Nesu godi ir man nereikia prašmatnių dovanų, tuo labiau žinau, kad ne visi vyrai sugeba išrinkti geras dovanas. Bet problema ta, kad netyčia pamačiau sąskaita dovanu kuponui už 200 litų... Deja, jis atiteko ne man, ir tai mane verčia galvoti, ar jis kažką vertina labiau nei mane? Savo merginai dovanoja kažkokią gigantišką medinę grubiai išdrožtą žvakidę, o kažkam kitam - 200 litų vertės apsipirkimo kuponą...

Paklausti jo negaliu, nes aš neva to čekio nemačiau (nenoriu, jog kaltintų šniukštinėjimu po jo daiktus). Bet tiesiog negaliu išmesti iš galvos to fakto, mane tai labai liūdina, verčia galvoti, kad jis mane vertina nepakankamai.

Bandau pateisint, kad tai tik mažyte smulkmena ir nereikėtų daryti didelių išvadų. Bet aš tiesiog negaliu suvokti, kad kažkam jis nepagailėjo gauti geresnės dovanos nei savo merginai. O gal čia normalu? Gal aš tikiuosi per daug? 

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Panašu, kad gimtadieniai, Kalėdos ir kitos šventės yra nemenko iššūkio laikas poroms. Kuomet yra ne tik didelis noras nustebinti savo mylimą žmogų, bet ir patiems patirti mielės raišką dovanų forma. Ir kaip ten bebūtų, čia neretai tenka išgyventi nusivylimą arba bent jau klausimą, ar tikrai ta meilė, kurią man rodė, atrodo tik taip, kuomet regite ją kaip daiktinę išraišką.

Nežinau ar jums teko girdėti, bet vienas psichologas yra išskyręs penkias meilės kalbas. Į tai galima žvelgti tik kaip į skirstymą, kita vertus, ta maža prielaida leidžia šiek tiek atskleisti kylančias įtampas, kuomet du žmonės kalba skirtinga meilės kalba.

Tie penki būdai, kuriais žmonės rodo savo meilę ir per kurią ją patiria, yra žodžiai, laiko leidimas kartu, fizinis kontaktas, paslaugos ir dovanos. Apie kiekvieną atskirai galima būtų rašyti daug ir plačiai. Ir tikriausiai, kad pajustumėte jų reikšmę ir skirtingumo įtaką poros bendravimui, būtent to ir reikėtų.

Visgi čia apsiribosiu pasakymu, kad mes kiekvienas išgyvename meilės ilgesį, tačiau ją rodome ir priimame skirtingais būdais.

Gali būti, jog jūsų draugui dovanos nėra tas būdas, kuris jam yra svarbus ar reikšmingas, tuo tarpu jums dovana, į ją įdėtas triūsas, piniginė vertė, atspindi ir jausmų kiekį, svorį, jų reikšmingumą. Juo labiau, kad matėte, jog kažkas nuo jūsų mylimo žmogaus gavo, jūsų akimis, kur kas vertingesnę dovaną.

Taigi šis sunkumas gali išsispręsti tik judviem pasikalbėjus ir pašalinus interpretacijos variantus. Pasidalinus, ką jums reiškia dovana, kuo ji jums svarbi, ką reiškia gauti dovanas iš savo mylimo žmogaus ir kokių jų tikitės. Taip pat išgirsti, ką jūsų draugas galvoja apie dovanas ir kokią vietą santykiuose jos užima. Kitu atveju liksite su savo prielaidomis, kurios pamažu ims virsti teorijomis ir nepajudinamais faktais, kurie neabejotinai veiks jūsų santykį.

Žinoma, gaila ir tampa kiek komplikuočiau, kad dalį informacijos jūs aptikote nelegaliu būdu. Visgi prieš imantis ko nors ieškoti, verta pagalvoti, kaip gyvensite su tuo, ką rasite? Ar tikrai esate pasirengusi rasti tai, kas jūsų nepradžiugins ir po to su tuo gyventi?

Kita vertus, galima pažvelgti kas jums yra skausmingiau: pripažinti, jog tam tikro nerimo, nepasitikėjimo vedama ieškojote kažko mylimojo daiktuose, ar gyventi su nežinia, kaip atsitiko, jog gavote dovaną, kurios vertė jus nuliūdino ir neleidžia jaustis svarbiausiai savo draugui?

Vaida

Rekomenduojama literatūra:

Gary Chapman „Penkios meilės kalbos“, 2008 m.

Rašykite: psichologui@delfi.lt. Psichologai neatsakinėja asmeniškai, atsakymai publikuojami DELFI rubrikoje GYVENIMAS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)