Vyrai, priešingai nei moterys, nėra pajėgūs atlikti kelias užduotis iš karto.

Tad jei vyras bendrauja su kompiuteriu ar televizoriumi, tikėtina, kad jo visas dėmesys ten ir liks, o moteriai teks kovoti dėl trupinių.

Teisybės dėlei reikia paminėti, kad taip nutinka ne visiems vyrams, ir nebūtinai vyrams. Kartais galima atrasti šeimų, kur yra priešingai, vyras jaučiasi pamirštas, nesulaukiantis dėmesio ar bendravimo. Bet tai veikiau išimtis nei taisyklė.

Kus kas dažniau moterims tenka nuryti tą apmaudo dozę, kuomet intensyvaus, emocingo pasakojimo eigoje, nutraukus mintį vidurį sakinio, jis to net nepastebi, nukreipęs žvilgsnį į kompiuterį, taip išsiduodamas, kad nuoširdžiai ir neklausė. Tad, kaip elgtis tokiais atvejais? ar yra kitų būdų, nei pykčio proveržis ar pagiežingas ignoravimas?

Taip, tai yra jausmai kurie kyla dažniausiai, ir kuriuos lengviausia išreikšti (ir tai galioja ne tik moterims). Juk taip dažnai galima save pagauti vienoje iš šių dviejų būsenų. Arba karinga amazonė, nusiteikusi surengti keršto akciją. Arba ledo karalienė, nusprendusi, kad jei vyrui parūps, tegul pats ir aiškinasi, kas negerai. Taigi, toks dažnu atveju yra fonas, apgaubiantis tą nekaltą prisėdimą prie kompiuterio ar televizoriaus. Nereikia nė minėti, kad tai turi destruktyvų poveikį šeimos gyvenimui, skatina atitolimą vienas nuo kito, šeimyninių saitų trūkinėjimą.

Kokios priežastys verčia vyrus savo moteris iškeisti į tas mirgančias informacinio srauto dėžutes?

Jų galima atrasti ne vieną.

Tai yra būdas atsijungti. Ir šiuo atveju tarnauja kaip socialiai šiek tiek mažiau žalingas alkoholio pakaitalas. Jei darbo diena kupina streso ir įtampos, grįžus namo gali kilti tiesiog prigimtinis poreikis „išdribti“, „ištižti“, t.y. patirti tą atsipalaidavimo būseną, kuomet nereikia pernelyg apkrauti smegenų sudėtinga informacija.

Vyras gali parsinešti darbo į namus, ir sėdėti prie kompiuterio ne šiaip sau, bet iš reikalo. Visgi buvimas su žmona, vaikais, namų ruoša irgi yra reikalai. Tai čia automatiškai kyla klausimas apie prioritetus.

Darbas prie kompiuterio – gali tarnauti kaip pasiteisinimas, kai norima išvengti pareigų, ar bendravimo. Juk niekas per petį nežiūrės, ką ten veiki.

Tai gali būti susiformavusios priklausomybės požymis. Galima būtų paminėti ir daugiau priežasčių, bet esmės tai nekeičia, kad ir kaip vyrai bandytų argumentuoti: „Juk laiką leidžiu su kompiuteriu, ne su kita moterimi, tai ko čia pyksti“.

Tad kokių veiksmų galima imtis, kad atsikovotumėte vyrą iš kompiuterio glėbio?

Galima imtis drastiškų veiksmų ir bandyti ultimatumu spręsti problemą, duodant vyrui pasirinkti, ką jis nori išbraukti iš šeimos gyvenimo – kompiuterį ar save patį. Tai gali suveikti, bet žinoma, ne be pasekmių.

Pažeminkit vyrą, užgaukit jo savimeilę, ir jis to nepamirš. Galbūt pačios situacijos ir neprisimins, bet tai, kas liks – tai pojūtis, kad šeimoje dominuoja moteris. O tai bene kiekvieno vyro košmaras. Ir jis visomis jėgomis bandys įrodyti, kad taip nėra ir nebus. Kitaip tariant, pabandžiusi situaciją spręsti iš jėgos pozicijų, neabejotinai sulauksit maišto – atviro pasipriešinimo, arba tylaus partizaninio karo.

Kokie būtų kiti keliai, siekiant sugrąžinti vyrą atgal į šeimą:

1. Dalintis savo tikraisiais jausmais. Pyktis taip pat jausmas, tačiau dažniausiai jis dangsto kur kas gilesnius ir jautresnius pažeidžiamumo jausmus. Ne veltui sakoma, kad geriausia gynyba – puolimas. Moteris jaučiasi įskaudinta vyro elgesio, galbūt nemylima, nesvarbi. Šiuose jausmuose sunku išbūti, kur kas lengviau išsakyti pyktį, pagiežą. Tačiau galite neabejoti, jei pradėsite ne nuo puolimo, o tiesiog pasidalindama, kokius jausmus toks elgesys jums sukelia, kad, pavyzdžiui, jaučiatės nemylima – atversit duris rimtesniam ir atviresniam pokalbiui apie šeimos santykius ir abiejų partnerių lūkesčius vienas kito atžvilgiu.

2. Ėjimas į kompromisą. Vyras išgirdęs, kokius jausmus jums tai sukelia, tikėtina, turėtų pasijusti mažų mažiausiai kaltas. Visgi jei per daug perspausite, tas kaltės jausmas, gali peraugti į destruktyvią konfrontaciją.

Geriausias kelias to išvengti, iškėlus problemą, pasiteirauti savo partnerio, kokius jis matytų sprendimus. Galbūt galėtų nustatyti tam tikrą aiškų laiko intervalą, arba maksimalų laiką praleidžiamą prie kompiuterio. Pats priėmęs sprendimą, jis jausis labiau atsakingas, ir bus kur kas labiau linkęs laikytis susitarimo.

3. Bandyti atrasti bendrų veiklų prie kompiuterio. Kinų patarlė sako, ko negali sustabdyti, tam atverk vartus. Jei vyras negali be kompiuterio, galbūt jūs galit atrasti veiklų, kur dalyvautumėt jūs abu, kaip šeima. Tai gali būti šeimyninio filmo montavimas, informacijos apie atostogų vietas rinkimas ir pan.

4. Atrasti masalą, kuris jūsų vyrui leistų keisti savo elgesį. Daugeliui vyrų geriausias masalas - seksas. Na, būkim atviri ir nuoširdūs šiuo klausimu: lytinis gyvenimas vyrams išties nepaskutinėje vietoje. Vyras žinodamas, kad po trijų dienų abstinencijos nuo namų kompiuterio, jo lauks romantiškas vakaras su žmona, bus kur kas sukalbamesnis, nei tuo atveju, jei būtų apeliuojama tik į sąžinę.

Žinoma, tai nėra vienintelis masalas, tiesiog reikia pasitelkti fantaziją, kas labiausiai tiktų jūsų vyrui, ir galbūt variantai ateis savaime.