiesa, be partnerio čia neišsiversi.

„Žaislų krepšys“

Kokie bebūtų seksualiniai troškimai, pirmiausia iškyla klausimas, ar jie sutampa su partnerio norais.

„Seksualiniuose santykiuose partneriai vienas prie kito artėja su savu „žaisliukų krepšiu“, - teigia seksologas Filipas Breno. – Šiame krepšyje mūsų troškimai, poreikiai, fantazijos, praktikos. Partneris ištraukia iš krepšio tam tikrą „žaislą“ ir žiūri, ar šis tinka prie antrosios pusės „žaislų“ ir ar galima juos sujungus pažaisti naują žaidimą.“

Tiesa, seksualinis atitikimas neatsiranda tik užsimezgus santykiams. „Reikia laiko, kad suprastumei savo troškimus ir pajustumei malonumą, - teigia seksologė Naida Dobaeva. – Tačiau laiko reikia ir tam, kad patikėtumei kitu žmogumi, jam atsivertumei.

37-erių Nina pasakojo, kad artumą 35-erių Antonui ji pajuto jau po pirmo jų pasimatymo: „Mes tiesiog sutapome! Su juo mylėdamasi galiu būti aktyvi, net vadovauti. Su kitais partneriai sau to neleidau, jutau, kad jie manę nesupras. O Antonas irgi džiaugiasi, kad gali paklusti ir nesigėdyti, kad yra nenormalus.“

Galimybė būti atviram, nebijant, kad tau bus atsakyta arba kad būsi pasmerktas – štai kas gimdo seksualinį bendrumą.

Jeigu nejaučiame partnerio pasitikėjimo, jeigu seksualiniuose santykiuose nėra smalsumo, noro žaisti bendrai, tuomet koks nors specifinis prašymas ar pasiūlymas paįvairinti intymųjį gyvenimą gali būti nesuprasti.

„Seksualumo formavimasis glaudžiai susijęs su mūsų asmenybės raida. Jeigu į vieno partnerių prašymą, išreiškiantį slaptus jo seksualinius troškimus, yra atsakoma neigiamai, tai turės įtakos ne tik seksualiniams, bet ir asmeniniams poros santykiams“, - tikina S. Agarkovas ir priduria, kad tarp atsisakymo, kurį sąlygoja drovėjimasis (pavyzdžiui, pasiūlymas išsakytas per anksti), ir tarp atsakymo, kuris reiškia, kad nesutampa partnerių požiūriai į seksą, yra didžiulis skirtumas.

Seksologai vieningi – seksualiniai eksperimentai tik tada intymiems santykiams suteikia naujų spalvų, kai abu partneriai to nori, o ne tuomet, kai vienas partnerių sutinka iš baimės, nes bijo netekti mylimo žmogaus.

„Už sutikimą, kurį duodame priversti, anksčiau ar vėliau turėsime sumokėti tam tikrą kainą - traukos partneriui praradimu arba savo fizine ar psichine sveikata, - perspėja N. Dobaeva. – Ypač jei taip elgtis esate priversti ne vieną kartą. Toks kelias veda tik santykių žūties link.“

Laisvas pasirinkimas

Ateitį turi tik tie santykiai, kuriuose susivienija vienas kitu pasitikintys žmonės. Kiekvienas jų supranta, kokias ribas abu gali peržengti, ir nė vienas nebijo parodyti savo tikrojo veido, nebijo būti nesuprastas.

„Jeigu partnerio pasiūlymas iš karto nesulaukia teigiamo atsako, o kelia įvairių jausmų, geriausia palikti laiko apmąstyti, - mano I. Dobajeva. – Vaizduotėje „prasukus“ siūlomą galimybę, galėsime geriau suprasti jausmus ir apmąstyti, kas trukdo įgyvendinti siūlomą fantaziją ir kiek tos kliūtys iš tiesų yra neįveikiamos.

35-erių Marina sutiko įgyvendinti vyro fantaziją apie išprievartavimą, tačiau nesugebėjo susidoroti su užklupusiais ypač stipriais jausmais.

„Vos tik jis mane sugriebė už rankų, ėmiau šaukti: „Baik, kvaily!“ Nemaniau, kad taip įniršiu. Tik besilankydama pas psichoterapeutą suvokiau, kad negaliu net pagalvoti, kad galėčiau gyventi kaip mama: nusižeminusi, bijodama, nedrįsdama prieštarauti vyrui“, - pasakojo moteris.

Mūsų troškimai, suvokimas apie tai, kas normalu, o kas ne, priklauso nuo daugybės faktorių – nuo amžiaus ar net metų laikų. Su skirtingais partneriais galime ir norėti, ir praktikuoti tam tikrus seksualinius veiksmus. Svarbiausia, kad išbandyti ką nors naujo sutiktų abu partneriai, o neigiamas atsakas būtų sutiktas kaip laisvo pasirinkimo realizavimas.