Draugas svajoja apie didele šeimą, kai užsimenu, kad aš vaikų nenoriu, jis manęs nesiklauso, sako, kad mes turėsim vaiku ir ne vieną. O aš to visiškai nenoriu ir nežinau, kaip jam tai paaiškinti. Bandžiau begales kartu kalbėti, kad mes ir taip laimingi, ir kad mums vaiku nereikia, bet jis nesiklauso.

Jis išsiskyręs ir turi vaiką, kurį labai myli. Aš mieliau daugiau dirbčiau ir uždirbtus pinigus skirčiau jo vaikui, nes jo buvusi žmona nėra materialiai apsirūpinusi. Nenoriu savų vaikų, nenoriu būti priklausoma. Nesijausiu stabili, jei turėsiu vaiką, nes negalėsiu savimi ir vaiku pasirūpinti. Žinau, kad tiek, kiek uždirba vyras, neužteks alimentams ir mūsų vaikų auginimui. Galbūt ir užteks, bet turėsim gyventi „nuo algos iki algos“.

Žinau, kad daugelis taip gyvena, bet aš taip negaliu, nes dar reikia mokėti kreditą už butą. Esu laiminga ir nenoriu nieko keisti, niekada nenorėjau vaikų ir dabar nenoriu. Noriu tiesiog džiaugtis gyvenimu kartu su savo draugu, kurį labai myliu.

Tuo pačiu suprantu, kad jis labai nori vaiku ir bijau dėl to jį prarasti. Aš tvirtai apsisprendusi dėl vaikų, tikrai jų negimdysiu. Kaip pasakyti, kad jis išgirstų, jo neskaudinant ir neardant mūsų santykiu?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Kadangi laiškas tikrai kupinas vidinių priesaikų ir pasirinkimų, ties kuriais galima sustoti ilgam, pabandysiu dėmesį skirti tik jūsų konkrečiam klausimui: kaip pasakyti savo būsimam vyrui, jog esate apsisprendusi negimdyti vaikų? Kaip tai padaryti jo neįskaudinant ir neardant santykių?

Paradoksalu, bet būtent šie jūsų klausimai tarsi atveria jūsų uždarytas duris į vaikų temą. Su savo draugu esate trejus su puse metų ir neradote būdo, kaip jam aiškiai pasakyti, jog esate tvirtai nusprendusi negimdyti vaikų?!. Taip gali būti tik tuo atveju, jei niekada šio savo sprendimo neišsakėte aiškiai. Kaip pasiūlymą, kaip galimybę, bet ne kaip rimtą savo sprendimą, kurį iškeliate svarbiau už santykį, nes neturėti vaikų yra jūsų pasirinkimas, kuris judviejų atveju nėra abipusis.

Taigi, kaip pasakyti, kad išgirstų – tiesiog tai padaryti aiškiai ir leisti asmeniui rinktis, ar jis gali priimti jus su tokia nuostata. Svarbu įvardinti ir tai, jog jis neturi galios jos pakeisti.

Tikėtina, jog savo nuostatos neišsakote aiškiai ir dėl nerimo netekti santykio, o jis labai realus. Jūs turite teisę į bet kokius pasirinkimus gyvenime, bet neįmanoma ką nors padaryti, kad kiti reaguotų taip, kaip jums norisi. Jūsų draugas nori vaikų, svajoja apie didelę šeimą. Lūkestis, kad jis nebus įskaudintas jūsų pasirinkimo, yra vargiai įgyvendinamas.

Tikėtina, jog galimybė išsaugoti santykį, teikiantį abipusį pasitenkinimą, taip pat bus nemenkas iššūkis. Net jei sugebėsite įtikinti savo mylimąjį atsisakyti troškimo turėti vaikų dėl jūsų dabar, vargu ar tai neiškils judviejų bendro gyvenimo eigoje kaip labai didelis skirtumas, kurį įveikti bus nelengva.

Taigi jūsų noras turėti materialiai saugų gyvenimą vaikų sąskaita kartu su šiuo žmogumi gali kiek prasilenkti. Dėl to baimė netekti ryšio turi pagrindo ir yra erdvė perklausti savo pasirinkimus. Gal net tai, ką sudedate į žodį myliu...

Priėmėte drąsų sprendimą savo gyvenime, dabar belieka rasti ryžto jį pristatyti ir apginti mylimo asmens akyse. Visgi prieš tai derėtų, gal būt su kitų pagalba (psichologo ar psichoterapeuto) patikrinti, kas iš tikro palaiko nenorą turėti vaikų ir trukdo pasitikėti mylimu žmogumi, jog jis jumis gali pasirūpinti.

Neskubėkite...
Vaida

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1135)