Visagalis laikas – ne pats geriausias seksualinio potraukio draugas.

Seksas ir bėgantys metai

Galite kaltinti Čarlzą Darviną ir jo evoliucijos teoriją – kuo labiau mes senstame, tuo labiau rimsta seksualinis gyvenimas, kadangi, tiesą sakant, jis jau nebėra toks svarbus giminės pratęsimui. Už tai atsakinga jaunesnė karta.

Pavyzdžiui, vyro testosterono lygis pasiekia maksimumą iki dvidešimties ir po to palaipsniui mažėja, nors seksualinis apetitas gali išlikti reliatyviai didelis iki pat šešiasdešimties ir daugiau.

Moterų seksualumo viršūnė – hormonų progesterono, estrogenų ir testosterono pusiausvyra, bet seksualinis potraukis žymiai sumažėja, kai artėja menopauzė.

Menopauzė – ypač sunkus laikotarpis moters seksualiniame gyvenime. Tai dvigubas pavojus – nes sumažėja estrogeno – hormono, padedančio išlaikyti ne tik moters libido, bet ir lytinių organų funkcionavimą, gamyba. Pasekmė – skausminga sueitis, kas tikrai nepadidina seksualinio potraukio. Čia gali padėti įvairūs lubrikantai.

Vyrai taip pat neišvengia „vidurio amžiaus“ krizės. Be to, kad sumažėja testosterono lygis, senstant vyrams atsiranda prostatos problemų, gali sutrikti endokrininė sistema. Žinoma, nereikėtų pamiršti ir kitų negalavimų, pvz., širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimų.

Artritas ir sąnarių skausmai mylėjimosi taip pat nepadaro patrauklesniu. Šiais atvejais ekspertai, kad pagyvintumėte seksualinį gyvenimą, rekomenduoja išbandyti įvairias naujas pozas.

Apimtys ir seksualinis potraukis

Garsus airių dramaturgas Brendanas Behanas kartą į vienos apkūnios moteriškės aiškias užuominas atsakė, kad „norėtų priimti jos pasiūlymą, bet bijąs, kad per apvalumus neįstengs jos pasiekti“.

Svorio perteklius ne tik trukdo lytiniam aktui, bet ir žymiai sumažina geismą.

Žvelgiant iš fiziologinės perspektyvos, svorio perteklius apsunkina daugumos organų veiklą, taip mažindamas norą mylėtis. Romantikai mylėjimąsi priskiria širdies reikalams, bet jei jūsų širdis per daug užsiėmusi kraujo pumpavimu masės pertekliui, ji silpniau aprūpins krauju jūsų lytinius organus.

Be to, antsvoris gali būti tiesioginė tokių sunkių ligų, kaip diabetas, hipertenzija, aukštas cholesterolio lygis, priežastis, o tai lytinio gyvenimo nepagerina. Mitybos sureguliavimas gali duoti ryškų sveikatos, o tuo pačiu ir seksualinio gyvenimo, pagerėjimą.

Antsvoris nesuteikia grožio ir kūnui, tai taip pat seksualinio potraukio nepadidina. Ačiū madų pramonei ir manekenėms, mums nuolat prieš akis sukasi idealių kūnų vaizdai. Reikėtų nepamiršti, kad tos gražuolės – mažesnė visuomenės dalis. Tačiau nors žmonėms būdinga tapatintis su idealais, stenkitės išvengti to santykiuose su savo partneriu, nekelkite nerealių tikslų.

Libido ir kūdikis

Seksas – ne tik malonumas, bet ir naujos gyvybės pradėjimas. Tas mažutis džiaugsmingas sutvėrimas, paverčiantis porą šeima, gali prigesinti net stipriausią seksualinį potraukį. Ir tam priežasčių yra daug.

