Norint ją sužinoti ir susivokti istorinėje painiavoje, reikia nukeliauti du su puse tūkstančio metų atgal ir pažvelgti į senovės Graikijos armiją. Kodėl painiavoje? O štai kodėl.

Pažvelkime į to laiko armiją. Labiausiai apsaugota karių dalis - akmenų svaidytojai. Didžioji karių dalis apsiginklavusi ietimis (daugiausia trumpomis mėtomosiomis, pėstininkai - ilgomis sunkiomis ietimis). Buvo taip pat elitiniai kariai, apsiginklavę kardais, o štai lankininkų nebuvo. Visiškai.

Lankus naudojo tik medžiotojai. Ir būtent lankas buvo medžioklės deivės Artemidės pagrindinis atributas. Ji buvo ir visų žvėrių globėja. Gynė juos kaip tik galėjo, ir baudė visus, kurie pakeldavo ranką prieš bejėgius gyvūnus. Šaudė iš lanko. Tačiau damai, o dar ir deivei, nepritiko tampytis visur su savimi lanko ir strėlių. Štai ir atsirado ginklanešys, kuris, gal ir pagarbos, gal iš reikalo, kad jo nepasiektų dieviška rūstybė, visur paskui deivę nešiojo lanką ir strėles. Tačiau vienodas darbas vyrukui taip atsibosdavo, kad kartais, kai deivė nematydavo, jis pašaudydavo į šalis. Būtent šį siužetą dažnai atkartodavo senovės Graikijos menininkai.

Taigi kodėl šiandien nelaimingi įsimylėjėliai taip keikia šias Amūro strėles, o laimingi jas garbina? Ir kodėl daugelis mano, kad „Amūras, senovės Graikijos mitologijos personažas (senovės Romos pavadinimas - Kupidonas), sparnuotas mažylis, meilės deivės Veneros palydovas. Sužeidžia žmonių širdis iš savo lanko nematomomis strėlėmis, ir jie užsiplieskia meile“. (Iš enciklopedijos.)

Taip ar panašiai mano daugelis žmonių. Toks, kaip sakoma, oficialus požiūris. Tačiau jis neteisingas.

Senovės Graikijos mitologijoje Amūras niekuomet nebuvo Veneros palydovas. Ši klaida pasirodė senovės Romos laikais, kai Romos legionai užkariavo senovės Heladės žemes. Būtent tada tapo madingi graikiški siužetai. Ir, veikiausiai, Romos menininkai, perkurdami graikiškus siužetus, supainiojo deives: juk Artemidė taip pat buvo gražuolė, ne ką ne mažesnė nei meilės deivė Venera. Ir būtent tada Amūras ėmė vadintis „Kupidonu“ ir imtas vaizduoti ne kaip medžioklės deivės ginklanešys, bet kaip meilės deivės palydovas, mažytis chuliganas, kuris nesirinkdamas šaudo ir sužeidžia žmonių širdis meilės strėlėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją