Konsultuoja gydytoja genetikė ginekologė Ingrida Kravčenkienė.

„Gimdymo namuose akušerė ginekologė pasakė, kad mylėtis negalėsiu šešias savaites. Kodėl, nelabai gilinausi, nes tuo metu rūpėjo tik kūdikis. Gimdžiau natūraliai, komplikacijų nebuvo. Kaip ir daugeliui moterų, man kirpo ir siuvo tarpvietę. Pirmomis savaitėmis nieko nenorėjau girdėti apie intymius santykius. Tačiau po mėnesio jaučiuosi visiškai gerai. Nieko neskauda. Vyras jau labai norėtų. Tai gal iš tiesų jau būtų galima pasimylėti?“ Judita

Ar tiesa, kad mylėtis galima tik praėjus 6 savaitėms po gimdymo, kaip rekomenduoja gydytojas? O galbūt nieko tokio, jeigu šias rekomendacijas praleisime pro ausis?

Jeigu gydytojas patarė nuo intymių santykių susilaikyti 6 savaites, vadinasi, jo žodžiai turi pagrindą. Teoriškai galima mylėtis po savaitės, dviejų ar trijų, priklauso nuo moters organizmo. 6 savaitės – saugus laikas. Joms pasibaigus jau galima dėtis spiralę. Lygiai taip teoriškai pasakoma, kad ovuliacija vyksta 14 ciklo dieną, o iš tiesų vienoms būna 12–ą, o kitoms – 16–ą dieną.

Ar praėjus 6 savaitėms geriausiai nueiti pas ginekologą ir pasiklausti, ar jau galima mylėtis?

Taip. Sakyčiau, būtinai reikėtų pasitarti su gydytoju ginekologu. Kitas rodiklis, kad galima, yra noras. Jeigu praėjus 2 savaitėms po gimdymo atsiranda noras mylėtis, nėra jokių makšties išskyrų, vadinasi, gimda užsidarė ir mylėtis galima. Dažniausiai greičiau išsivalo, jeigu moteris nemaitina kūdikio krūtimi.

„Mano sūneliui – jau septyni mėnesiai. Aš iki šiol dar nedrįsau pasimylėti. Vis dar jaučiu „pilvą“, bijau, kad skaudės. Mano draugė praėjus vos porai mėnesių po cezario pjūvio atnaujino intymius santykius ir sako, kad jau ir noro yra, ir nieko neskauda. O aš nenoriu.“ Ligita

Ar yra skirtumas, kada galima pirmą kartą mylėtis po gimdymo, jei moteris gimdė natūraliai ar atlikus cezario pjūvį?

Taip, yra. Po cezario pjūvio moteriai tik gydytojas gali pasakyti, ar jau gali mylėtis. Paprastai rekomenduojama palaukti 8 savaites. Tai irgi teorinė taisyklė. Kada moteris galės mylėtis, priklauso nuo to, ar gerai pavyko susiūti žaizdą, kaip gyja randas, ar nėra jokių komplikacijų. Cezario pjūvio operacijos nevienodos: planinės, kai moteris atvyksta numatytu laiku, jai nėra stangų.

Neplanuotos, kai ji stanginasi, gimdo, beveik pagimdo, bet staiga kūdikio tonai nusilpsta ir reikia operuoti. Šiuo atveju organizmas atsinaujina per ilgesnį laiką. Kaip gyja žaizda, priklauso nuo to, kaip valosi gimda ir pan. Todėl ir pabrėžiu, kad kiekviena moteris ateitų pas gydytoją ir paklaustų, ar jau gali mylėtis.

Galima pasitikrinti ir pačiai – įkišti pirštą į makštį ir pasižiūrėti, ar nėra gleivingų išskyrų. Jei jų nėra, vadinasi, mylėtis galima. Paprastai anksčiau mylėtis galima toms, kurios gimdydamos „neplyšo“, nebuvo jokių komplikacijų (dažniausiai tai būna trečias ar ketvirtas gimdymas), galbūt nemaitina krūtimi.

Ką bendra turi žindymas ir seksas?

Moters, kuri maitina kūdikį, paprastai makšties audiniai būna labai jautrūs, lėčiau atsikuria hormonai, nėra ovuliacijų ir ji būna „sausa“. Tada mylėtis gali būti skausminga ir nemalonu.

Kokie gali būti padariniai, jeigu moteris pasimylės anksčiau, negu leidžia gydytojai?

Gali pradėti kraujuoti, į gimdą patekti užkratas, negražiai suaugti siūlės. Saugiai galima mylėtis, kai gimda susitraukia ir užsilenkia, o kaklelis užsidaro bei susiformuoja gleivių kamštis. Tada bet kokiam užkratui patekti į vidaus organus sunku.

Maža tikimybė, kad išplyštų siūlės, kiltų pavojus gyvybei ir sveikatai, tačiau jos gali „pasileisti“ ir žaizda sugis negražiai, ją skaudės, ji kraujuos.

Ar jums neatrodo, kad moterys po gimdymo skuba mylėtis?

Manyčiau, priešingai, jos turi ką veikti, nes rūpinasi vaiku, neišsimiega ir dažna sako, kad mylėtis nėra labai svarbu, nes labiau rūpi, kaip išsimiegoti ir pailsėti, skirti bent šiek tiek dėmesio sau.