Pavyzdžiui, fiziologiniai pokyčiai, kuriuos moteriai sukelia gimdymas. Jaunosioms mamytėms, netgi pagimdžiusioms be komplikacijų, reikia keturių – aštuonių savaičių atsigauti po gimdymo. Jei gimdant prireikė chirurginio įsikišimo (pavyzdžiui, tarpvietės įpjovimo), atsistatymo laikotarpis gali būti ir ilgesnis.

Moterims, kurioms buvo darytas Cezario pjūvis, taip pat reikalingas nemažas laiko tarpas pasveikti.

Pogimdyvinė depresija, likęs antsvoris neskatina seksualinio aktyvumo. Vyrai, apimti naujų rūpesčių, bijo įskaudinti partnerę. Jei mama ir tėtis dalijasi nakties budėjimo valandas prie kūdikio, miego stoka irgi gali chaotiškai paveikti poros seksualinį gyvenimą. Reikia būti kantriems. Maitinančioms motinoms būdingi hormonų svyravimai, kurie sukelia sausumo pojūtį makštyje. Šiuo atveju galėtų būti naudingi Kegelio pratimai pilvo raumenims.

Jūs ne vienas

Ne tik jauni tėvai susiduria su prastėjančiu lytiniu gyvenimu. Sena taisyklė „išsiskirk, kad susitaikytum“ čia ne visada tinka. Pakilimai ir atoslūgiai santykiuose geismo nepadidina.

Svarbu, kad vyrai ir moterys suprastų, kad jie yra skirtingi, ir gerbtų vienas kitą. Prisiminkite klasikinį Marso – Veneros palyginimą. Mes nesame vienodi ir kol mes to neįsisąmoninsime, sunku bus surasti bendrą kalbą ir lovoje. Geri bendravimo įgūdžiai – išeitis iš susidariusios problemos. Prisiminkite, kad paslaptys, neigiami jausmai nieko gero neatneš.

Daugelis psichologų pataria poroms pirmiausia kurti gerus tarpusavio dvasinius, o ne fizinius santykius. Sėkmingas seksualinis gyvenimas – tai poros abipusio supratimo ir vienas kito palaikymo visais gyvenimo atvejais pasekmė. Raskite laiko pasikalbėti. Arba, kaip pataria gydytoja Janice Swanson iš Mayo klinikos Ročesteryje, JAV, „skirkite laiko buvimui kartu, ne tik fiziniam, bet ir dvasiniam artumui“.

Įvairūs išbandymai, su kuriais susiduria poros, pavyzdžiui, neištikimybė, nepasitikėjimas vienas kitu - yra sudėtingi ir reikalauja profesionalų pagalbos. Ir vėlgi, partneriai turėtų skirti gerų santykių palaikymui daugiausia dėmesio, jei jie nori atgaivinti seksualinį geismą.

Kasdieniai išbandymai

Net jei jūs laikotės anksčiau duotų patarimų, didelė tikimybė, kad seksualinio gyvenimo kokybė daug priklausys nuo kasdienio gyvenimo aplinkybių. Mūsų dienotvarkė labai įtempta – mes dirbame, lankome paskaitas, žaidžiame, rūpinamės šeima, keliaujame ir taip toliau.

Tiesą sakant, seksas nebėra mūsų įtempto gyvenimo prioritetas. Ar jis vis dar svarbus? Į šį klausimą dauguma žmonių turi atsakyti patys. Santykių specialistai tikina, kad vieno iš partnerių mažesnis libido lemia skirtingus lūkesčius.

Tačiau ir monotoniški santykiai nepadidina geismo. Monogamiški santykiai leidžia pasitikėti vienas kitu, tačiau po kiek laiko pradeda kelti nuobodulį.

Mąstykite apie seksą kaip apie maistą. Išbandykite naujas pozas, vietas ar laiką. Nevenkite skirti pasimatymų. Jei darnus seksualinis gyvenimas jums svarbus, jūs ir jūsų partneris turėtų rasti laiko tam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (197)