„Pati nebūčiau išdrįsusi mylėtis nei praėjus šešioms savaitėms, nei, ko gero, trims mėnesiams. Man ten, apačioje, buvo keistas jausmas. Atrodė, kad viskas iškris. Gimdžiau natūraliai, tarpvietė buvo siūta, žaizda gijo gerai. Vyras dalyvavo gimdyme, taip pat puikiai žinojo, kad reikia išlaukti šešias savaites. Joms pasibaigus rado būdą su manimi suartėti, tiesiog užkariavo mane be žodžių ir neklausęs, ar sutiksiu. Nesigailiu, nes supratau, kad tikrai jau galiu mylėtis.“ Milda

Ar vyrui labai sunku ištverti tas kelias savaites be sekso?

Jei sunku, užkraukite darbu, tegul keliasi naktį du kartus, keičia vystyklus, eina pasivaikščioti dvi valandas su kūdikiu. Labai greitai supras, kad pačiam rūpi visiškai ne tai. Na, o jeigu moteris savo vyriškį „puoselėja“, pati miega su kūdikiu, o tėtis kitame kambaryje „kankinasi“, aišku, jam kyla minčių apie seksą. Bet pagalvokite: jei vyras miegotų su kūdikiu, keltųsi jį maitinti, vienintelė svajonė būtų miegas.

Aš juokais visa tai pasakoju, bet iš tiesų vyras yra lygiavertis partneris ir turi dalyvauti lygiomis teisėmis šeimos gyvenime. Tada jis supras ir moterį, kodėl ji vis dar atsisako meilės naktų. Noras grįžta, kai mama išsimiega, nusitraukia pieną arba nebemaitina krūtimi. Koks pervargęs žmogus svajoja apie seksą? Seksas – tai malonumas, tai kūno alkis, kuris atsiranda, kai kiti poreikiai yra patenkinti. O pirmais mėnesiais po gimdymo gali būti didžiulis malonumas paprasčiausiai užmigti apsikabinus mylimą žmogų.

Gal pastebėjote, ar vyrai skundžiasi, jeigu moterys ilgai nesutinka pasimylėti?

Vyras, kuris nori „prisikalbinti“ moterį, pasinaudoja tam tikromis gudrybėmis ir jam pavyksta. Svarbiausia, kad jo moteris jaustųsi saugi ir kad grįžtų jos sveikata. Dar labai svarbu, kad vyras suprastų, jog seksas – ne prievolė. Laikai, kai moteris „privalėjo“, jau baigėsi. Jeigu ji nenori mylėtis, yra kokia nors priežastis, kurią pašalinti galima būnant švelniam, dėmesingam, supratingam.

„Aš priklausau „bailių“ kategorijai. Man labai skaudėjo tarpvietę, atrodė, kad įgėlė bitė. Buvo taip nemalonu, kad norėjosi bėgioti po namus ir rėkti. Lytinių santykių bijojau ir praėjus šešioms savaitėms, ir šešiems mėnesiams. Negalėjau apie tai net pagalvoti. Man atrodė, kad skaudės, o skausmo nepakeliu. Po gimdymo pasimylėjau praėjus maždaug septyniems mėnesiams. Nemanau, kad tai blogai, nes toks buvo mano sprendimas. Manau, esu verta, kad vyras manęs lauktų tiek, kiek reikės“. Sima

Jeigu tarpvietė kirpta ir siūta, galbūt moterys atsisako mylėtis, nes bijo skausmo?

Kaip minėjau, organizme vyksta tam tikri hormoniniai pokyčiai, o gleivinės gamina labai mažai drėgmės, todėl yra nepaprastai jautrios ir išplonėjusios. Po gimdymo toks nemalonus jausmas gali tęstis ilgokai, kai kurioms – net iki metų. Priklauso, kiek ilgai moteris maitina krūtimi. Ar nebijos mylėtis, priklauso ir nuo to, ką patyrė gimdydama. Jeigu išgyvenimai buvo stiprūs, gali bijoti prisileisti vyrą.

Negirdėjau, kad kuri nors sakytų, jog bijo, kad plyš siūlės. Kad jos gerai sugytų, svarbiausios septynios–dešimt dienų. Jei buvo atliktas cezario pjūvis, siuvama savaime tirpstančiais siūlais, kurie gali tirpti šešias–aštuonias savaites.

Jeigu moteris gimdė natūraliai, bet smarkiai „plyšo“, gali būti, kad ir tris mėnesius negalės mylėtis. Jeigu nėra komplikacijų, kirpimas dažniausiai sugyja labai greitai ir lengvai, maždaug per dešimt dienų. Jeigu įkišite pirštą į makštį ir nejausite, kurioje vietoje buvo siūta, vadinasi, viskas gerai. Išskyros turi būti ne kraujingos, o baltos ir skaidrios; neturi skaudėti. Bet geriau būtų pasitarti su gydytoju.

Ar moteris jaus tokį pat malonumą, jeigu audiniai nebuvo siūti, neplyšo, o tiesiog išsitempė?

Taip, audiniai greičiau atsinaujins, greičiau bus galima mylėtis, o malonumui tai neturi jokios įtakos. Tačiau šiais laikais retai kuri pagimdo, kad būtų nekirpta tarpvietė. Moteris malonumą jaučia kitaip nei vyras. Viskas slypi mūsų galvoje, jeigu jaučiamės patogiai, mylimos ir geidžiamos, meilė būna maloni. Jei esame tik įrankis patenkinti vyro aistrą, malonumo galime ir nejausti.